Πώς να φτιάξεις σπιτικό ψωμί βήμα-βήμα | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
10:05
7/7/2015

Πώς να φτιάξεις σπιτικό ψωμί βήμα-βήμα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Έτσι θα φτιάξεις αφράτο σπιτικό ψωμάκι όπως της γιαγιάς! Μάθε όλα τα μυστικά του σπιτικού ψωμιού, τι αλεύρι να χρησιμοποιήσεις, τι να προσέξεις στο ζύμωμα, στο φούσκωμα και στο ψήσιμο και καλή όρεξη!

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα 

<h4>Επιχείρηση σπιτικό ψωμί: Μερικές συμβουλές γι΄αρχή</h4>  <p><strong>1. Μη το φοβάσαι...  </strong></p>  <p>Καταρχήν μην αποθαρρύνεσαι στην σκέψη και μόνο πως δε θα τα καταφέρεις. Δεν είναι κα

Επιχείρηση σπιτικό ψωμί: Μερικές συμβουλές γι΄αρχή

1. Μη το φοβάσαι...

Καταρχήν μην αποθαρρύνεσαι στην σκέψη και μόνο πως δε θα τα καταφέρεις. Δεν είναι και κανένα μεγάλο μυστήριο. Πιάσε αλεύρι και νερό και ξεκίνα το ζύμωμα. Ακόμη κι αν δε τα καταφέρεις με την πρώτη (αν για παράδειγμα το ψωμάκι δε φουσκώσει όσο περίμενες) μην αποθαρρύνεσαι. Όπως με όλα έτσι και στη μαγειρική μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

2. Προετοιμασία

Υπάρχουν μερικά σημαντικά βήματα που σου εξασφαλίζουν πως θα φτιάξεις αφράτο και νόστιμο ψωμί. Το κλειδί βρίσκεται στο καλό ζύμωμα - ξανά και ξανά - αλλά και στο να αφήσουμε τη ζύμη μας να "ξεκουραστεί" για τουλάχιστον 10 λεπτά. Στη συνέχεια το ξαναζυμώνουμε και το πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε (φραντζολάκι ή καρβελάκι). Να θυμάσαι πως στο ψήσιμο ο όγκος θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά το μισό, ίσως και παραπάνω, οπότε άσε τον ανάλογο χώρο στο ταψί.

3. Αν είσαι της ευκολίας πάρε παρασκευαστή ψωμιού

Αν δεν το έχεις ιδιαίτερα με το ζύμωμα, μπορείς να κάνεις δώρο στον εαυτό σου έναν παρασκευαστή ψωμιού που αναλαμβάνει το ζύμμα για εσένα. Είναι εγγυημένα ο ευκολότερος τρόπος.

4. Προσοχή στο νεράκι

Αν έχεις ακολουθήσει όλα τα βήματα σωστά αλλά το ψωμί δε λέει να φουσκώσει ίσως γι΄αυτό ευθύνεται το νερό που χρησιμοποίησες. Το νεράκι της βρύσης συχνά - εξαιτίας της χλωρίωσής του - εμποδίζει το φούσκωμα της ζύμης. Δοκίμασε εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό κι ίσως δεις διαφορά.

5. Αν είσαι αρχάρια ξεκίνα με λευκό ψωμί

Μια από τις πιο χρήσιμες συμβουλές για σπιτικό ψωμί από αρχάριους είναι η χρήση λευκού αλευριού. Το αλεύρι ολικής αλέσεως σίγουρα είναι πιο υγιεινό, όπως και το μαύρο ψωμάκι, όμβς ειναι δυσκολότερο στο πλάσιμο. Ξεκίνα με λευκό αλεύρι κι όταν νιώσεις σίγουρη πως το έχεις με την τέχη του ψωμιού πέρνα στο δεύτερο στάδιο και πειραματίσου και με μαύρο.

6. Δεν κάνει κάθε λογής αλεύρι

Μπορεί να ακούγεται προφανές αλλά δεν είναι. Για τέλειο σπιτικό ψωμάκι χρειάζςεται και το κατάλληλο αλεύρι. Το σκληρό αλεύρι είναι προτιμότερο καθώς χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα σε γλουτένη κι άλλες πρωτεϊνες, προσδίδει ελαστική ζύμη και φουσκώνει. Αντίθετα το μαλακό αλεύρι ή το αλεύρι για όλες τις χρήσεις φουσκώνουν δύσκολα. Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορείς να αναμείξεις σκληρό με μαλακό αλεύρι σε αναλογία 70/30 ή 80/20. Σε αντίθετη περίπτωση προτίμησε το σκληρό. Και φυσικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι άλλα αλεύρια εκτός από σιταριού, όπως για παράδειγμα το καλαμποκάλευρο, σίκαλης ή και ρεβιθάλευρο, αλλά καλό θα ήταν να ξεκινήσεις από τα βασικά.

7. Για να το διατηρήσεις περισσότερο

Το πλεονέκτημα με το σπιτικό ψωμί είανι πως δεν περιέχει πρόσθετα και συντηριτικά, το μειονέκτημά του, ωστόσο, είναι πως μπαγιατεύει πιο γρήγορα. Για να κρατήσιε περισσότερο φτιάξε μικρά φραντζολάκια και κατάψυξέ τα για να τα ξεπαγώσεις και να τα χρησιμοποιήσεις κάποια άλλη στιγμή.

Έξτρα μυστικά για τέλειο σπιτικό ψωμί στη συνέχεια του άρθρου, στην επόμενη σελίδα . Μάθε τα πάντα για το ζύμωμα, το φούσκωμα και το σωστό ψήσιμο του ψωμιού.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ