Noστιμο-μαγειρέματα | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
13:25
19/1/2015

Noστιμο-μαγειρέματα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Ιδέες, προτάσεις, συνταγές και χρήσιμες γνώσεις για νόστιμη, υγιεινή και διαιτητική μαγειρική.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Έτσι πετυχαίνει η συνταγή!
Οι συμβουλές και τα έξυπνα μαγειρικά κόλπα της μαμάς. Για να πετυχαίνει πάντα η συνταγή, για να κάνετε τη ζωή σας στην κουζίνα ευκολότερη...

Πανάρισμα με καρύδια

Γευθείτε το πιο νόστιμο, θρεπτικό και υγιεινό κοτόπουλο πανέ χρησιμοποιώντας κρούστα με καρύδια! Βάλτε στο μπλέντερ 2 ξερές φέτες ψωμί ολικής άλεσης (ή κρίθινο παξιμάδι), ½ φλιτζάνι καρυδόψιχα, 2 κουταλιές παρμεζάνα ή ρεγκάτο φρεσκοτριμμένο, αλάτι και πιπέρι. Χτυπήστε μέχρι το μείγμα να κονιορτοποιηθεί (να μοιάζει σαν τριμμένη φρυγανιά) και αδειάστε σε γυάλινο μπολ. Χτυπήστε σε άλλο γυάλινο μπολ 1 αβγό. Βουτήξτε τα φιλέτα κοτόπουλου στο αβγό, κατόπιν στο μείγμα με τα καρύδια και ψήστε τα σε αντικολλητικό όπως συνήθως.

Μπίρα στη ζαχαροπλαστική
Ξέρετε ότι η μπίρα προσθέτει περισσότερη γεύση στις ζαχαροπλαστικές δημιουργίες και μάλιστα ταιριάζει ιδιαίτερα με τη σοκολάτα, το λεμόνι και τα αποξηραμένα φρούτα; Μπορείτε, π.χ., να αντικαταστήσετε με μπίρα ένα μέρος από τα υγρά υλικά της συνταγής σας (νερό, γάλα κ.λπ.) για brownies, κέικ σοκολάτας ή κέικ λεμονιού. Μπορείτε επίσης να μαρινάρετε σε μπίρα αποξηραμένα φρούτα μέχρι να μαλακώσουν και κατόπιν να τα χρησιμοποιήσετε, σε σάλτσες φρούτων, κέικ, γιαουρτογλυκίσματα ή σε οποιοδήποτε άλλο γλυκό. Επειδή όμως η γεύση της είναι εκ φύσεως πικρή, χρησιμοποιήστε κάποια που σας αρέσει να πίνετε.

Ποτέ πια πικρό μπρόκολο!
Το μπρόκολο συγκαταλέγεται στα πιο υγιεινά λαχανικά, ωστόσο αφήνει μια πικρή γεύση στο στόμα. Για να μειώσετε την πικρίλα του αλλά και όλων των άλλων σταυρανθών λαχανικών, όπως το κουνουπίδι και τα λαχανάκια, προσθέστε στο πιάτο σας ελαιόλαδο αρωματισμένο με μυρωδικά, ή σάλτσα σόγιας, ή ξίδι μπαλσάμικο, ή χυμό λεμονιού, ή φλούδες παρμεζάνας, ή συνδυασμό αυτών. Μπορείτε επίσης να βάλετε το μπρόκολο στο φούρνο και να το πασπαλίσετε με δημητριακά ρυζιού ή, εναλλακτικά, να το σοτάρετε ή να το γλασάρετε με λίγο μέλι ή μαρμελάδα πορτοκάλι. Το αποτέλεσμα θα… σας γλυκάνει 100%.

Εναλλακτικές τηγανίτες
Σας αρέσουν οι τηγανίτες, αλλά προσέχετε τη σιλουέτα σας; Δοκιμάστε μια εναλλακτική συνταγή πλούσια σε πρωτεΐνες: Χτυπήστε στο μπλέντερ 1/3 φλιτζανιού τυρί μειωμένων λιπαρών, 3 ασπράδια αβγών, 1/2 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης, λίγη βανίλια και λίγη κανέλα μέχρι να αναμειχθούν καλά. Τηγανίστε το μείγμα σε αντικολλητικό με ελάχιστο λάδι και στο τέλος προσθέστε από πάνω 1-2 κουταλάκια μέλι.

ΑΠΟ ΤΟ... ΤΕΦΤΕΡΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ
Τα επιβεβαιωμένα από την επιστήμη μαγειρικά μυστικά της γιαγιάς…

Μαλακό χταπόδι: Βάλτε το χταπόδι μέσα σε μια πλαστική σακούλα και μαλάξτε το ελαφρά με την παλάμη σας πάνω στον πάγκο της κουζίνας για 3-4 λεπτά.

Για να μην πικρίζουν τα χόρτα: Προσθέστε μέσα στην κατσαρόλα που τα βράζετε μια μικρή, καθαρισμένη πατάτα – θα απορροφήσει την πικράδα τους!

Ποτέ πια μαυρισμένα κρεμμύδια: Για να μη μαυρίσουν τα κρεμμύδια που πρόκειται να σοτάρετε, ρίξτε πρώτα λίγο αλάτι στο λάδι και κατόπιν βάλτε τα κρεμμύδια στο σκεύος.

Πάντα άσπρο κουνουπίδι: Για να παραμείνει λευκό το κουνουπίδι χρησιμοποιήστε πυρίμαχο γυάλινο σκεύος ή κεραμικό ή, ρίξτε στο νερό που βράζει ένα ποτήρι γάλα.

Σφιχτή σαντιγί: Ρίξτε στο μίξερ μαζί με την κρέμα γάλακτος 4-5 σταγόνες χυμό λεμονιού και χτυπήστε τα στην υψηλότερη ταχύτητα. Σταματήστε αμέσως το χτύπημα μόλις σφίξει η σαντιγί, αλλιώς θα κόψει.

Από το πρόβλημα στη λύση
Χρηστικές απαντήσεις,  επιτυχημένες λύσεις…

«Η σάλτσα τυριού δεν έχει καλή υφή…»: Όταν φτιάχνετε ζεστή σάλτσα τυριού, προσθέστε το τυρί αφού έχετε αποσύρει την κατσαρόλα με τη σάλτσα από τη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει. Η δυνατή φωτιά σκληραίνει το τυρί και το μετατρέπει σε λεπτές ίνες που χαλούν την υφή της σάλτσας.

«Το κριθαράκι στέγνωσε και λάσπωσε…»: Μόλις το κριθαράκι βράσει, ρίξτε μέσα στο σκεύος 1 ποτήρι ζεστό νερό.

«Τα πλαστικά δοχεία φαγητού μυρίζουν όσο και να τα πλένω…»: Γεμίστε τα καθαρά πλαστικά δοχεία που μυρίζουν με εφημερίδες, κλείστε τα με το καπάκι τους, αφήστε τα έτσι για 12-15 ώρες. Ύστερα βγάλτε τις εφημερίδες και πλύντε τα καλά – οι μυρωδιές θα εξαφανιστούν!

«Το φαγητό δεν ζεσταίνεται ομοιόμορφα στα μικροκύματα…»: Για να ζεσταθεί πιο ομοιόμορφα ένα στερεό φαγητό σε φούρνο μικροκυμάτων, δημιουργήστε μια τρύπα περίπου στο κέντρο του φαγητού.

«Η καστανή ζάχαρη πετρώνει…»: Προσθέστε λίγη αποξηραμένη φλούδα λεμονιού μέσα στο δοχείο που αποθηκεύετε την καστανή ζάχαρη – η ζάχαρη θα κρατήσει την υγρασία της και θα διατηρηθεί μαλακή.

«Έβαλα πολύ πιπέρι στη σάλτσα…»: Προσθέστε στη σάλτσα λίγη ξινή κρέμα γάλακτος, για να μειώσετε την αψάδα του πιπεριού και να μαλακώσετε κάπως τη γεύση της.

Η συμβουλή του μήνα!
Η καλή μαγείρισσα είναι οργανωτική και δημιουργική, αξιοποιεί όλα τα υλικά της, βάζει φροντίδα σε ό,τι μαγειρεύει και το εμπλουτίζει με αγάπη.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ