Μήλος: Κλείστε τραπέζι με την απόλαυση | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
10:22
24/7/2013

Μήλος: Κλείστε τραπέζι με την απόλαυση

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Διάσημη ως «πατρίδα» του γνωστού αγάλματος της Αφροδίτης, η Μήλος φιλοδοξεί να μας πλανέψει όχι μόνο με τις φυσικές ομορφιές της αλλά και με τη μοναδική και πεντανόστιμη κουζίνα της!

Μας έκλεψαν την καρδιά τα δαντελωτά ακρογιάλια της με τα γαλαζοπράσινα νερά, σεργιανίσαμε στο Κλήμα, το γραφικό ψαροχώρι, επισκεφτήκαμε τις κατακόμβες, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της, χαζέψαμε τα υπέροχα τοπία της και τους μοναδικούς ηφαιστειακούς σχηματισμούς, όμως αυτό που πραγματικά απογείωσε τη διάθεσή μας ήταν η νοστιμιά της κουζίνας της!

Μια κουζίνα γεμάτη γεύσεις
Η οικονομία της Μήλου, από τους αρχαίους ακόμα χρόνους, βασιζόταν στα ορυχεία. Η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία βασικά καλύπτουν τις ανάγκες των τυχερών κατοίκων! Τυχερών γιατί χάρη στο ηφαιστειογενές της έδαφος και το ήπιο κλίμα της παράγει προϊόντα μοναδικής ποιότητας. Η κ. Αναστασία Μωραΐτη, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Ενάλιος» στα Πολλώνια, μας πληροφορεί: «Αρκετοί ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και κάθε νοικοκυριό παράγει το δικό του λάδι. Επίσης έχουμε και εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι και πολλά τυροκομικά, όπως το σκοτύρι ή τουλουμοτύρι, το λαδοτύρι, η ξινομυζήθρα, η αφοτυριά, καθώς και κρασιά, όπως ασσύρτικο, σαββατιανό και ροδίτης».

Με τόσο εκλεκτές πρώτες ύλες είναι φυσικό η κουζίνα του νησιού να περιλαμβάνει πρωτότυπα πιάτα! «Σπεσιαλιτέ μας είναι το κατσικάκι με σπιτικό πελτέ», λέει η κ. Μωραΐτη. «που τον φτιάχνουμε απλώνοντας τις ντομάτες με αλάτι στον ήλιο. Με τον ντοματοπελτέ συνοδεύουμε επίσης αρνί ή χοιρινό στο φούρνο με πατάτες. Φτιάχνουμε πιταράκια με κεφαλοτύρι και κρεμμυδάκι σε σχήμα μισοφέγγαρου και ντοματοκεφτέδες διαφορετικούς, αφού φτιάχνονται με λιαστή ντομάτα. Το φθινόπωρο σερβίρουμε γλυκοπατάτες με παστό μπακαλιάρο και χειροποίητα λαζάνια με σκορδαλιά. Έχουμε επίσης πολλά ψαρικά, όπως τσίρο "ψημένο" στον ήλιο. Φημισμένο είναι το γλυκό του κουταλιού “κουφέτο” που γίνεται με λευκή κολοκύθα και είναι παραδοσιακό κέρασμα σε γάμους και βαφτίσια και η καρπουζόπιτα με κανέλα, μέλι και σουσάμι». Άλλη ξεχωριστή γεύση είναι τα σκινοπαξιμάδια, που όπως μας πληροφορεί ο κ. Παναγιώτης Βήχος, ιδιοκτήτης του καταστήματος «Παραδοσιακά Εδέσματα» στον Αδάμαντα, «συστατικά τους είναι σκινόκοκκος μαζεμένος από τις ορεινές περιοχές, αλεύρι, ζάχαρη, ελαιόλαδο και σουσάμι».

Πολλά τα έθιμα, πολλές και οι γεύσεις!
Όπως και κάθε άλλο μέρος έτσι και η Μήλος συνοδεύει την κάθε γιορτή με ιδιαίτερο πιάτο. «Τα Χριστούγεννα συνηθίζουμε το βραστό κρέας με μακαρόνια, ενώ τα παλιότερα χρόνια το παραδοσιακό πιάτο ήταν το χοιρινό. Το Πάσχα σερβίρουμε πάντα κρέας στο φούρνο με πατάτες», λέει η κ. Μωραΐτη. Μοναδικό έθιμο το Πάσχα είναι αυτό του μπαρουτιού. Υπάρχουν δύο οικισμοί, ο Τριοβάσαλος και ο Πέρα Τριοβάσαλος, με αντικριστές εκκλησίες. Την Κυριακή του Πάσχα, λοιπόν, μαζεύονται στις εκκλησίες και αφού κάψουν τον Ιούδα, αρχίζουν να πετούν δυναμίτιδες στον αέρα και να φωνάζουν «άλειμμα». Κερδίζει όποιος οικισμός πετάξει τους πιο πολλούς. Οι γάμοι είναι μεγάλο κοινωνικό γεγονός, όπου για το γλέντι οι συγγενείς φέρνουν 12 ψωμιά, ένα αρνί και γλυκό κρασί. Με κάθε ευκαιρία και γιορτή διοργανώνονται πανηγύρια με παραδοσιακούς μεζέδες και δυνατό κρασί, που όλοι χορεύουν συνοδεία ζωντανής νησιώτικης μουσικής. Αν πάτε, μη χάσετε το Φεστιβάλ Μήλου που διοργανώνει ο δήμος το καλοκαίρι, με πλήθος εκδηλώσεων.

Καλούδια από τη Μήλο

Τυροκομικά: από το Χαρ. Μάλλη στην Πάχαινα.

Κρασιά, σκινοπαξιμάδια, γιαούρτι, κρίταμο: από το κατάστημα «Παραδοσιακά Εδέσματα» του Παναγιώτη Βήχου, στον Αδάμαντα.

Πελτές, μέλι, τυριά, γλυκά, ζυμαρικά, βουτήματα: από τα καταστήματα «Γλυκοφίλεμα» στον Αδάμαντα και «Κιβωτός των Γεύσεων» στα Πολλώνια.

ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ