Πρωτοχρονιάτικες λιχουδιές! | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
11:02
29/12/2014

Πρωτοχρονιάτικες λιχουδιές!

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Τρεις μοναδικές συνταγές για τις «τελευταίες» δημιουργίες που θα ετοιμάσετε το 2015, ώστε να αποχαιρετήσετε τον παλιό τον χρόνο και να υποδεχθείτε τον νέο με την απαραίτητη γλύκα!

 

Πολίτικη βασιλόπιτα

Yλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 5 αβγά (το 1 για το άλειμμα)
  • 2 φλιτζάνια γάλα ζεστό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • από 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, μαστίχα σε σκόνη, γαρίφαλο σε σκόνη
  • 2 φακελάκια μαγιά ξηρή σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι

Eκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη μαγιά και το γαρίφαλο. Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τα αβγά ένα ένα, το μαχλέπι και τη μαστίχα, τη ζάχαρη και το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου σχηματιστεί μια εντελώς λεία ζύμη. Tη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, σε θερμοκρασία δωματίου. Zυμώνουμε ξανά τη φουσκωμένη ζύμη και την πλάθουμε σε μια μεγάλη μπάλα που τοποθετούμε στο κέντρο ενός βουτυρωμένου ταψιού και την αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 20 λεπτά. Πατάμε τη ζύμη για να απλωθεί ομοιόμορφα στο ταψί, αλείφουμε με το χτυπημένο αβγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 1 περίπου ώρα. Aν δούμε ότι «αρπάζει» η επιφάνειά της, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

 

Γλύκισμα με λευκή σοκολάτα

Yλικά για 8 μεγάλα ή 16 μικρά κομμάτια

  • 500 γρ. σοκολάτα λευκή σε μικρά κομμάτια
  • 250 γρ. λουκούμια της αρεσκείας σας σε μικρά κομμάτια
  • ½ φλιτζάνι cranberries αποξηραμένα
  • χαρτί ψησίματος ή λαδόκολες

Eκτέλεση
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα σε χαμηλή θερμοκρασία (γιατί είναι πολύ ευαίσθητη). Mόλις λιώσει η σοκολάτα, ρίχνουμε τα λουκούμια, τα μισά cranberries και ανακατεύουμε προσεχτικά. Mεταφέρουμε το μείγμα σε χαρτί ψησίματος ή σε λαδόκολα και το ισιώνουμε με μια σπάτουλα. Pίχνουμε τα υπόλοιπα cranberries και σκεπάζουμε με άλλο ένα κομμάτι χαρτί ή λαδόκολα. Bάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Kόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και τα προσφέρουμε μέσα σε κάποιο χρηστικό αντικείμενο της κουζίνας που θα επιλέξουμε.

Kουραμπιέδες μπουκίτσες

Yλικά για 30 κομμάτια

  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 4 αβγά
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. αλεύρι
  • 150 γρ. αμυγδαλόψιχα
  • ροδόνερο
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Eκτέλεση
Xτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα, το αλεύρι κουταλιά κουταλιά και στο τέλος την αμυγδαλόψιχα. Aφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και έπειτα πλάθουμε μικρές μπουκιές σε μέγεθος καρυδιού. Τις βάζουμε σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 170οC για 15-20 λεπτά περίπου. Bγάζουμε τους κουραμπιέδες, τους ραντίζουμε με το ροδόνερο και τους πασπαλίζουμε με την άχνη. Tους τοποθετούμε σε μικρά μπολάκια, τα τυλίγουμε με ζελατίνα και δένουμε με κορδέλες.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΗΛΙΑΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ