Οργάνωσε σωστά το ψυγείο για να μην πετάς τίποτα | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
10:42
24/4/2014

Οργάνωσε σωστά το ψυγείο για να μην πετάς τίποτα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Για να μην πετάς τίποτα και να διατηρείς τα τρόφιμα όσο το συνατόν περισσότερο, σου δίνουμε μερικές συμβουλές για τη σωστή διάταξη του ψυγείου. 

Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο, όμως η σωστή διάταξη του ψυγείου έχει κι αυτή το ρόλο της στη συντήρηση των φαγητών. Ένα φισκαρισμένο ψυγείο ή υψηλή θερμοκρασία, μπορούν να οδηγήσουν τα τρόφιμα σε πρόωρη αλλοίωση. Σου υπενθυμίζουμε τη σωστή διάταξη του ψυγείου για να μην πετάς τίποτα! 

Η σωστή διάταξη των τροφίμων μέσα στο ψυγείο

1. Διατήρησε τη θερμοκρασία τουλάχιστον στους πέντε βαθμούς Κελσίου. Πιο ψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων που χαλούν τα τρόφιμα.

2.Έλεγξε πως η υγρασία είναι στα σωστά επίπεδα για να διατηρούνται τα τρόφιμα φρέσκα.

3.Βάλε τα περισσεύματα σε γυάλινα δοχεία. Βλέποντας τι έχεις σε κάθε μπολ σε βοηθά να τα καταναλώνεις και να μη τα ξεχνάς. 

4. Μην ανακατεύεις φρούτα, λαχανικά και κρέας στο ίδιο ράφι. Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και αλλοιώσεων. 

5. Μην τοποθετείς το γάλα ή άλλα τρόφιμα με κοντινές ημερομηνίες λήξης στην πόρτα του ψυγείου. Κάθε φορά που θα ανοίγεις η θερμοκρασία θα ανεβαίνει. Καλύτερα τοποθέτησέ το στο μεσαίο ράφι.

6.Το κρέας και τα ψαρικά πρέπει να είναι καλά τυλιγμένα και η συσκευασία να μην είναι τρύπια. Επίσης, πρέπει να τοποθετούνται στο τελευταίο, χαμηλότερο ράφι για να μην υπάρξει έστω και μια πιθανότητα επιμόλυνσης άλλων τροφίμων από τα υγρά του ωμού κρέατος ή του ψαριού.

7. Ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί γύρω από τα τρόφιμα για να τα διατηρεί φρέσκα. Ένα φισκαρισμένο ψυγείο μπορεί να δημιουργεί θερμές και ψυχρές περιοχές, οδηγώντας σε αλλοίωση τροφίμων. 

8. Μην τεμαχίζεις τρόφιμα, ούτε να τα κόβεις σε φέτες μέχρι να τα καταναλώσεις εκτός κι αν θέλεις να τα καταψύξεις. Το τεμαχισμένο κρέας και τα κομμένα φρούτα και λαχανικά χαλούν πιο εύκολα. 

9.Κάνε ανακατανομή. Κάθε φορά που αγοράζεις καινούρια τρόφιμα, φέρε τα παλιά μπροστά και τοποθέτησε τα νέα πίσω στα ράφια, έτσι ώστε να μην πάει τίποτα χαμένο!

10. Μην αμελείς να σκουπίζεις υγρά και τυχόν υπολείμματα μέσα από το ψυγείο σου για να το διατηρίες πάντα καθαρό. Πέτα τα ληγμένα και κάνε χώρο για νέα μπολ με περισεύματα και νέα τρόφιμα. 

 

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα

 
ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ