Μια ιδέα γεννιέται στην Κέα | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
14:37
24/10/2012

Μια ιδέα γεννιέται στην Κέα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Τα ξεχασμένα βελανίδια της Κέας αναβιώνουν χάρη σε μια Αμερικανίδα που με όραμα και ενθουσιασμό έρχεται να υπενθυμίσει την αξία τους προσφέροντας μια ευκαιρία ανάπτυξης στην αγροτική ζωή του νησιού.  

Καθώς η κρίση χτύπησε την πόρτα μας, μια νέα ευκαιρία ξεπρόβαλε: Η εκμετάλλευση της βελανιδιάς. Ναι, καλά διαβάσατε, τα ταπεινά βελανίδια, ανάμεσα στις άλλες αρκετά δημοφιλείς καλλιέργειες -ιπποφαές, σαλιγκάρια, μανιτάρια-, αποτελούν τη νέα πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια στην Κέα (Τζια), χάρη σε μια Αμερικανίδα που ζει στην Ελλάδα από το 1984. Η Μάρσι Μάγιερ επισκέφθηκε το νησί το 2004, γοητεύθηκε από την όμορφη Τζια και από τότε ζει εκεί μαζί με την κόρη της. Η αγάπη της για τη φύση και το ενδιαφέρον της για ένα διαφορετικό τρόπο ζωής την οδήγησαν να δημιουργήσει αρχικά το αγρόκτημα «Κόκκινο Τρακτέρ» με τον άντρα της και στη συνέχεια την «Πρωτοβουλία βελανιδιών», η οποία έχει ως αντικείμενο την εκμετάλλευση των βελανιδιών.

Από την Καλιφόρνια στην Τζιά
«Η "Πρωτοβουλία βελανιδιών" ξεκίνησε με σκοπό να ενημερώσει τους αγρότες στην Κέα για το δυναμικό και τη σημασία του δάσους με βελανιδιές του νησιού», μας είπε η κ. Μάγιερ. «Γεννήθηκα στην Καλιφόρνια και έχοντας μεγαλώσει ανάμεσα στις βελανιδιές, είχα την τύχη να γνωρίζω πολλές πληροφορίες για τη συγκομιδή των βελανιδιών από τους αυτόχθονες Ινδιάνους της βόρειας Καλιφόρνια. Επέλεξα να ζήσω στην Κέα εν μέρει εξαιτίας της έλξης που ένιωθα για τις βελανιδιές και τα αρχαία μονοπάτια που διασχίζουν το δάσος με βελανιδιές στα ψηλότερα σημεία της Κέας, αλλά δεν είχα φανταστεί ότι θα έπαιζα τόσο μεγάλο ρόλο στο μέλλον των βελανιδιών». Η πρωτοβουλία δημιουργήθηκε για να συνδράμει στη διατήρηση των δέντρων και στην αποκατάσταση του βελανιδιού σαν μοναδικό στοιχείο της τζιώτικης υπαίθρου και οικονομίας.

Και όμως τρώγονται!
Θα το σκεφτόσασταν ποτέ ότι τα βελανίδια θα μπορούσαν να είναι βρώσιμα; Και όμως, όπως μας εξηγεί η κ. Μάγιερ, «τα βελανίδια περιέχουν πολλές πρωτεΐνες, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνη Β6, και αποτελούσαν βασική τροφή των αυτοχθόνων φυλών της Καλιφόρνια. Το αλεύρι από βελανίδια μπορεί να αντικαταστήσει το αλεύρι από σιτάρι και καλαμπόκι και περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες. Μάλιστα, μπορούμε να φτιάξουμε και μπισκότα, ψωμί και μάφινς από βελανίδια, τα οποία είναι εξαιρετικά νόστιμα και θρεπτικά».

Ένας καρπός με πολλές χρήσεις
Αντιλαμβανόμενη το μεγάλο κενό που υπήρχε στην Ελλάδα σχετικά με τη χρησιμότητα των καρπών της βελανιδιάς και εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της Κέας είχε δάση με βελανιδιές -μέχρι το 1965 το νησί έκανε εξαγωγές σε κύπελλα βελανιδιών που έφταναν τους 10.000 τόνους ετησίως-, η κ. Μάγιερ δημιούργησε την «Πρωτοβουλία βελανιδιών». «Συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε τα βελανίδια για την παρασκευή αλεύρου, μαζεύουμε τα κύπελλα τα οποία εξάγονται σε βυρσοδεψία στη Γερμανία, παράγουμε νέα προϊόντα από το αλεύρι βελανιδιών, όπως μπισκότα και ψωμί, καθώς και σκόνη από κύπελλα βελανιδιών για φυτική βυρσοδεψία, ενώ στα σκαριά βρίσκεται η παραγωγή σαπουνιού και σαμπουάν από λάδι βελανιδιών. Ελπίζω στο μέλλον οι αγρότες της Τζιας να παράγουν ζαμπόν από τους μαύρους χοίρους, οι οποίοι τρέφονται μόνο με βελανίδια».

Σεμινάρια για επίδοξους...βελανιδοκαλλιεργητές!
Καθότι στις ορεινές περιοχές της χώρας μας υπάρχουν πολλά δάση με βελανιδιές, πολλοί έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα. Έτσι, μέσω της κ. Μάγιερ, οργανώνονται τακτικά σεμινάρια σχετικά με τη σωστή φροντίδα των βελανιδιών, που ενθαρρύνουν τη βιοποικιλότητα, και σεμινάρια για σχολεία που παρουσιάζουν τη βελανιδιά ως καλλιεργήσιμο δέντρο. Παράλληλα υπάρχει συνεργασία με ειδικούς από όλο τον κόσμο. «Ιδιαίτερη επιτυχία έχει σημειώσει η οργάνωση δράσεων μαζικών χορηγιών, ώστε να δημιουργηθεί μια κοινότητα ατόμων που να θέλουν να βοηθήσουν το δάσος με βελανιδιές της Κέας», λέει η ίδια. Κι όσο για τα μελλοντικά τους σχέδια; Πολλά. Όπως η εισαγωγή συγκεκριμένης ράτσας χοίρων που τρέφονται με βελανίδια, η πιστοποίηση FDA για το αλεύρι βελανιδιού και η δημιουργία του πρώτου κέντρου βελανιδιού στον κόσμο, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να βρουν όλο το χρόνο τα προϊόντα βελανιδιού.

Η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες!
«Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία αυτής της ιστορίας είναι η εντυπωσιακά θετική ανταπόκριση που βρήκα στους ανθρώπους», λέει η κ. Μάγιερ. «Αυτή την εποχή οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να αποκτήσουν εναλλακτικές γνώσεις και πολλοί επιστρέφουν σε αγροτικές περιοχές όπου αναζητούν έναν τρόπο να επιβιώσουν. Η "Πρωτοβουλία βελανιδιών" φαίνεται να αρέσει σε πολλούς, επειδή υπογραμμίζει το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές φυσικές πηγές στην Ελλάδα οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση και να πάμε πιο πέρα. Ζω στην Ελλάδα σχεδόν 30 χρόνια και έχω δει μεγάλες αλλαγές να συμβαίνουν. Φαίνεται ότι η σημερινή κρίση μάς έχει θυμίσει ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι ζωής, ότι η ελληνική ύπαιθρος μπορεί να προσφέρει τα απαραίτητα για την επιβίωση, καθώς και νέους τρόπους βιοπορισμού, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουμε ευέλικτη τη σκέψη μας και θα αφήσουμε χώρο για νέες ιδέες».

Τηγανίτες με βελανίδια

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι από βελανίδια
  • 1 φλιτζάνι λευκό αλεύρι 
  • 2½ κ. γλ. μπέικιν πάουντερ 
  • κ. γλ. αλάτι
  • 1 χτυπημένο αβγό 
  • 1 φλιτζάνι γάλα 
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Ανακατέψτε όλα τα υλικά και αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για δέκα λεπτά. Τηγανίστε τo μείγμα όπως τις τηγανίτες και απολαύστε τες με μέλι, μελάσα ή σιρόπι σφένδαμου.

Μάφινς με βελανίδια

Υλικά: 

  • 1 φλιτζάνι χοντράλευρο βελανιδιού 
  • 1 φλιτζάνι λευκό αλεύρι 
  • 3 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ 
  • 1 κ. γλ. αλάτι 
  • 2 κ. γλ. αλεσμένο τζίντζερ 
  • 3 κ. σ. μελάσα ή μέλι 
  • 1 χτυπημένο αβγό 
  • 1 φλιτζάνι γάλα 
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Ανακατέψτε τα στεγνά υλικά σε μεγάλο μπολ. Προσθέστε ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά ώσπου να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ανακατέψτε καλά τη μελάσα ή το μέλι, το αβγό και το γάλα σε ένα μέτριο μπολ. Ρίξτε το μείγμα σε βουτυρωμένα φορμάκια για μάφινς και ψήστε στους 180°C για 20΄.

Αλεύρι από βελανίδια
Φτιάξτε αλεύρι από βελανίδια ακολουθώντας τις οδηγίες της κ. Μάγιερ από την ιστοσελίδα της. Όταν το χρησιμοποιείτε στη μαγειρική ή στη ζαχαροπλαστική, η ποσότητά του να μην υπερβαίνει το 30% της συνολικής ποσότητας αλευριού, εκτός αν είναι συνταγή για χωρίς γλουτένη.

Μαζέψτε βελανίδια υγιή, συμπαγή και με ενιαίο χρωματισμό. Αφαιρέστε τον εξωτερικό φλοιό και αλέστε τα σε μίξερ μαζί με αρκετό νερό. Σουρώστε και απλώστε το μείγμα σε επιφάνεια που να χωράει στο φούρνο μικροκυμάτων. Το πάχος να μην είναι πάνω από 1 cm. Λειτουργήστε το φούρνο σε μεγάλη ισχύ για 1΄. Ανακατέψτε το μείγμα και ψήστε το για επιπλέον 30΄΄. Για 250 γρ. πολτού χρειάζονται περίπου 1,5 ? 2΄. Στεγνώστε το μείγμα σε φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα ή σε ξηραντήριο. Τυχόν μεγάλα κομμάτια σπάστε τα στο μίξερ. Διατηρείται σε αεροστεγή συσκευασία για 2 χρόνια.

Info
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια της βελανιδιάς ή και να βρείτε συνταγές, μπορείτε να επισκεφθείτε το site της κ. Μάγιερ: https://www.iloveacorns.com

ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ