Νοστιμό - Μαγειρέματα | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
11:51
11/8/2014

Νοστιμό - Μαγειρέματα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Ιδέες, προτάσεις, συνταγές και χρήσιμες γνώσεις για νόστιμη, υγιεινή και διαιτητική μαγειρική.

Η συμβουλή του μήνα! Μη σερβίρετε ποτέ φαγητό που δεν είναι γευστικά αντάξιο της προσπάθειας που καταβάλατε για να το φτιάξετε.

Έτσι πετυχαίνει η συνταγή!
Οι συμβουλές και τα έξυπνα μαγειρικά κόλπα της μαμάς. Για να πετυχαίνει πάντα η συνταγή, για να κάνετε τη ζωή σας στην κουζίνα ευκολότερη...

Γλύκισμα στη στιγμή
Λιώνετε σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αραιώνετε με ελάχιστο γάλα. Με ένα κουταλάκι ή σύριγγα ζαχαροπλαστικής παίρνετε το μείγμα της σοκολάτας και το βάζετε σιγά σιγά μέσα σε αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια - αν χρειάζεται τα ανοίγετε λίγο και μετά τα κλείνετε ξανά. Απλώνετε τα δαμάσκηνα σε δίσκο σερβιρίσματος και τα πασπαλίζετε με κακάο ζαχαροπλαστικής χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη. Μόλις στερεοποιηθεί η σοκολάτα, είναι έτοιμα για κατανάλωση - κυριολεκτικά εξαφανίζονται!

 

Νοστιμότερη σούπα λαχανικών
Πριν προσθέσετε τα λαχανικά της αρεσκείας σας στο νερό ή στο ζωμό της σούπας, κόψτε τα σε μικρές ροδέλες και σοτάρετέ τα για λίγο σε ελαιόλαδο, ώστε να καραμελοποιηθούν τα σάκχαρά τους και να αναδειχθεί η γεύση τους.

Ποτέ πια κολλημένα μακαρόνια
Για να μην κολλήσουν τα μακαρόνια μεταξύ τους μέσα στην κατσαρόλα, ανακατέψτε τα ελαφρά κατά διαστήματα, ειδικά κατά τα πρώτα 1-2 λεπτά του βρασμού τους, με ξύλινη ή πλαστική κουτάλα ή πιρούνα. Αν δεν το κάνετε αυτό και τα μακαρόνια κολλήσουν, τότε μόλις γίνουν αδειάστε τα σε σουρωτήρι και ρίξτε πάνω τους βραστό νερό. Αφού ξεκολλήσουν, στραγγίστε τα καλά και ανακατέψτε τα με λίγο ελαιόλαδο.

Κρεμμυδάκια φρέσκα ή ξερά;
Και τα δύο είναι εξίσου υγιεινά. Στη μαγειρική, όμως, τα φρέσκα κρεμμυδάκια δίνουν ένα πιο διακριτικό άρωμα στα φαγητά και τα ενισχύουν τόσο αρωματικά όσο και χρωματικά, δίνοντας μια πιο ελκυστική απόχρωση στο πιάτο σας. Τα ξερά κρεμμύδια είναι καλύτερα σε ψητά κρέατα και σούπες, φαγητά δηλαδή που απαιτούν μια μεγαλύτερη γευστική ένταση.

ΑΠΟ ΤΟ... ΤΕΦΤΕΡΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ
Τα επιβεβαιωμένα από την επιστήμη μαγειρικά μυστικά της γιαγιάς-

Καταπληκτικά μπιφτέκια: Προσθέστε στο μείγμα σας 3-4 κουταλιές καλά πολτοποιημένα μήλα για κάθε ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά - τα μπιφτέκια θα γίνουν πιο αφράτα, πιο μυρωδάτα και πολύ πιο γευστικά.

Ρύζι με άρωμα λεμονιού: Προσθέστε 2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού στο ρύζι και σκεπάστε το με φύλλα λεμονιάς, καλά πλυμένα και στεγνά, κατά τη διάρκεια του βρασμού. Μόλις βράσει το ρύζι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το αφήνετε για 5 λεπτά ακόμη.

Πεντανόστιμο κοκκινιστό: Όταν μαγειρεύετε κρέας κοκκινιστό, ρίξτε μέσα στο φαγητό σας λίγη μαυροδάφνη, κανέλα και καρότο ψιλοτριμμένο - η γεύση του θα απογειωθεί!

Μυρωδάτα γεμιστά: Στα γεμιστά, βάλτε τα «καπάκια» από τις πιπεριές στις ντομάτες και από τις ντομάτες στις πιπεριές. Έτσι το καθένα θα πάρει άρωμα και γεύση από το άλλο!

Από το πρόβλημα στη λύση
Χρηστικές απαντήσεις, επιτυχημένες λύσεις...

«Το βραστό κρέας γίνεται σκληρό...»: Για να εμποδίσετε τη διαφυγή των φυσικών χυμών του κρέατος, έτσι ώστε να παραμείνει μαλακό, μαγειρέψτε το σε νερό που έχει ήδη ζεσταθεί αρκετά. Για να το πιάσετε από την κατσαρόλα, χρησιμοποιήστε λαβίδα και όχι πιρούνι.

«Το σοταρισμένο σκόρδο πικρίζει...»: Για να μην πικρίσει το σκόρδο, σοτάρετε το τελευταίο από τα υπόλοιπα υλικά για λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς να το αφήσετε να ροδίσει.

«Έβαλα πολλά μπαχαρικά στο φαγητό...»: Καθαρίστε μια πατάτα από τη φλούδα της, προσθέστε την στην κατσαρόλα με το φαγητό και αφαιρέστε την πριν το σερβίρετε - θα απορροφήσει αρκετό από το υπερβολικό άρωμα των μπαχαρικών.

«Το κίτρινο τυρί μαλακώνει, σπάει και δεν τρίβεται καλά...»: Κόψτε το κομμάτι τυριού που χρειάζεστε και βάλτε το στην κατάψυξη για μισή ώρα. Μετά τρίψτε το κανονικά και θα διαπιστώσετε ότι διατηρεί τη συμπαγή του υφή, δεν μαλακώνει, τρίβεται πιο εύκολα και χωρίς να σπάει.

«Η σάλτσα έγινε νερουλή...»: Αναμείξτε λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 κουταλάκι βούτυρο λιωμένο. Προσθέστε το μείγμα στη σάλτσα και βράστε τη για 1-2 λεπτά ακόμα, μέχρι να γίνει πιο παχύρρευστη.

«Η πέτσα του ψαριού που ψήνω σε αλουμινόχαρτο κολλάει πάνω σε αυτό...»: Η λύση είναι πολύ απλή - λαδώστε καλά το αλουμινόχαρτο!

Κυριακή Μαυρίδου

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ