Μυστικά για φαγητό νόστιμο και υγιεινό | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
10:43
24/8/2011

Μυστικά για φαγητό νόστιμο και υγιεινό

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Το να μαγειρέυεις νόστιμα θέλει τέχνη. Το να μαγειρεύεις υγιεινά θέλει γνώση! Μάθε τι πρέπει να προσέχεις για να φτιάξεις φαγητό όχι μόνο νόστιμο, αλλά, επίσης πιο ασφαλές και υγιεινό.

Τι πρέπει να προσέχετε για να φτιάξετε φαγητό όχι μόνο νόστιμο, αλλά, επίσης πιο ασφαλές και υγιεινό.

Χρησιμοποιείς μικροκύματα;

Τα μικροκύματα δεν ψήνουν σε βάθος, με αποτέλεσμα τα παθογόνα μικρόβια να μην καταστρέφονται. Προτιμότερο να τα χρησιμοποιείς κυρίως για απόψυξη νωπών ζωικών τροφίμων και ξαναζέσταμα φαγητών ή για ειδικές χρήσεις, π.χ. αντί μπεν μαρί, για να λιώσετε πλάκες σοκολάτας. Σούπες, φρούτα, λαχανικά, ψάρι, κιμάς και πουλερικά πρέπει να μαγειρεύονται σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ γλυκίσματα και κέικ σε κάπως χαμηλότερη. Να χρησιμοποιείς πάντα ειδικά σκεύη, κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων: τα ρηχά και στρογγυλά είναι προτιμότερα, γιατί η θερμότητα κατανέμεται με καλύτερο τρόπο.

Μαγειρεύεις ποσέ;

Μπορείς να μαγειρέψεις πιο «ελαφρά» κυρίως ψάρια, κοτόπουλο και αβγά. Επειδή δεν χρησιμοποιείς λιπαρές ύλες παρά μόνο νερό, συνήθως με λίγο ξίδι ή αλκοόλ, ή σκέτο ζωμό, η θερμιδική επιβάρυνση του φαγητού είναι σχεδόν μηδενική. Επιπλέον, το φαγητό δεν υφίσταται το σοκ των υψηλών θερμοκρασιών, αφού το υγρό απλώς σιγοβράζει, επομένως διατηρείς αναλλοίωτα τα περισσότερα θρεπτικά του συστατικά. Τα αβγά πρέπει να μαγειρεύονται ποσέ για τουλάχιστον πέντε λεπτά, έτσι ώστε να καταστρέφονται τα τυχόν παθογόνα μικρόβια.

Ψήνεις στο φούρνο;

Να προθερμαίνεις πάντα το φούρνο και να ξεκινάς το ψήσιμο από υψηλή αρχικά θερμοκρασία και κατόπιν να τη μειώνεις, εάν χρειάζεται. Να χρησιμοποιείς μόνο λίγο ελαιόλαδο, εάν χρειάζεται. Για να μην καεί το φαγητό, ρίξε λίγο νερό ή ψήσε τα τρόφιμα μέσα σε λαδόκολλα. Απόφυγε να μαγειρεύεις μαζί, στο ίδιο ταψί, πρωτεϊνούχα και αμυλούχα τρόφιμα, π.χ. κρέας με πατάτες, γιατί αναπτύσσονται πολλαπλάσιες ποσότητες τοξικών ουσιών απ’ ό,τι εάν τα μαγείρευες χώρια. Για ψήσιμο σε γάστρα, ρύθμισε το φούρνο σε μικρότερη θερμοκρασία και υπολόγισε 15-30 λεπτά περισσότερο χρόνο μαγειρέματος.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ