Σέρρες: Βόρεια της γεύσης | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
10:17
20/2/2013

Σέρρες: Βόρεια της γεύσης

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Οι Σέρρες ανεβάζουν ψηλά τον πήχη της γαστρονομίας, με προϊόντα μοναδικά σε γεύση και ποιότητα. Ένας τόπος μαγικός που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει!

Τόπος ορεινός οι Σέρρες, πλούσιος σε ιστορία, που ξεκινά από τους μυθικούς χρόνους. Τα μνημεία της πολλά: ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης, το σπήλαιο της Αλιστράτης, οι ιαματικές πηγές του Σιδηροκάστρου, του Αγκίστρου και των Θερμών Νιγρίτας. Εξίσου πολλά τα εδέσματά της που αξίζει να δοκιμάσετε!

Οι μοναδικοί νεροβούβαλοι και η σπιρουλίνα
Στην κουζίνα των Σερρών συνυπάρχουν αρμονικά ποντιακές, μικρασιατικές, θρακιώτικες και βλάχικες γεύσεις και περιλαμβάνει πολλά ξεχωριστά τοπικά προϊόντα, όπως οι ακανέδες, το παραδοσιακό γλυκό σαν μικρό λουκούμι που όμως φτιάχνεται με φρέσκο βούτυρο και αμύγδαλο, λουκάνικα, ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, πίτες, χοιρινό και αρνί. Αυτό όμως που την κάνει να ξεχωρίζει είναι τα προϊόντα "γαλακτοκομικά και κτηνοτροφικά" από βουβάλι, τα οποία μάλιστα έχουν βραβευτεί πολλές φορές σε διεθνείς διαγωνισμούς. Το βουβάλι τα τελευταία περίπου 10 χρόνια έχει γίνει το σήμα κατατεθέν των Σερρών, αφού γύρω από τη λίμνη Κερκίνη ζουν οι περισσότεροι νεροβούβαλοι της χώρας μας, ζώα που κάποτε ζούσαν και στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία και απειλήθηκαν με εξαφάνιση. Το βουβαλίσιο κρέας και τα παράγωγά του (λουκάνικα, καβουρμάς κ.ά.) καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από βούβαλο θεωρούνται διατροφικά ανώτερα και τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί πολύ η ζήτησή τους σε όλη την Ελλάδα. Στη Νιγρίτα Σερρών παράγεται και η μοναδική σπιρουλίνα, ένα είδος φυκιού που χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής χάρη στις ευεργετικές του για τον οργανισμό ιδιότητες.

Οι νοστιμιές της παράδοσης
Η κ. Μαρία Τσεκμέζογλου, υπεύθυνη της βιβλιοθήκης και της θεατρικής ομάδας στα Άνω Πορόια και συγγραφέας του βιβλίου «Στον αργαλειό του χρόνου" " Άνω Πορόια: Ιστορία, μνήμες και θύμησες», με μεγάλη χαρά μοιράζεται μαζί μας τις παραδόσεις του τόπου της: «Κάθε γιορτή έχει το δικό της φαγητό, ανάλογα με τα προϊόντα που κυριαρχούν εκείνη την εποχή. Έτσι τα Χριστούγεννα κυριαρχεί ο μπακλαβάς. Το κόψιμό του είναι ιδιαίτερο, αφού είναι καθήκον του μεγαλύτερου άντρα στην οικογένεια και πρέπει να έχει τέλεια συμμετρία και να σχηματίζει μια τεράστια μαργαρίτα. Το κεντρικό κομμάτι το κρατάει για να το φάνε ανήμερα των Θεοφανίων. Παραμονή Χριστουγέννων έσφαζαν το χοιρινό και το χώριζαν σε κομμάτια. Η εργασία έκλεινε με χορό και γλέντι, γι’ αυτό και το Πνευματικό Κέντρο Άνω Ποροΐων αναβιώνει το έθιμο τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων στην πλατεία με χορό, κρασί και κοψίδια. Την Πρωτοχρονιά κόβουμε τη βασιλόπιτα, που συνήθως είναι πρασόπιτα, ή χορτόπιτα, ή τυρόπιτα, στην οποία βάζουμε το φλουρί. Χαρακτηριστικό πιάτο της περιοχής μας είναι η "Βαρβάρα", δηλαδή σπόροι από καλαμπόκι που τους βράζουν παραμονή της Αγίας Βαρβάρας. Ανήμερα τη γιορτή οι γυναίκες παίρνουν λίγη "Βαρβάρα", μια άδεια κανάτα, λίγη λίγδα κι αμίλητες πηγαίνουν στη βρύση και ρίχνουν τους σπόρους, για να πάει καλά η σοδειά. Μετά σταυρώνουν τρεις φορές με λίγδα τη βρύση, για να έχουν μπερεκέτια στα ζωντανά, γεμίζουν την κανάτα νερό και αμίλητες επιστρέφουν για να ραντίσουν το σπίτι. Εκεί, ρίχνουν τρεις φορές αλάτι στη φωτιά για να ξορκίσουν τη βαρυχειμωνιά, εύχονται "υγεία, ευτυχία και καλή εσοδεία" και ζεσταίνουν τη "Βαρβάρα", την οποία σερβίρουν με ζάχαρη και ψιλοκομμένα καρύδια. Και όλες οι άλλες γιορτές, όμως, έχουν τα ιδιαίτερα πιάτα τους: η Καθαρά Δευτέρα το σιμιγδαλένιο χαλβά με καρύδια, το Μεγάλο Σάββατο τη μαγειρίτσα, που οι Βλάχοι ετοιμάζουν χωρίς λαχανικά, ενώ οι πρόσφυγες και με λαχανικά. Την Κυριακή του Πάσχα κυριαρχεί το αρνί στη σούβλα, ενώ την Πρωτομαγιά και το Δεκαπενταύγουστο την τιμητική τους έχουν τα κρεατικά όλων των ειδών».

Πλέσκα

Βλάχικη πίτα

Υλικά για τη ζύμη:

  • 3 φλ. καλαμποκάλευρο
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. σόδα
  • Αλάτι
  • Νερό (όσο πάρει)

Υλικά γέμισης:

  • 1½ κιλό πράσα βρασμένα
  • 1 κιλό τυρί φέτα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της ζύμης και τη στρώνετε στο ταψί. Κατόπιν ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης και τα στρώνετε ομοιόμορφα επάνω στη ζύμη. Πασπαλίζετε με καλαμποκάλευρο, ώσπου να σκεπαστεί καλά το μείγμα. Ψήνετε στην ξυλόσομπα (πέτσκα) για περίπου 45΄ ή στο φούρνο, στους 220° C, για περίπου τον ίδιο χρόνο.

Μπαχαρλί

Γεμιστό ψωμί Μικρασίας

Υλικά:

  • 20 γρ. μαγιά
  • 50 ml ελαιόλαδο (περίπου 1 φλιτζανάκι του καφέ)
  • 1 φλ. σουσάμι καβουρδισμένο 
  • 1 φλ. καρύδια τριμμένα
  • 1κ.σ. μπαχάρι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού τυρί τριμμένο (προαιρετικά)
  • Αλεύρι όσο πάρει

Εκτέλεση: Διαλύετε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και προσθέτετε λίγο αλεύρι, ώστε το μείγμα να μην είναι πολύ σφιχτό, και το αφήνετε να φουσκώσει. Μόλις ετοιμαστεί, προσθέτετε αλάτι, ζάχαρη, λάδι και αλεύρι (όσο πάρει, να μη σφίξει πολύ το ζυμάρι). Ζυμώνετε ώσπου το ζυμάρι να γίνει μέτριας χαλαρότητας. Αφήνετε τη ζύμη «να ξεκουραστεί» και μόλις φουσκώσει, ανοίγετε με τον πλάστη ένα χοντρό φύλλο και πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα υλικά. Το διπλώνετε ή το τυλίγετε σαν ρολό, πατάτε λίγο με τον πλάστη και ψήνετε για 45-50΄ στους 180-200° C.

Καλούδια από τις Σέρρες
Τι να αγοράσετε φεύγοντας:

Κρασιά Κτήμα Ρωμαλίδης: (λευκό, Ξινόμαυρο-Cab. ερυθρό ξηρό), Κτήμα Νερατζή (την τοπική ποικιλία «Κονιάρος»), Οινοποιείο Κύαθος (για λευκές και ερυθρές ποικιλίες).

Προϊόντα από βουβάλι: Αθανάσιος Κοκώνας (κρέας), Ανδρεάδου Γεωργία (ζυμαρικά), Γιαντσίδης Ιωάννης (κρέας, γάλα, γιαούρτι), Οικογένεια Μπέκα (γαλακτοκομικά).

Λουκάνικα: Τζουμαγιάς.

Ακανέδες: Ρούμπου και Βασάκη.

Ζυμαρικά από βουβαλίσιο γάλα: Ανδρεάδου Γεωργία.

Σπιρουλίνα: Ελληνική Bio Spirulina.

Ούζο: Αλεξανδρίδης.

Γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες: Αρμάος, «Αγροτουριστικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Άνω Ποροΐων».

ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ