Στο Μεσολόγγι για παστές νοστιμιές | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
11:44
4/3/2010

Στο Μεσολόγγι για παστές νοστιμιές

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Ένας τόπος με ιδιαίτερη γοητεία αλλά και με τοπικές νοστιμιές που δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανένα γευσιγνώστη. Ελάτε να κάνουμε μια μοναδική περιπλάνηση στην ηρωική πόλη.

Από η ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Μεζέδες για απαιτητικούς ουρανίσκους: Ο αδιαφιλονίκητος μεζές της περιοχής είναι το αβγοτάραχο ?που παράγεται από τα αβγά του θηλυκού κέφαλου (μπάφα)?, η τιμή του οποίου λόγω της χειροποίητης επεξεργασίας, της εποχικότητας αλλά και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα μεγάλης παραγωγής εκτινάσσεται στα ύψη.

Τα πετάλια (λιασμένος κέφαλος στα κάρβουνα), οι λίγδες και οι λιγδοπούλες (τσιπούρες), τα χάβαρα (όστρακα), το αβγοτάραχο, τα παστά ψάρια, τα χέλια είναι μερικοί από τους θησαυρούς της λιμνοθάλασσας που μπορούμε να γευτούμε στο Μεσολόγγι. Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας μας, είναι ιδανικός τόπος διαβίωσης για πολλά είδη χελιού, τα οποία θεωρούνται από τα νοστιμότερα της Ελλάδας. Τρώγονται βραστά ή ψητά, στη σούβλα ή στο φούρνο, αλλά και παστά.

Γεύση και νοστιμιά
Τα παστά ψάρια είναι σπεσιαλιτέ της περιοχής. Κέφαλοι, λαβράκια και τσιπούρες παστώνονται κυρίως τους χειμερινούς μήνες και τρώγονται ωμά με λαδολέμονο. Ένας άλλος θησαυρός του Μεσολογγίου είναι το αλάτι, που παράγεται στις δυο αλυκές της πόλης, την Άσπρη και την Τουρλίδα, με μια σημαντική ετήσια παραγωγή που φτάνει τους 130.000 τόνους.

Γιορτινά εδέσματα
Η μεγαλύτερη γιορτή της πόλης, και μια από τις σημαντικότερες της Ελλάδας, είναι του Αϊ-Συμιού καθώς και η έξοδος του Μεσολογγίου. Το πανηγύρι γιορτάζεται 2 φορές το χρόνο: στις 2-3 Φλεβάρη και 50 μέρες μετά το Πάσχα. Διαρκεί 4 μέρες  3 στην πόλη και 1 στο μοναστήρι του αγίου Συμεών. Η μεγάλη στιγμή για την πόλη είναι ο εορτασμός για την έξοδο του Μεσολογγίου, που έγινε στις 10 Απριλίου του 1826 και γιορτάζεται με επισημότητα. Τη Μ. Εβδομάδα το έθιμο υπαγορεύει μενού με όλα τα θαλασσινά και ντόπιο γλυκόπιοτο και αρωματικό ούζο Τρικενέ, ενώ ανήμερα το Πάσχα οι κάτοικοι ξεχνούν το αρνί πάνω στη σούβλα και τρώνε ψητά χέλια!

Ο σεφ Γιώργος Καραπιπέρης προτείνει:

Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι πριν από 32 χρόνια και συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση τριών γενεών, από το 2007, μαζί με τον ξάδελφό του Δ. Βασιλείου, διατηρούν το εστιατόριο «Το αυγό του κόκορα», που βρίσκεται στον πεζόδρομο της πόλης. Με σπιτικό φαγητό, πιστό στην παράδοση της περιοχής, μας πρότεινε δυο χαρακτηριστικές μεσολογγίτικες συνταγές με ψάρι.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ