Στην Κω, παρέα με τον Σρέντερ | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
10:34
3/10/2012

Στην Κω, παρέα με τον Σρέντερ

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Το νησί του Ιπποκράτη, η Κως, είναι ο γευστικός μας προορισμός αυτόν το μήνα. Ένα νησί που το φετινό καλοκαίρι έκλεψε την παράσταση εντυπωσιάζοντας με τις γαστριμαργικές του νοστιμιές τον Γκέρχαρντ Σρέντερ!

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, έκανε φέτος στην Κω τις διακοπές του και, φυσικά, τη λάτρεψε, δηλώνοντας μάλιστα ενθουσιασμένος με τα τοπικά προϊόντα και την κανελάδα! Δικαιολογημένος ο ενθουσιασμός του, μια και στην Κω θα βρει ο τουρίστας αυτό που ζητά: αναψυχή στις παραλίες της, αλλά και πνευματική ανάταση στους αρχαιολογικούς χώρους της. Και όταν αποκαμωμένος θελήσει κάτι να φάει, η ντόπια κουζίνα προσφέρει μοναδικές νοστιμιές!

Αγαπημένα μοναδικά προϊόντα
Η Κως είναι διάσημη για τον μπακλαβά της, το μέλι, το ντοματάκι γλυκό, την παραδοσιακή κανελάδα –ένα δροσιστικό ποτό κανέλας–, τη σουμάδα από πικρό αμύγδαλο της Νισύρου και, φυσικά, το κρασοτύρι της, όπως μας λέει ο κ. Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, σεφ του εστιατορίου «Αύρα»: «Το κρασοτύρι ή τυρί της πόσας είναι αγαπημένος μεζές του νησιού μας. Αφήνουμε το λευκό τυρί –τυρί της μάντρας– να μαριναριστεί σε κατακάθι από κόκκινο κρασί (πόσα) για μερικές μέρες, ώσπου να πάρει χρώμα και γεύση. Τρώγεται μαζί με καρπούζι, τριμμένο στη μακαρονάδα, σαν κρασομεζές, αλλά και μαζί με θαλασσινά. Επίσης, στην Κω παράγεται εξαιρετικής ποιότητας μέλι, πράγμα που αποτέλεσε έμπνευση για τη Γιορτή του Μελιού στις 19/8, όπου σερβίρονται λουκουμάδες, κρέπες και τηγανίτες με μέλι. Το πιο χαρακτηριστικό μας πιάτο είναι το χοιρινό με πλιγούρι και οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι». «Ο φημισμένος ντόπιος μπακλαβάς», μας ενημερώνει η κ. Αργυρώ Χαρτοφίλη, συγγραφέας του βιβλίου «Παραδοσιακές & σύγχρονες συνταγές της Κω, «είναι φτιαγμένος με λεπτό φύλλο και ψημένος σε μπακιρένια ταψιά. Μάλιστα σερβίρεται στους γάμους, όπου η νύφη στέλνει στο γαμπρό την ώρα που στολίζεται ένα ταψί και μόνο αφού τον δοκιμάσει εκείνος μπορούν να φάνε οι καλεσμένοι».

Τα πιάτα της παράδοσης
Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στην Κω κάθε γιορτή προστάζει το τραπέζι να στρώνεται με τα ανάλογα πιάτα, όπως μας ενημερώνει η κ. Χαρτοφίλη: «Στην Κω γιορτάζονται με ιδιαίτερη λαμπρότητα η γιορτή του Προφήτη Ηλία και του Αϊ-Γιώργη και στις 8/9 η Παναγία η Καρδάμαινα. Τότε γίνονται πανηγύρια στα ξωκλήσια και σερβίρονται λουκουμάδες και πιταρίδια με μοσχάρι. Το Δεκαπενταύγουστο, φτιάχνουν τις κατίνες, τυρόπιτες κεντημένες με κλειδί και παραγεμισμένες με κρεμμύδι, αβγό και κρασοτύρι, καθώς και αβγούλες δηλαδή ζυμάρι με σχήμα πουλιού που στολίζεται με λευκό αβγό και επτάζυμο άρτο».

Ζυμαρικά... πειραγμένα
«Παραδοσιακή σπεσιαλιτέ της Κω είναι τα χειροποίητα ζυμαρικά σε διάφορες εκδοχές», μας λέει η κ. Χαρτοφίλη. «Μακαρούνες, πιταρίδια φιδές, κουσκουσί και τραχανάς». Τα υλικά τους είναι απλά: αλεύρι, νερό, αλάτι και λίγο λάδι, όμως διαφέρουν στο σχήμα. «Οι μακαρούνες γίνονται ανοίγοντας τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και κόβοντας σε μικρά ρομβοειδή κομμάτια που τους δίνουμε σχήμα χωνιού. Στο μαγείρεμα αρτύζονται με βούτυρο και μυζήθρα ή γίνονται “ξεροχύμηση” με κρεμμύδι, σοταρισμένο με λάδι ή βούτυρο. Για τα πιταρίδια, ανοίγουμε φύλλο, το τυλίγουμε στον πλάστη, μετά αφαιρούμε τον πλάστη και με το μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη, έτσι όπως είναι τυλιγμένη σε ρολό, σε λεπτές λωρίδες. Συνοδεύονται με ζεστό βούτυρο πασπαλισμένα με μπόλικη μυζήθρα ή τα βράζουμε με γάλα, ζάχαρη και κανέλα σαν σούπα πηχτή.

ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ