Σάμος, ατέλειωτο γαστριμαργικό ταξίδι | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
11:41
6/9/2011

Σάμος, ατέλειωτο γαστριμαργικό ταξίδι

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Το καταπράσινο νησί του Πυθαγόρα μάς καλεί να γευτούμε μοναδικές παραδοσιακές γεύσεις και μας στρώνει το τραπέζι με θέα το Αιγαίο Πέλαγος.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Kαι ορνίθων γάλα παράγει η νήσος, έλεγαν οι αρχαίοι για τη Σάμο! Υπερβολικό; Κι όμως αν υπήρχε «του πουλιού το γάλα», τότε θα... μπορούσε! Το μαρτυρούν η τόσο πλούσια και πεντανόστιμη κουζίνα της αλλά και τα πολυάριθμα τοπικά προϊόντα που παράγει.

Με ξεναγό Σαμιώτη σεφ!
Στη γευστική μας περιπλάνηση μας συντροφεύει ο κ. Ανδρέας Λαγός, ένας νέος και ταλαντούχος σεφ, ο οποίος μας αποκάλυψε όλους τους γευστικούς πειρασμούς της σαμιώτικης κουζίνας! «Ασχολούμαι με τη μαγειρική από 17 ετών και έζησα τη μαγεία των αυθεντικών γεύσεων στο πατρικό μου σπίτι», λέει χαρακτηριστικά. Σήμερα, έπειτα από σπουδές και σεμινάρια στο εξωτερικό και με την εμπειρία του ως σύμβουλος εστιατορίων, ετοιμάζει βιβλίο με συνταγές βασισμένες στη σαμιώτικη κουζίνα και ολοκληρώνει μια ακόμη πρωτοβουλία του, το «Nomad», μια κίνηση με στόχο, τη διατήρηση των αυθεντικών γεύσεων της Σάμου μέσα από σεμινάρια μαγειρικής για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και θεματικά μενού που συνδυάζονται με διάφορες μορφές τέχνης.

Ένας τόπος ευλογημένος

«Στη Σάμο εξαιτίας του κλίματος και της μορφολογίας του εδάφους παράγονται τα πάντα: Ελιές θρούμπα ή χαμάδα, σε δοχεία με λάδι με κλαδιά από σχίνο, αρωματικά κρασιά της ποικιλίας μοσχάτο, λιαστό πετιμέζι με δαφνόφυλλα και βασιλικό, "σούμα", ένα είδος ρακής με απίστευτο άρωμα που διανθίζεται με βότανα (υπάρχουν και παραλλαγές με κυδώνια, σύκα ή μήλα). Επηρεάστηκε από τα παράλια της Μικράς Ασίας και εμπλουτίστηκε με μπαχαρικά και αρώματα. Παραδοσιακό πιάτο σε γιορτές και πανηγύρια είναι η "γιορτή", γεμιστή κατσικίσια πλάτη που βράζεται για 20 ώρες σε καζάνια, έξω από τα ξωκλήσια. Την περίοδο της νηστείας σερβίρεται το "κεσκέκι", ρεβίθια με ρύζι, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή το "σταρόζουμο", χυλός από ταχίνι και σιτάρι με καρύδια, αμύγδαλο και κύμινο».

ΚΑΛΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΜΟ
Τι να αγοράσετε φεύγοντας:

Από τον Ιωάννη Μάρκου & ΣΙΑ, ελαιόλαδο και σαπούνι

Από τον Δημήτρη Λύκο, ανθόμελο «ΙRAMEL».

Από την «Τυροκομική Σάμου» του Αργύρη Βουρλιώτη, λευκό τυρί άρμης, ανθότυρο, γραβιέρα, αρμόγαλο, γιαούρτι, ρυζόγαλο και τραχανά.

Από τη Γεωργία Κληρονόμου, αρωματικά, βότανα και αιθέρια έλαια βιολογικής καλλιέργειας.

Από την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, διεθνώς βραβευμένα κρασιά όπως το μοσχάτο. Από τους Γιοκαρίνη, Ζαρμπάνη, ούζο.

ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΒΛΙΤΑ

Υλικά (περίπου 30 κομμάτια):

Για το φύλλο: 

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό 
  • κούπας ελαιόλαδο
  • ½ lt νερό 
  • αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη 
  • ½ κ.γ. σόδα 
  • 3 κ.σ. ξίδι

Για τη γέμιση: 

  • 1 κιλό βλίτα βρασμένα
  • 1 κιλό κρεμμύδια 
  • 1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ρύζι
  • 3 κ.σ. μάραθο ή μαντζουράνα
  • ½ κιλό κατσικίσιο τυρί ή βαρελίσια φέτα

Ετοιμάζουμε το φύλλο: Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ και το τρίβουμε με το λάδι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15΄. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες.

Γέμιση: Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε λάδι, προσθέτουμε τα βρασμένα βλίτα (καλά στραγγισμένα), το ρύζι και ανακατεύουμε. Βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα αρωματικά, το τυρί, αλάτι, πιπέρι. Μόλις κρυώσει την απλώνουμε στα φύλλα και τυλίγουμε. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ή ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20΄. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΙ ΠΑΣΠΑΛΙ ΜΕ ΚΥΜΙΝΟ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙ

Υλικά:

Για το ρυζόγαλο: 

  • 250 γρ. ρύζι Καρολίνα 
  • 500 γρ. νερό
  • Φλούδα από ένα πορτοκάλι
  • *200 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 1 lt γάλα κατσικίσιο
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ 
  • 1 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο

Για το πασπάλι:

  • 1 κούπα καρύδι χονδροκομμένο
  • 1 κ.γ. κύμινο τριμμένο 
  • ½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • 3 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
  • Λιαστό πετιμέζι

Εκτέλεση: Βράζουμε το νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε το ρύζι και τη φλούδα του πορτοκαλιού. Μόλις βράσει το ρύζι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο γάλα, το ρίχνουμε στο ρύζι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Στο τέλος προσθέτουμε το μαχλέπι. Σερβίρουμε σε μπολάκια, πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και περιχύνουμε με λιαστό πετιμέζι.

Προσοχή! Αρχικά δεν θα γίνει πολύ πηχτό. Αυτό θα συμβεί μόλις κρυώσει.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ