Μια πίτα για τα πρώτα βηματάκια: Μάθε πώς θα φτιάξεις την περπατόπιτα! | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
12:22
6/1/2017

Μια πίτα για τα πρώτα βηματάκια: Μάθε πώς θα φτιάξεις την περπατόπιτα!

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Περπατόπιτα όπως λέμε πίτα που περπατάει; Ναι όντως το πρώτο συνθετικό όντως αναφέρεται στο περπάτημα κι αυτό γιατί περπατόπιτες - λέει το έθιμο - φτιάχνει η μαμά όταν το παιδί περπατήσει.Το έθιμο τηρείται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και ορίζει η γιαγιά ή η μαμά του παιδιού να φτιάξει πίτες ή αλλο γλυκό πχ κέικ, σταφιδόψωμο, σοκολατόπιτα ή ότι άλλο μπορεί να φτιαχτεί σε ταψί και να τα μοιράσει στη νονά, τους συγγενείς και τους φίλους.

Η νονά μάλιστα δικαιούται ολόκληρο ταψί ενώ σε κάποια μέρη το έθιμο ορίζει τσουρέκι για τη νονά, που φέρνει τα πρώτα παπουτσάκια του παιδιού. Από μια ολόκληρη περπατόπιτα παίρνουν και οι γιαγιάδες και παππούδες που "ασημώνουν" το παιδί ώστε να έχει γερό και σταθερό περπάτημα. Κάτι ανάλογο με το έθιμο του ασημώματος του αμαξιού. Οι υπόλοιποι που θα πάρουν από ένα κομμάτι της περπατόπιτας  θα πρέπει με τη σειρά τους να ασημώσουν κι αυτοί το παιδάκι και να τρέξουν μαζί του για να του δώσουν γερό και σταθερό βάδισμα.

Μάλιστα, το έθιμο ορίζει πως η περπατόπιτα δείχνει και το μελλοντικό επάγγελμα του παιδιού. Με ποιό τρόπο; Διάβασε πώς έχει η διαδικασία και θα καταλάβεις. 

Η διαδικασία έχει ως εξής: 

Πάνω σε ένα τραπέζι τοποθετούνται διάφορα αντικείμενα σχετικά με κάποιο επάγγελμα, όπως για παράδειγμα βιβλίο, λεφτά, χτένα, λαχανικά κι ότι άλλο σκεφτεί η οικογένεια. Πάνω στο ίδιο τραπέζι τοποθετούνται και οι περπατόπιτες που σταυρώνονται τρεις φορές - κάτι ανάλογο με τη βασιλόπιτα ή το χριστόψωμο. Τη διαδικασία μάλιστα την κάνει το ίδιο το παιδάκι, με τη βοήθεια της μαμάς. Η μαμά θα πάρει το χεράκι του παιδιού κρατώντας το μαχαίρι και θα σταυρώσουν τις περπατόπιτες. Στη συνέχεια η περπατόπιτες μοιράζονται σε φίλους και συγγενείς, όπως περιγράψαμε παραπάνω. Όποιος παίρνει την περπατόπιτά του ή το κομμάτι του οφείλει να τρέξει μέσα στο σπίτι για να δώσουν δύναμη στο παιδάκι που μόλις κάνει τα πρώτα του βηματάκια. 

Και με τα αντικείμενα; Ποιός ο λόγος ύπαρξης; Λέγεται πως όποιο αντικείμενο δίπλα από τις πίτες κερδίσει την προσοχή του παιδιού θα δείξει και το μελλοντικό του επάγγελμα. Η χτένα για παράδειγμα μπορεί να δείχνει προς την κομμωτική, τα βιβλία προς την εκπαίδευση κτλ. 

Πώς θα φτιάξεις περπατόπιτα; 

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή ή αριθμός υλικών όπως για παράδειγμα γίνεται με τη φανουρόπιτα. Η επιλογή είναι καθαρά δικιά σου, με μόνη προυπόθεση να χρησιμοποιήσεις ταψί (όχι φόρμα). Μπορείς να φτιάξεις κάποιο παραδοσιακό γλυκό όπως καρυδόπιτα ή ραβανί, αν είσαι της σοκολάτας σοκολατόπιτα, κέικ ή ότι άλλο λαχταρά η ψυχή σου. Πάρε μια ιδέα τσεκάρωντας τις συνταγές στο womenonly (απλά γράψε στην αναζήτητη το γλυκό που θέλεις για να εμφανιστούν σχετικές συνταγές) και... καλό περπάτημα! 

Από τη Δήμητρα Γκούντρα 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ