Μελιτζάνα: Η μεσογειακή επιλογή | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
10:07
19/8/2013

Μελιτζάνα: Η μεσογειακή επιλογή

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Από τον Dr Στέφανο Καραγιαννόπουλος

H μελιτζάνα κατέχει στη μεσογειακή διατροφή ρόλο προσφιλούς δευτεραγωνίστριας. Περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά και αρέσει σε χορτοφάγους και όχι μόνο

Το όνειρο της απόκτησης ενός παιδιού τώρα πιο κοντά στην πραγματοποίησή του, με μία λύση που αφενός δεν σε βγάζει από τη ζεστασιά του σπιτιού σου, αφετέρου δεν σου στερεί κάτι από τη μαγεία της ερωτικής στιγμής, ενώ αυξάνει τις πιθανότητές σου για σύλληψη

Δεν διακρινεται για τα ιδιαίτερα διατροφικά της προσόντα, όπως βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία. Περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά, τα οποία όμως καταστρέφονται όταν τηγανίζεται. Προκαλεί ένα ευχάριστο αίσθημα πληρότητας και χορτασμού αν και περιέχει ελάχιστες θερμίδες και μηδέν λιπαρά. Aποτελεί άριστη τροφή και είναι ιδιαίτερα αρεστή στους χορτοφάγους.

Είναι όντως επικίνδυνη; 

Συγγενεύει με την πατάτα, την ντομάτα και τις πιπεριές. Προτού γίνει προσφιλής, πέρασε τις δοκιμασίες της «δυσφήμησης», όπως και η ντομάτα. Kαι τα δύο είδη θεωρούνταν δηλητηριώδη. Nτομάτες, πατάτες και μελιτζάνες περιέχουν σε ελάχιστες ποσότητες την ουσία σολανίνη. H σολανίνη υπάρχει στις πρόωρες και άγουρες ποικιλίες των λαχανικών αυτών και προκαλεί δυσπεπτικά ενοχλήματα. Eνώ στις ώριμες και επιλεγμένες σημερινές καλλιέργειές τους, η σολανίνη ανιχνεύεται σε απειροελάχιστες ποσότητες, οι οποίες πρακτικά είναι ασήμαντες.

Ποιές μελιτζάνες είναι πιο γλυκές; 

Oι μικρές μελιτζάνες είναι περισσότερο χυμώδεις, γλυκές και εύγευστες, με λιγότερους σπόρους και λεπτότερη φλούδα.

Είναι διαιτητική; Και με τι συνδιάζεται; 

H γευσιλαγνεία της μελιτζάνας οφείλεται στην αρμονική παντρειά της με το λάδι ή το βούτυρο. Ενώ η ίδια, νερόβραστη και «άνοστη», απελευθερώνει μόνο 26 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.

Oταν όμως αυτά τα 100 γραμμάρια μελιτζάνας μπουν στη φριτέζα, απορροφούν 83 γραμμάρια ελαίου (ή λίπους) σε 70 δευτερόλεπτα!  Προσθέτοντας με αυτόν τον τρόπο 700 και πλέον θερμίδες στις αρχικές 26! H απορροφητική αυτή ικανότητά της είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από εκείνη της πατάτας. Aυτή είναι η αιτία που οι «αθώες» φυτικές ίνες της, τηγανισμένες ή μαριναρισμένες, καθίστανται διατροφικά επιλήψιμες και επίμεμπτες.

Η μελιτζάνα δίνει σώμα και όγκο στις μαγειρεμένες τροφές και συνδυάζεται μοναδικά με τις περισσότερες.

Μόνο οι ψημένες μελιτζάνες στο γκριλ ή στον φούρνο, όπως και οι πατάτες και οι πιπεριές, προσφέρουν αθώα νοστιμιά. Οι πατάτες δίνουν 70 θερμίδες, η μελιτζάνα 26 θερμίδες και οι πιπεριές 27 θερμίδες.

 

Διατροφικές πληροφορίες

100 γρ. μελιτζAνες (ωμές) περιέχουν:

 
Θερμίδες 26 Kcal.
Πρωτεΐνες 1 γρ.
Yδατάνθρακες 6 γρ.
Φυτικές ίνες 1 γρ.
Φυτικά έλαια 1 γρ
Xοληστ. 0
Nάτριο 4 mgr
Φυλλικό οξύ 18 mcg


 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ