Μαγειρίτσα vintage δια χειρός... Τσελεμεντέ | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
13:00
25/4

Μαγειρίτσα vintage δια χειρός... Τσελεμεντέ

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Αν θέλεις παραδοσιακή γεύση στο τραπέζι της Ανάστασης, δοκίμασε αυτή τη συνταγή που βρήκαμε στα "κιτάπια" του Τσελεμεντέ.

Και η εποχή της μαγειρίτσας έφτασε! Αυτή η παραδοσιακή σούπα που καταναλώνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση έχει πολλούς φανατικούς αλλά και πολλούς που δεν θέλουν ούτε να τη μυρίσουν.

Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής, είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας και ίσως επειδή η παραδοσιακή μαγειρίτσα περιέχει εντόσθια αρνιού να μην είναι για κάποιος ελκυστική. Σκοπός του εδέσματος αυτού είναι να προετοιμάσει κατάλληλα το στομάχι του πιστού για την κατανάλωση κρέατος μετά από τη νηστεία.

Αν ανήκεις σε αυτές που λατρεύουν αυτό το πιάτο και σου αρέσουν οι κλασικές vintage συνταγές σου έχουμε την απόλυτη συνταγή μαγειρίτσας από τον Τσελεμεντέ (έκδοση 1960).

Αν βέβαια θέλεις μια πιο Light εκδοχή, σου έχουμε αυτή με κοτόπουλο που μπορείς να δεις ΕΔΩ

Υλικά

  • 4 κιλά νερό
  • 1 συκωταριά ολόκληρη και τα έντερα από αρνί γάλακτος
  • 4 μαρούλια μέτρια (μόνο τις καρδιές)
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι σούπας
  • ½ κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα
  • Χυμό 4 λεμονιών
  • 2 αυγά ολόκληρα
  • ανάλογο αλάτι, πιπέρι
     

Εκτέλεση

  • Χωρίσατε το συκώτι και τη σπλήνα από την υπόλοιπη συκωταριά
  • Πλύνατε καλά τη συκωταριά που έμεινε
  • Ανοίξατε τα έντερα με ψαλίδι
  • Πλύνατε τα με άφθονο νερό για να καθαρίσουν
  • Τρίψατε τα έντερα με αλάτι και χυμό 2 λεμονιών
  • Ξεβγάλτε με πολύ νερό και φτιάξτε μια πλεξούδα
  • Βράστε τα έντερα και τη συκωταριά (χωρίς το συκώτι και τη σπλήνα) σε αλατισμένο νερό (4 κιλά)
  • Ξαφρίστε καλά
  • Αποσύρατε από τη φωτιά όταν τσιμπιούνται
  • Σουρώσατε το ζωμό σε λεκάνη
  • Ετοιμάσατε τα υλικά που χρειάζονται για τη μαγειρίτσα ως εξής:
  • Καθαρίσατε και κόψατε ψιλά τα κρεμμυδάκια
  • Κόψτε ψιλά τις καρδιές των μαρουλιών. Τα πλεμόνια και τις καρδιές σε σχήμα κύβου και τα έντερα σε μήκος 2 εκατοστών. Για ευκολία κόψτε τα όλα πάνω στο ειδικό ξύλο
  • Λιώσατε το βούτυρο σε κατσαρόλα
  • Ρίξτε μέσα τα έντερα και την κομμένη συκωταριά
  • Γυρίσατε 2-3φορές στο βούτυρο
  • Προσθέστε λίγο αλάτι, πιπέρι και τα κομμένα μαρούλια και κρεμμυδάκια
  • Αφήστε να μαραθούν αρκετά γυρίζοντας με ξύλινη κουτάλα
  • Προσθέστε τον άνιθο και το σουρωμένο ζωμό
  • Βράστε τα όλα μαζί μέχρι να μαγειρευτούν τα διάφορα χορταρικά
  • Προσθέστε το ρύζι. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο φτιάξτε το αυγολέμονο κατά τον συνηθισμένο τρόπο με τα αυγά και το χυμό 2 λεμονιών

Σημείωση: Η μαγειρίτσα είναι παχύρευστη σούπα

Και καλή Ανάσταση!

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ