Ο food blogger Σπύρος Παγιατάκης υποστηρίζει -με τον τρόπο του- ότι Χριστούγεννα δεν είναι μόνο μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Ιδού μια από τις αγαπημένες του συνταγές, με δικά του λόγια!
Από τα κλασικά γλυκά στον χριστουγεννιάτικο μπουφέ μας είναι η μηλόπιτα. Μηλοκέικ θα έλεγα καλύτερα γιατί πηγαίνει πιο πολύ στο κέικ παρά στην πίτα. Την συνταγή την βρήκα σε ένα βιβλίο με γερμανικά γλυκά και μετά από δοκιμές και παραλλαγές φτάσαμε στο να έχουμε την δική μας μηλόπιτα που κάποιοι την ζητούν επίμονα (και παίρνουν ταπεράκι για το σπίτι) ! Αφράτο και γεμάτο με μήλα και κανέλλα από μέσα και τραγανό από το crumble που βάζουμε πάνω. Μπορείτε να το συνοδέψετε με παγωτό, με σαντιγί αλλά και με butterscotch sauce για να πάρουμε μερικές θερμίδες παραπάνω! Όπως και να έχει πάντως θα γίνει ανάρπαστη και το πιάτο θα αδειάσει σε χρόνο dt!!!
Υλικά
Για το κέικ
500 γρ μήλα πράσινα (μπορεί να πάρει και περισσότερα)
125 γρ μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
125 γρ ζάχαρη
4 αυγά
200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια Baking powder
2 – 3 σταγόνες απόσταγμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι κανέλλα
Ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι
Χυμός από μισό λεμόνι
4 κουταλιές γάλα
Για το crumble
120 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ ζάχαρη
3 σταγόνες απόσταγμα βανίλιας
Μισό κουταλάκι κανέλλα
90 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση
Στρώνουμε μία φόρμα που ανοίγει (28cm) με λαδόκολλα και βουτυρώνουμε τα πλάγια και το σημείο που ενώνονται με τη βάση.
Σπύρος Παγιατάκης
www.livetobake.gr