Σε τι διαφέρουν τα βιολογικά αβγά; | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
11:19
10/10/2011

Σε τι διαφέρουν τα βιολογικά αβγά;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Βασικό υλικό της διατροφής μας, το αβγό που μπαίνει στην κουζίνα μας καλύτερα να είναι βιολογικό.

H αύξηση της κατανάλωσης αβγών τις τελευταίες δεκαετίες έφερε τους αγοραστές αντιμέτωπους με ένα σύστημα εντατικοποιημένης παραγωγής αγροτικών προϊόντων το οποίο μετατρέπει το ίδιο το αβγό σε «συλλέκτη» καταστροφικών φαινομένων. Σε αυτό το σύστημα παραγωγής, οι κότες ζουν μέσα σε κλουβιά, ταΐζονται από ταΐστρες και πίνουν νερό από μπιμπερό που είναι ακριβώς μπροστά τους έτσι ώστε να μην χρειάζεται να μετακινηθούν και συνεπώς να πέσει η παραγωγή τους.

Οσον αφορά την τροφή τους, αυτή είναι γεμάτη χημικά, πρόσθετα και αντιβιοτικά προληπτικής χρήσης. Αντίθετα, οι κότες βιολογικής εκτροφής ζουν στις περισσότερες περιπτώσεις σε σχετικά ανοιχτό περιβάλλον και ταΐζονται με πιστοποιημένες βιολογικές τροφές. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η επιλογή βιολογικών αβγών αποτελεί αναγκαιότητα.

Μπορούμε να τα προμηθευτούμε σχεδόν από παντού, ελέγχοντας προηγουμένως την «ταυτότητά» τους: Πρέπει να αναγράφονται πάνω στο κέλυφος: Ο διακριτικός αριθμός του παραγωγού, ο κωδικός της μεθόδου εκτροφής (0 για τα βιολογικά αβγά, 1 για τα ελευθέρας βοσκής, 2 για τα αβγά αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή, 3 για τα κλωβοστοιχίας) και ο κώδικας της χώρας, π.χ. GR για την Ελλάδα). 3

Τα βιολογικά αβγά, τέλος, έχουν τη σήμανση του παραγωγού, της διαδικασίας καθώς και της ημερομηνίας παραγωγής τους.

Το χρώμα κάνει το αβγό;
Το κέλυφος του αβγού διαφέρει χρωματικά ανάλογα με το είδος της ωοπαραγωγού κότας (χωρίς αυτό να επηρεάζει την ποιότητά του), ενώ το χρώμα του κρόκου καθορίζεται από το είδος της τροφής της και όχι από τη διατροφική σύνθεση του αβγού.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΒΓΩΝ

BIOAΓPOΣ ΑΒΓΑ ΒΛΑΧΑΚΗ
Λυκούργου 2, Χαλάνδρι, τηλ. 210-6776984

ΑΒΓΑ ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑΣ ΤΣΑΚΙΡΗ
Νεοχωρούδα, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-787545

MEGAFARM
Παραγωγή & Εμπορία Αβγών Τιμαίου 33, Αθήνα, τηλ. 210-5153313

ΑΒΓΑ ΤΕΝΕΚΕΤΖΗ
Μικρό Σούλι Σερρών, τηλ. 23240-93443

ΚΤΗΜΑ ΚΟΚΟΛΑΚΗ
Μύρθιος, Ρέθυμνο Κρήτης, τηλ. 210-4933005

Π. ΣΚΟΥΡΤΗΣ
Βιολογικά αβγά Χιλιομόδι Κορινθίας τηλ. 27410-98227

OΡΝΙΣ ΠΟΙΩΝ
Βιολογικά αβγά Πετροχώρι Δήμου Κουρητών Αμάρι, Κρήτη, τηλ. 28330-22860

Εχουν διαφορά
Είναι πολύ σημαντικό για τον καταναλωτή να συνειδητοποιήσει ότι τα βιολογικά αβγά δεν έχουν καμία σχέση με τα διάφορα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά με μια σειρά «ελκυστικές» ονομασίες, οι οποίες είναι στην πραγματικότητα παραπλανητικές και η τιμή τους ιδιαίτερα τσιμπημένη. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το κόστος παραγωγής τους δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνο των βιολογικών αβγών.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ