Βασισμένη στη φυσική γλυκύτητα του φρούτου και στην τραγανή ουδετερότητα της ζύμης, η μηλόπιτα... φλερτάρει επικίνδυνα με τον ουρανίσκο μας! Μήπως είναι καιρός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, χαρίζοντας σε όλους ατέλειωτη γλυκιά απόλαυση;
ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
Με παγωτό ή χωρίς η μηλόπιτα αποτελεί αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων. Μάθετε τα μυστικά της όπως μας τα αποκάλυψε η κ. Άννα Μαυρομάτη, από το «Healthy gourmet D for delicious» στην οδό Σίνα.
Μηλόπιτα αμερικάνικη
Υλικά για τη ζύμη:
Υλικά για τη γέμιση:
1 Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε φέτες σε ένα μπολ. Προσθέστε όλη τη ζάχαρη, το αλάτι, το κορν φλάουερ, τα μπαχάρια και ραντίστε με το χυμό λεμονιού και το ποτό. Ανακατέψτε απαλά και αφήστε τα στο ψυγείο τουλάχιστον για μία ώρα. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι 28 cm.
2 Βάλτε σε μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο παγωμένο και ρίξτε τους κρόκους αφού τους χτυπήσετε με 60 ml παγωμένο νερό. Ζυμώστε το μείγμα με μίξερ ή με τα χέρια. Ίσως χρειαστεί λίγο νερό ακόμα. Θα σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης, την οποία τυλίγετε σε λαδόχαρτο και τη βάζετε στο ψυγείο για 30΄.
3 Χωρίστε τη ζύμη στα δύο και ανοίξτε τη με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Στρώνετε τη ζύμη στο ταψάκι. Ανοίγετε και το δεύτερο φύλλο και το αφήνετε στην άκρη. Ένας εύκολος τρόπος για να μη σας κολλάει η ζύμη είναι να την ανοίξετε ανάμεσα σε 2 κομμάτια λαδόχαρτο.
4 Στρώνετε τα μήλα πάνω στη ζύμη στο ταψάκι και τα περιχύνετε με τη σος που θα φτιάξετε από το ζουμί του μείγματος των μήλων: Σουρώνετε το ζουμί τους, το βάζετε σε κατσαρολάκι προσθέτετε 2 κ.σ. βούτυρο και βράζετε σε χαμηλή φωτιά να δέσει σαν αραιή κρέμα.
5 Απλώνετε το 2ο φύλλο ζύμης πάνω από τα μήλα, στρώνετε και κόβετε τις άκρες ώστε να μην περισσεύουν. Με το πίσω μέρος ενός μαχαιριού ενώνετε τις άκρες, δίνοντας ωραίο σχήμα και χαράζετε χιαστί την επιφάνεια. Με το περίσσευμα της ζύμης μπορείτε να πλάσετε φυλλαράκια ή άλλα σχέδια για να διακοσμήσετε την πίτα.
6 Αλείψτε την πίτα με τα ασπράδια των αβγών, πασπαλίστε τη με ζάχαρη και κανέλα και ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για περίπου 60΄, τοποθετώντας το ταψάκι στο πιο χαμηλό σημείο, πάνω στη σχάρα της κουζίνας. Η πίτα θα είναι έτοιμη όταν θα έχει ροδίσει ωραία και όταν από εκεί που έχετε χαράξει τη ζύμη σταματήσει να βράζει η σάλτσα του μήλου.
Μικρά & σημαντικά
Μηλόπιτα αλά ελληνικά
Μια καρδιτσιώτικη συνταγή από την κ. Γιάννα Μητσοπούλου
Υλικά
Εκτέλεση
Χτυπάτε στο μίξερ τη μαργαρίνη και σταδιακά προσθέτετε τη ζάχαρη, τα αβγά, τις βανίλιες και το αλεύρι. Ρίχνετε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 30 cm και τοποθετείτε όρθια και οριζόντια τις φέτες του μήλου (με την καμπύλη πλευρά προς τα πάνω). Ψήνετε στους 180° C για περίπου τρία τέταρτα της ώρας. Πριν το βγάλετε από το φούρνο, ελέγχετε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί. Αν είναι έτοιμο, το μαχαίρι θα είναι καθαρό. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει για μισή ώρα. Ανακατεύετε τη μαρμελάδα με το κονιάκ, αλείφετε τη μηλόπιτα και πασπαλίζετε με τα τριμμένα καρύδια.