Σούπα μπρόκολου με μπλε τυρί αλ Καρούζο | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
10:00
23/1/2016

Σούπα μπρόκολου με μπλε τυρί αλ Καρούζο

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Η σούπα με μπρόκολο και κάποιου είδους τυρί, ειδικά μπλέ, υπάρχει σε όλες τις Ευρωπαϊκές κουζίνες όπου συναντά κανείς συνδυασμούς με Στίλτον, Ροκφόρ και Γκοργκονζόλα αλλά και Τσένταρ ή Παρμεζάνα. 

Κλασικό χειμωνιάτικο πιάτο η σούπα μπρόκολου, με πολλά θρεπτικά συστατικά αποτελεί ιδανική επιλογή τους μήνες που χρειαζόμαστε βιταμίνη C για να μην μας πάρει από κάτω.

Όταν όμως η σούπα μπρόκολου συνδυάζεται με κάποιο μπλέ τυρί, αποκτά ένταση γεύσεων και δημιουργεί τις προϋποθέσεις να υπερβεί την καθημερινότητα και να τοποθετηθεί ως ιδανικό πρώτο πιάτο σε ένα καλό ή γιορτινό δείπνο.

Έτσι το σούπερφουντ μπρόκολο που συνειρμικά είναι συνδυασμένο με δίαιτες και στερήσεις, γίνεται εντελώς γκουρμέ. Ταυτόχρονα όμως αποκτά και ένα “μαμαδίστικο” χαρακτήρα χάρη στην ευχάριστη κρεμώδη υφή της σούπας συνδυασμένης ιδανικά με το μπλέ τυρί.

 

Χαρακτηριστικά του πιάτου:

Εύκολη συνταγή που είναι έτοιμη σε 45’.
Η πιο γνωστή ίσως εκτέλεση της συνταγής, είναι ο συνδυασμός μπρόκολου με Στίλτον. Όμως εμείς αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το πολύ καλό και σαφώς πιο οικονομικό Danablu Castello. Έτσι σιγουρευτήκαμε, ότι η συνταγή λειτουργεί και χωρίς την ακριβή πολυτέλεια του Στίλτον ή του ροκφόρ, πράγμα σημαντικό στις μέρες μας. Και μάλιστα, τόσο καλά που αποτέλεσε ένα εντυπωσιακό πρώτο πιάτο στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας.

Ένας επιπλέον συνδυασμός που ταιριάζει στη συνταγή σούπας μπρόκολου με μπλέ τυρί, είναι τα καρύδια, τα οποία μπορείτε να τα προσθέσετε μέσα στη σούπα πριν το σερβίρισμα τριμμένα σε μικρά κομμάτια.

Υλικά (για 8-10 άτομα)

1 μπρόκολο (ο κορμός και τα κλωνάρια κομμένοι σε κυβάκια και τα άνθη ξεχωριστά)
1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 μεσαία πατάτα σε κυβάκια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
25 γρ. βούτυρο Lurpak
200 γρ.κρέμα γάλακτος Arla
100 γρ. Μπλέ τυρί Δανίας Danablu Castello
1.2 λτ. ζωμό λαχανικών (ή κοτόπουλου)

Παρασκευή:

1. Ψιλοκόβετε και μαζεύετε όλα τα υλικά γύρω σας (mise-en-place). Στο μπρόκολο κόβετε όλα τα κλωνάρια σε μικρά κυβάκια γιατί θα τα χρησιμοποιήσετε στη σούπα. Στη συνέχεια κόβετε και τους ανθούς και τους τοποθετείτε ξεχωριστά γιατί θα μπουν αργότερα στη σούπα και όχι με τα πιο σκληρά κλωνάρια.

2. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε ήπια φωτιά και προσθέτετε το κρεμμύδι για να μαραθεί χωρίς να πάρει χρώμα, για περίπου 4-5 λεπτά.

3. Προσθέτετε το βούτυρο και στη συνέχεια το πράσο, σέλερι και πατάτα (το μπρόκολο, όχι ακόμη). Έχετε πάντα χαμηλή φωτιά και σ’ αυτό το στάδιο περιμένετε να αρχίσουν να σοτάρονται τα λαχανικά ώστε να αρχίσουν να μαραίνονται βγάζοντας τους χυμούς τους. Για να τα βοηθήσετε, κλείνετε με το καπάκι την κατσαρόλα, για τα επόμενα 5 λεπτά.

4. Ανοίγετε το καπάκι και προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών και μαζί τα σκληρά κομμάτια απ’ τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μπρόκολου, χωρίς τα μαλακά άνθη. Ξανακλείνετε την κατσαρόλα και τα βράζετε για 10-15 λεπτά μέχρι να δείτε ότι έχουν αρχίσει να μαλακώνουν.

5. Προσθέτετε τα άνθη του μπρόκολου και τα βράζετε όλα μαζί πια, για άλλα 5-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. (Σ΄ αυτό το σημείο μπορείτε να αποσύρετε στα 2-3 λεπτά κάποια μικρά άνθη μπρόκολου, ώστε αργότερα να μπουν με διακοσμητικό ρόλο στα σερβιρισμένα πιάτα ή στην σουπιέρα).

6. Ελέγχετε ότι όλα τα λαχανικά σας είναι αρκετά μαλακά για να πολτοποιηθούν με ένα μίξερ χειρός και σβήνετε τη φωτιά. Πολτοποιείτε με το μίξερ και δημιουργείτε μια σούπα σχετικά παχύρρευστη.

7. Προσθέτετε κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε. Προσθέτετε στη συνέχεια την περισσότερη ποσότητα από το Danablu τρίβοντάς το με το χέρι, ώστε να λιώσει μέσα στη ζεστή σούπα ανακατεύοντας. Αν θέλετε, κρατάτε και απ’ το τυρί λίγη ποσότητα, για την τελική διακόσμηση των πιάτων, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες.

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε σε σουπιέρα και από εκεί στα πιάτα στο τραπέζι. Διακοσμείτε με λίγα άνθη μπρόκολου και τρίμματα τυριού που έχετε κρατήσει προς τούτο.

 

Για την φωτογράφισή μας είχαμε τη χαρά να χρησιμοποιήσουμε τα ιδιαίτερα κομψά πιάτα και τη σουπιέρα, απ’ το συλλεκτικό σερβίτσιο της σειράς που έγινε προς τιμή της ταινίας “νοτιάς” του Τάσου Μπουλμέτη. Μιας ταινίας που βγαίνει σε λίγες μέρες στις αίθουσες και στην οποία η ΙΩΝΙΑ είναι χορηγός, τονίζοντας την συνεχή παρουσία της στα τραπέζια των καλύτερων αστικών οικογενειών της Ελλάδας, απ’ τη δεκαετία του 60 όπου ξεκινά να εκτυλίσσεται η δράση της ταινίας, ως σήμερα.

Στον πολυαναμενόμενο “νοτιά” η υπόθεση έχει να κάνει με τον μικρό Σταύρο, όπου απ’ τη μέρα που εμφανίζονται οι πρώτες ερωτικές του ανησυχίες, φουντώνει και η επιθυμία του να λέει ιστορίες με ένα δικό του, ανατρεπτικό, τρόπο. Οι ταραχώδεις, αλλά και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενες για την Ελλάδα, δεκαετίες του ‘60,’70 και ‘80 πυροδοτούν τη φαντασία του ασταμάτητα. Στο ταξίδι από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, για να κατακτήσει αυτά που ποθεί, θα σκαρφιστεί ιστορίες για αρχαίους μύθους, μακρινά ταξίδια και όμορφες γυναίκες. Όταν έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα κάνει τις ιστορίες του εικόνες, και θα ανακαλύψει τον εαυτό του.

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μπουλμέτη, στο “νοτιά” παίζουν οι Γιάννης Νιάρρος, Θέμης Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Zωζώ Σαπουντζάκη, Ταξιάρχης Χάνος, Αργύρης Ξάφης, Ερρίκος Λίτσης, Όμηρος Πουλάκης, Μελισσάνθη Μάχουτ, Xαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Βουρδαμής, Δημήτρης Ήμελλος, Φοίβος Ταραμπίκος. Ανυπομονούμε να την απολαύσουμε από τις 14/1 στις κινηματογραφικές αίθουσες. Αφού φάμε τη σούπα μας βέβαια!

Περισσότερα θέματα και συνταγές μπορείς να βρεις εδώ. 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ