Μελομακάρονα: Η πιο εύκολη συνταγή και το μυστικό της απόλυτης επιτυχίας που βρίσκεται στο... σιρόπι | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
13:00
5/12

Μελομακάρονα: Η πιο εύκολη συνταγή και το μυστικό της απόλυτης επιτυχίας που βρίσκεται στο... σιρόπι

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Γιατί ναι. Χριστούγεννα δεν γίνονται ούτε χωρίς μελομακάρονα!

Απίθανη παραδοσιακή συνταγή για κουραμπιέδες σου δώσαμε. Και την πιο εύκολη συνταγή για τα πιο νόστιμα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια, επίσης.

Τώρα ήρθε η ώρα για τα μελομακάρονα. Ιδού και καλή επιτυχία!

Υλικά για μία δόση

  • 2 κούπες τσαγιού λαδι
  • 1 κούπα τσαγιού ζάραχη
  • 1/4 κούπας τσαγιού κονιάκ (προαιρετικά)
  • 3/4 κούπας τσαγιού χυμό πορτοκάλι
  • 1 πακέτο + μια χούφτα αλεύρι μαλακό
  • 1 κοφτό κ. γ. κανέλα
  • ξύσμα 3 πορτοκαλιών
  • λίγο γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 φακελάκι baking powder

Για το σιρόπι

  • 1 1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα τσαγιού μέλι
  • 1 1/2 νερό

Για το γαρνίρισμα
Τριμμένο καρύδι ή και κανέλα αν θέλεις

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε μαζί όλα τα υγρά υλικά του μίγματος (λάδι, χυμός πορτοκάλι, κονιάκ) μαζί με τη ζάχαρη μέχρι αυτή να διαλυθεί εντελώς.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε μαζί τη μισή ποσότητα από το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα και το baking powder. Ανακατεύουμε καλά μεταξύ τους και μετά τα ρίχνουμε μέσα στο πρώτο μπολ, όπου έχουμε αναμείξει τα υγρά με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και πάλι.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα όσο μεγάλα θέλουμε και κάνουμε στην επιφάνειά τους σχέδια με το πηρούνι ή πιέζοντάς τα ελαφρά στον τρίφτη. Στα χέρια μας μένει λίγο λάδι, αλλά δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.
Στη συνέχεια τα τοποθετούμε στο ταψί στο οποίο έχουμε απλώσει μια λαδόκολα και φροντίζουμε να έχουν μια μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και καλό είναι να μην κολλήσουν το ένα με το άλλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170°C φούρνο για 40 λεπτά και είναι έτοιμα για μέλωμα..

Και ακριβώς εδώ βρίσκεται το  μυστικό!

Το σιρόπι θα πρέπει να είναι έτοιμο μια μέρα νωρίτερα. Και σε θερμοκρασία δωματίου να περιμένει να μελώσει τα μελομακάρονά σου! Πώς το φτιάχνεις; Ρίχνοντας όλα τα υλικά μέσα σε ένα κατσαρολάκι και βράζοντας για 3-4 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει. Το ετοιμάζεις και το αφήνεις στην άκρη... Ιδού γιατί:

Το μυστικό έρχεται από τον κύριο Αλκιβιάδη, 50 χρόνια φούρναρη, ο οποίος συμβουλεύει το εξής: "Όπως είναι ζεστά ζεστά τα μελομακάρονα, τα παίρνεις και τα 'πετάς' μέσα στο μπολ με το σιρόπι. Τα αφήνεις 1 λεπτό να "ρουφήξουν" και με τρυπητή κουτάλα τα βγάζεις. Τα ακουμπάς κάπου να στραγγίξουν πρώτα και μετά τα βάζεις στην πιατέλα, όπου και προσθέτεις το τριμμένο καρύδι -εφόσον θέλεις".

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!