Νοστιμομαγειρέματα | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
11:37
6/9/2011

Νοστιμομαγειρέματα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Ιδέες, προτάσεις, συνταγές και χρήσιμες γνώσεις για νόστιμη, υγιεινή και διαιτητική μαγειρική. ΑΠΟ ΤΗν κυριακη μαυριδου

1. Τα «γιατί», τα «διότι» & η χρήσιμη γνώση
Γιατί δεν πρέπει να φυλάμε τις νωπές πατάτες στο ψυγείο;

Γιατί δημιουργούνται στη φλούδα τους μεγάλες ποσότητες σολανίνης, η οποία είναι τοξική ουσία και δυνητικά επικίνδυνη. Επίσης γιατί ένα μέρος του αμύλου τους μετατρέπεται σε σάκχαρο, με αποτέλεσμα να σκουραίνουν και να αποκτούν μια μη επιθυμητή γλυκύτητα όταν ψηθούν ή τηγανιστούν.

Χρήσιμη γνώση: Οι πατάτες διατηρούνται καλύτερα σε σκοτεινό, ξηρό και δροσερό μέρος.

Γιατί μπαγιατεύει το ψωμί;

Ο κύριος λόγος είναι ότι το ψωμί περιέχει αρκετό νερό, σε ποσοστό 30-40%, το οποίο εξατμίζεται και χάνεται όταν το ψωμί έλθει σε επαφή με τον αέρα, με αποτέλεσμα να ξεραίνεται.

Χρήσιμη γνώση: Το ψωμί διατηρείται για περισσότερο χρόνο φρέσκο και μαλακό εάν το φυλάξετε σε σακούλα με λίγο σέλινο και την κλείσετε καλά.

Γιατί η άχνη σε κρύα υγρά δημιουργεί σβώλους;

Η άχνη ζάχαρη είναι κοινή ζάχαρη που έχει κονιορτοποιηθεί, με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη τάση να απορροφά υγρασία και να κάνει κρούστα. Για να μη συμβαίνει αυτό, προσθέτουν άμυλο, συνήθως αραβοσίτου, σε ποσοστό 2-3%, που όμως, δεν είναι ευδιάλυτο σε κρύα υγρά και έτσι δημιουργεί τους χαρακτηριστικούς σβώλους.

Χρήσιμη γνώση: Ποτέ άχνη ζάχαρη σε κρύα υγρά!

Food pairing

Ελληνιστί ταίριασμα τροφίμων. Επιστήμονες και εταιρείες προϊόντων διατροφής δημιούργησαν μια εκτεταμένη βάση δεδομένων με διάφορους συνδυασμούς τροφίμων που ταιριάζουν γευστικά μεταξύ τους. Μελετήστε τις προτάσεις τους στη διαδικτυακή διεύθυνση https://www.foodpairing.be/ και ανακαλύψτε γαστρονομικές εκδοχές που δεν είχατε ούτε καν φανταστεί.

2. ΕΤΣΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ
Οι συμβουλές και τα έξυπνα μαγειρικά κόλπα της μαμάς. Για να πετυχαίνει πάντα η συνταγή και για να κάνετε τη ζωή σας στην κουζίνα ευκολότερη...

 

Μαλακά σουβλάκια

Για να μην ψηθούν υπερβολικά, στεγνώσουν και γίνουν σκληρά τα σουβλάκια, όταν περνάτε το κρέας στα καλαμάκια σπρώξτε όσο το δυνατόν πιο κοντά το ένα κομματάκι στο άλλο.

Στέγνωσε το κρέας;

Αν ψήσατε για περισσότερη ώρα το κρέας στην κατσαρόλα, με αποτέλεσμα να στεγνώσει, περιχύστε το με μερικές κουταλιές γάλα εβαπορέ, βάλτε το σε μια κατσαρόλα που θα σκεπάσετε με το καπάκι της και αφήστε το να βράσει για λίγα λεπτά. Με τη βοήθεια του γάλακτος θα ανακτήσει υγρά και θα γίνει πιο ζουμερό και ιδιαίτερα νόστιμο.

Ζάχαρη με άρωμα βανίλιας

Δώστε άλλη γεύση στον καφέ, το τσάι ή στα γλυκά σας χρησιμοποιώντας ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια. Για να τη φτιάξετε μόνη σας, βάλτε 1 φλιτζάνι κρυσταλλική (κοινή) ζάχαρη σε ένα γυάλινο βάζο, προσθέστε 1 μπαστουνάκι βανίλιας και ανακινείστε πολύ καλά. Κατόπιν, κλείστε το βάζο ερμητικά και αποθηκεύστε το σε ξηρό μέρος. Έπειτα από 3 εβδομάδες η αρωματισμένη σας ζάχαρη θα είναι έτοιμη!

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ...

Όταν μαγειρεύετε με κρόκο Κοζάνης δεν χρησιμοποιείτε ξύλινη κουτάλα, γιατί το ξύλο απορροφά το άρωμά του;

Το χταπόδι μαλακώνει περισσότερο αν την ώρα που βράζει ρίξετε μέσα στην κατσαρόλα μια πρέζα ζάχαρη;

Αν στο τηγάνισμα των ψαριών χρησιμοποιήσετε καλαμποκάλευρο, η κρούστα τους γίνεται πιο τραγανή;

Για το τηγάνισμα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ένα απλό ελαιόλαδο κι όχι ένα εξαιρετικά παρθένο;

Οι τροφές που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα γλουταμίνης, π.χ. ντομάτες, μανιτάρια, παρμεζάνα, φύκια, ενισχύουν τη γευστική απόλαυση οποιουδήποτε φαγητού;

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ