Ταξίδι γεύσης στην Καβάλα | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
13:59
14/5/2014

Ταξίδι γεύσης στην Καβάλα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

«Ξαπλωμένη» αμφιθεατρικά, ανάμεσα στις πλαγιές των λόφων που την περιβάλλουν, η Καβάλα αγναντεύει νωχελικά το Αιγαίο. Επειδη ηδη από τα αρχαία χρόνια αποτελούσε κομβικό σημείο επικοινωνίας λαών και πολιτισμών δέχτηκε πολλες επιρροές τόσο στην κουλτούρα όσο και στην κουζίνα της που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο!

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Μια βόλτα στην Καβάλα μένει για πάντα αξέχαστη. Αρχικά θαμπώνεσαι από την ομορφιά της, καθώς το πράσινο των λόφων εισχωρεί στο γαλάζιο της θάλασσας. Στη συνέχεια, όσο την ανακαλύπτεις περπατώντας και βλέπεις το λιμάνι, την παλιά πόλη, το κάστρο, τις Καμάρες, το Ιμαρέτ, το Δημαρχείο, το Μέγαρο Τόκου, νιώθεις ότι ταξιδεύεις σε παλαιότερες εποχές. Και αν πεινάσεις, μην ανησυχείς! Η κουζίνα της θα σε ανταμείψει με μοναδικές γεύσεις!

Μια πόλη γεμάτη αλμύρα
Η Καβάλα, καθώς βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, φημίζεται για το ολόφρεσκο και νόστιμο ψάρι της, ειδικά τα αφρόψαρα. «Κάθε πρωί το λιμάνι της Καβάλας γεμίζει τράτες που φέρνουν τις ψαριές, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα» , μας είπε η σχεδιάστρια και φωτογράφος Σμαρώ Μπότσα, που κατάγεται από την περιοχή. «Η Καβάλα φημίζεται για τα αφρόψαρα (γαύρους, σαρδέλες) και τα αλίπαστα, όπως οι ρέγκες. Αν την επισκεφθείτε, αξίζει να δοκιμάσετε τους περίφημους γαυροκεφτέδες και τις πεντανόστιμες κουτσομούρες. Στις παραθαλάσσιες περιοχές Νέα Πέραμος, Παλιό Καβάλας, Ηρακλείτσα υπάρχουν πολλές ψαροταβέρνες και εστιατόρια, με βασικό μενού το ψάρι σε πολλές εκδοχές. Ανατολικά προς τη Χρυσούπολη υπάρχει το γνωστό ψαροχώρι της Κεραμωτής, γεμάτο ψαροταβέρνες γνωστές για τα οστρακοειδή τους, κυρίως μύδια, γαρίδες σαγανάκι αλλά και χταποδάκι, ολόφρεσκα και από ντόπιες ψαριές. Στην Κεραμωτή, όπως και στην Ηρακλείτσα, μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμους λουκουμάδες. Η Καβάλα φημίζεται επίσης για τα λαχταριστά γλυκά. Ξακουστός ο Φέσσας με τις πάστες αλλά και τα τσουρέκια του, ενώ πασίγνωστοι είναι και οι Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης. Το παραδοσιακό παγωτό, φτιαγμένο με γάλα και αρωματισμένο με μαστίχα, είναι αγαπημένο έδεσμα και συνήθως σερβίρεται μαζί με λουκουμάδες. Ενώ το γλυκό κουταλιού σύκο ή καρυδάκι δεν λείπει από κανένα σπίτι».

Μα τόσα πολλά προϊόντα!
Ο νομός κατοικείται από πολλούς Θρακιώτες και Ποντίους και στις γιορτές φτιάχνουν αντίστοιχα πιάτα και μεζέδες, όπως οι τσιγεροσαρμάδες (αρνίσια μπόλια γεμιστή με συκωταριά, ρύζι και μυρωδικά) και το μπουμπάρι (χοιρινό έντερο γεμισμένο με συκωταριά και μυρωδικά). Παραδοσιακό πασχαλινό πιάτο είναι το γεμιστό αρνί με άφθονα μυρωδικά και τα τοπικά πανηγύρια συνοδεύει το μικρασιατικό κεσκέκι (χυλός από βρασμένο κρέας και σιτάρι). Η περιοχή παράγει επίσης εξαιρετική ντόπια ρετσίνα, τσίπουρο και κρασί. Όλη η περιοχή, και κυρίως ο κάμπος Νέστου, παράγει σπαράγγια πρώτης ποιότητας, εξαιρετικό καλαμπόκι, φασόλια χοντρά «τσαλί» Χρυσούπολης, ελιές θρούμπες Θάσου και ακτινίδια. Ξακουστά είναι τα κάστανα από το Καστανοδάσος στο Παλαιοχώρι, όπου κάθε Οκτώβριο γίνεται η γιορτή του κάστανου. Είναι τόσα πολλά και εξαιρετικής ποιότητας τα προϊόντα που παράγει που έχουν θεσπιστεί ανάλογες γιορτές για την προώθησή τους. Έτσι υπάρχει η Γιορτή του Σπαραγγιού, του Καρπουζιού, του Σταφυλιού, του Κάστανου, της Κτηνοτροφίας και -η πιο γνωστή όλων ίσως- η Γιορτή της Πατάτας στο χωριό Λεκάνη του Δήμου Νέστου. Τρικούβερτο γλέντι με ποντιακή μουσική, ποτό και άφθονες πατάτες, μαγειρεμένες με ποικίλους τρόπους, περιμένουν τους επισκέπτες.

Νοστιμιές που μένουν αξέχαστες!
Ο κ. Παναγιώτης Βαρδάκας, σεφ των ξενοδοχείων «Εγνατία» στην Καβάλα και «Royal Paradise» στη Θάσο, μας αποκαλύπτει τις συνταγές του, που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν...

Γαρίδες σαγανάκι

Υλικά

  • 1 κιλό γαρίδες
  • 2 πιπεριές: 1κόκκινη & 1 πράσινη
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 3 ντομάτες
  • Φέτα
  • Λίγο ούζο
  • Βασιλικός

Εκτέλεση
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το εντεράκι με μια οδοντογλυφίδα. Κόβετε σε κύβους τα λαχανικά. Σοτάρετε σε τηγάνι το ξερό και φρέσκο κρεμμύδι και τις πιπεριές. Όταν σοταριστούν προσθέτετε το ούζο, το σκόρδο και τις ντομάτες και τα αφήνετε να βράσουν. Προσθέτετε τις γαρίδες και βράζετε για 10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά, πασπαλίζετε με το βασιλικό και την τριμμένη φέτα.

Σαραγλί Θάσου

Υλικά φύλλου

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κούπα νερό
  • Καρύδι τριμμένο

Για το σιρόπι

  • 2 κούπες νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα μέλι
  • 1 λεμόνι κομμένο στη μέση

Τα βράζουμε για 10 λεπτά

Εκτέλεση
Ανακατεύετε τα υλικά του φύλλου και τα ζυμώνετε σε μια μαλακή ζύμη, που την αφήνετε για μία ώρα να ξεκουραστεί. Την κόβετε σε 4 κομμάτια και με τον πλάστη τα ανοίγετε σε μακρόστενη λωρίδα. Τοποθετείτε τα φύλλα σε λαδωμένο ταψί και τα ζαρώνετε με το χέρι ώστε να δημιουργηθούν πτυχές. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα και στο τέλος ρίχνετε από πάνω ελαιόλαδο. Τα κόβετε σε κομμάτια και τα ψήνετε για 30 λεπτά στους 150° C, μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα. Αφήνετε να κρυώσουν και σιροπιάζετε με το ζεστό σιρόπι. Πασπαλίζετε με το καρύδι.

Σαρμαδάκια της Νικήσιανης

Υλικά

  • 500 γρ. ψιλοκομμένο κρέας ή κιμάς από μοσχάρι και χοιρινό
  • Αμπελόφυλλα
  • 1 φλ. ρύζι
  • Καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • Άνηθος
  • Δυόσμος Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι
  • Κύμινο
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα και τα στραγγίζετε. Τρίβετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε σε ελαιόλαδο. Προσθέτετε το κρέας, το ρύζι και τα μπαχαρικά και το αφήνετε για 5 λεπτά. Αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά. Βάζετε στον πάτο μιας κατσαρόλας αμπελόφυλλα ή πατάτα κομμένη σε ροδέλες χοντρές. Τοποθετείτε από μια κουταλιά γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγετε σφιχτά. Τα τοποθετείτε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο. Προσθέτετε ελαιόλαδο και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα σαρμαδάκια, αλάτι και πιπέρι. Τα σκεπάζετε με ένα πιάτο και τα βράζετε για 30-40 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ