Ρουμελιώτικες πίτες | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
11:33
4/3/2010

Ρουμελιώτικες πίτες

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Απλώς ανεπανάληπτες! Έχετε δοκιμάσει μπαμπανέτσα; Κουρκοτό; Μαμαλίγκα; Ούτε μουντζωμένη; Ε, τότε δεν ξέρετε τίποτα για πίτες, και μάλιστα για τις ρουμελιώτικες!

Από τη ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Αν οι παραπάνω λέξεις σάς φαίνονται άγνωστες, καιρός να τις γνωρίσετε, αφού αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο της μαγειρικής μας παράδοσης. Πρόκειται για απλές, καθημερινές πίτες που κυριαρχούν στο ρουμελιώτικο τραπέζι και φυσικά φημίζονται για την ανεπανάληπτη νοστιμιά και την τραγανή τους γεύση, όπως συμβαίνει με όλες τις πίτες της Ρούμελης εξάλλου. Μια παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά, με τις νέες να μαθαίνουν από τη γιαγιά και τη μητέρα τα πάντα για την παρασκευή του φύλλου, την επιλογή των υλικών και την τεχνική. Μη φανταστείτε ότι μένουν ώρες να παρακολουθούν τη διαδικασία. Και μόνο η επανάληψη "αφού σχεδόν καθημερινά υπάρχει πίτα στο τραπέζι" αρκεί για να «αντιγράψουν» τις κινήσεις των χεριών.

Η μαεστρία στο φύλλο
Το φύλλο εδώ είναι ιδιαίτερα λεπτό και χρειάζεται αρκετή μαεστρία στον πλάστη για να μην τρυπήσει. Άλλες φορές αρκεί λίγο καλαμποκάλευρο για να αντικατασταθεί το φύλλο και να δώσει μοναδική νοστιμιά στην πίτα.

Ψητή στη γάστρα; Σκέτη απόλαυση
Όσοι είχατε ποτέ την ευκαιρία να γευτείτε μια κολοκυθόπιτα ή χορτόπιτα που μόλις βγήκε καυτή από τη γάστρα ή τον ξυλόφουρνο μπορείτε να καταλάβετε την ανωτερότητα αυτού του τρόπου ψησίματος συγκριτικά με αυτόν της ηλεκτρικής κουζίνας. Όμως, ας μην είμαστε αχάριστοι, και μόνο ότι η παραδοσιακή αυτή μαγειρική τέχνη περνά στις επόμενες γενιές και δεν χάνεται στο χρόνο παραμένει μεγάλη υπόθεση.

Η Σπερχειάδα κλέβει την παράσταση
Η ιστορία μας ξεκινά από τη Σπερχειάδα Φθιώτιδας. Από μια μητέρα που κληρονόμησε από δυο γενιές τα μυστικά της... πίτας. Ο λόγος για την κ. Παρασκευή Μίχου, μητέρα μιας πολύτεκνης οικογένειας που ζει στη Σπερχειάδα και κατά γενική ομολογία φτιάχνει τις ωραιότερες πίτες της περιοχής, τις οποίες οι καλεσμένοι της δεν έβλεπαν την ώρα να δοκιμάσουν. Πριν πάνε μάλιστα, την ειδοποιούσαν ότι ήθελαν οπωσδήποτε να τους φτιάξει μια από τις πεντανόστιμες πίτες της. Ακολουθώντας την παράδοση της περιοχής, η φιλόξενη οικοδέσποινα έφτιαχνε τυρόπιτες, χορτόπιτες, κολοκυθόπιτες, γαλατόπιτες και μπαμπανέτσα, με βάση το καλαμπόκι.

Πίτες από... σπίτι
Ώσπου ήρθε η στιγμή, το 1993, που οι πίτες της κ. Παρασκευής ξεκίνησαν το ταξίδι τους για να βρεθούν και στο δικό μας τραπέζι. Το ερέθισμα κι αυτή τη φορά δόθηκε από τα αδέρφια της στην Αθήνα που είχαν κατάστημα με κατεψυγμένα προϊόντα. Της πρότειναν να κάνει μικρές πίτες σε ταψάκια και έτσι άρχισαν οι πρώτες πωλήσεις. Τότε δεν κυκλοφορούσαν ακόμα πολλά άλλα παρόμοια προϊόντα, και έτσι οι πίτες «Σπερχειός», όπως ονομάστηκαν, ήταν σχεδόν μοναδικές στο είδος τους. Αργότερα άρχισαν να πωλούνται σε μια μικρή αλυσίδα σούπερ μάρκετ.Έγιναν γνωστές από στόμα σε στόμα, διαφημίστηκαν από μόνες τους.

Χειροποίητη νοστιμιά
Όλα τα αδέλφια βοήθησαν στην ανάπτυξη της μικρής επιχείρησης, που σήμερα απασχολεί αρκετό προσωπικό, γιατί είναι όλα χειροποίητα. Επικεφαλής πάντα η δραστήρια και δημιουργική κυρία Παρασκευή, που κατευθύνει και παρακολουθεί άγρυπνα όλες τις φάσεις της παραγωγής. Η μικρή οικοτεχνία στη Σπερχειάδα έχει δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία της περιοχής, προσφέροντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη.

Το εργαστήρι της παράδοσης
Σήμερα στο εργαστήριο της κυρίας Παρασκευής παράγονται χορτόπιτα με τυρί, αλλά και νηστήσιμη, τυρόπιτα και κολοκυθόπιτα, ενώ μέχρι την επόμενη χρονιά αναμένεται να προστεθούν και άλλα δυο είδη πίτας: γαλατόπιτα και μακαρονόπιτα. Η κολοκυθόπιτα είναι εποχιακή και γίνεται μόνο όταν υπάρχουν ντόπια κολοκύθια, άλλωστε ό,τι υλικό χρησιμοποιεί η κυρία Παρασκευή στις πίτες της προέρχεται από την περιοχή και είναι μόνο επιλεγμένα, ντόπια, αγνά υλικά.

Η μυστική συνταγή
Επτασφράγιστο μυστικό η συνταγή και η προετοιμασία του φύλλου. Οι πίτες φτιάχνονται με χωριάτικο φύλλο που ανοίγεται με τον πλάστη, κάθε φύλλο ξεχωριστά. Τα υλικά της ζύμης είναι όλα της κυρίας Παρασκευής, όπως και οι συνταγές και τα «χαρμάνια». Μένοντας πιστή στη σπιτική παράδοση, οι γυναίκες ξύνουν το κολοκύθι με το κουτάλι και όλη η διαδικασία γίνεται με το χέρι. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους γίνεται το πλύσιμο των χόρτων, αλλού ανοίγεται το φύλλο, ενώ αλλού συσκευάζονται και αλλού καταψύχονται.

Συνεχίζοντας την παράδοση
Η φιλοσοφία της επιχείρησης είναι η πίτα που έκανε η μητέρα και η γιαγιά στο σπίτι να έρθει στο δικό μας τραπέζι, στις αστικές κοινωνίες, ακριβώς όπως θα την ετοιμάζαμε στο σπίτι. ΙΝFO:  www.sperxeios.gr

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ