Λακωνική Μάνη στα ίχνη των Μεδίκων | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
13:38
12/12/2013

Λακωνική Μάνη στα ίχνη των Μεδίκων

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Μάνη, η λέξη και μόνο μας καθηλώνει. Τροφοδοτεί επί χρόνια Ιστορία, Τέχνη και Παράδοση. Πύργοι, καστροχώρια και ήρωες συνθέτουν την ταυτότητα του τόπου. Τραχύ, ελληνικό τοπίο, όπου πρωταγωνιστούν η πέτρα και η ελιά. Όμως και η κουζίνα της φέρει κάτι από την αψάδα και την ομορφιά του τοπίου. Εδώ θέλεις να ρουφήξεις κάθε άρωμα και γεύση.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Βενετσιάνικα κάστρα και βυζαντινές εκκλησίες στέκουν αγέρωχα, κερδίζοντας τη μάχη με το χρόνο: Μονή Ντεκούλου, Μονή Τσίγγου, Μονή Σωτήρος, Μετόχι Παναγίου Τάφου, Παναγία Αυτουλά και οικογένειες με αίμα Ενετών και Κομνηνών φέρνουν στην επιφάνεια μια αύρα από χρυσόβουλλα. Είμαστε στη Λακωνική Μάνη και θα περιηγηθούμε όχι μόνο στις σελίδες της Ιστορίας αλλά και σε αυτές της ξεχωριστής, ντόπιας, μοναδικής κουζίνας της...

Αξέχαστα αρώματα, μοναδικές γεύσεις

Η κουζίνα της Μάνης είναι λιτή, αλλά πεντανόστιμη, συμβαδίζοντας με έναν τόπο φτωχό και σκληρό,
που ακόμη και τα λιόδεντρα δεν σηκώνονται πάνω από το μπόι ενός ανθρώπου. Προορισμός μας ο ξενώνας «Ξεμόνι» (www.xemoni-hotel.gr), έξω από το Οίτυλο, μια κιβωτός μανιάτικης παράδοσης. Μας καλοδέχονται η Αφροδίτη και ο Γιώργος Λογοθέτης, δύο εγκάρδιοι οικοδεσπότες που μοιράζονται μαζί μας τις γνώσεις τους για την τοπική παράδοση, ενώ η Καίτη και ο Κώστας Ζαρέας μάς προτείνουν τις τοπικές συνταγές που συνοδεύουν το άρθρο. Κατά την παραμονή μας εκεί είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε όλες τις ντόπιες νοστιμιές: τραβηχτές (τοπικές πιτούλες), φέτα και βούτυρο, λαλάγγια ? ζυμαρένια κορδόνια διπλωμένα σαν σερπαντίνες και τηγανισμένα, παξιμάδια, θυμαρίσιο μέλι, ζυμαρικά με ντόπια πλήρη μυζήθρα που δεν καίγεται στο ζεμάτισμα, αλλά παραμένει χρυσή, λαχταριστή και μυρωδάτη! Τοπικές λιχουδιές είναι το σύγκλινο, χοιρινό καπνισμένο με ασφάκα, οι τηγανίδες, ο χόντρος, βρασμένο χοντροκομμένο σιτάρι που με την προσθήκη βραστού χοιρινού ονομάζεται λίος, και οι δίπλες. Παράγονται επίσης εξαιρετικό λάδι και θυμαρίσιο μέλι, καθώς και εκλεκτά τυριά.

Ταξίδια στο χρόνο
Στα μεταβυζαντινά χρόνια εγκαταστάθηκαν στο Οίτυλο οικογένειες προερχόμενες από τους Μεδίκους καθώς και από τους Κομνηνούς-Στεφανόπουλους, μέλη της βυζαντινής αυτοκρατορικής οικογένειας, που ποτέ δεν αναμείχθηκαν μεταξύ τους, αλλά ούτε και με τους γηγενείς κατοίκους, διατηρώντας σχέσεις ψυχρές έως εχθρικές. Ένδειξη αυτού είναι η γιορτή που κάνουν κάθε Χριστούγεννα οι Μέδικοι στον Οίκο τους, όπου μετά το ανοικτό γεύμα, οι επικεφαλής των οικογενειών αποσύρονται σε ειδική αίθουσα για να ανταλλάξουν το λεγόμενο «μυστικό». Παραμονή του Σωτήρος, στις 5 Αυγούστου, γίνεται μια ψαρογιορτή, όπου όλες οι βάρκες του χωριού βγαίνουν για ψάρεμα και επιστρέφοντας, αφού βραβευθεί ο καλύτερος, προσφέρουν την ψαριά τους για το βραδινό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού. Τέλος υπάρχει και το παραδοσιακό πανηγύρι της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο, με το παραδοσιακό γουρουνόπουλο.

Καλούδια από τη Μάνη

  • Τηγανίδες και τοπικά ζυμαρικά (χυλοπίτες, λαζάνια, τραχανά) από τη μανιάτικη αρτοποιία του Δημήτρη Σαξιώνη, στο δρόμο για την Καλαμάτα.
  • Μυζήθρα στην εποχή της, θυμαρίσιο μέλι και σύγκλινο από το κρεοπωλείο των αδελφών Κουράκου, στην Αρεόπολη. Να το αγοράσετε άβραστο (ώστε να διατηρηθεί περισσότερο), επιλέγοντας κομμάτι με ή χωρίς λίπος.

Μανιάτικη τυρόπιτα

Υλικά γέμισης

  • 1 κιλό φρέσκο τυρί φέτα
  • ½ κιλό μυζήθρα ανάλατη
  • 3 αβγά
  • ½ λίτρο γάλα
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • ½ κ.γ. πιπέρι
  • ½ κ.γ. αλάτι

Υλικά φύλλου

  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. λάδι
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό

Εκτέλεση
Ανακατεύετε τα υλικά της ζύμης και αφήνετε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου. Μετά ανοίγετε φύλλο ανάλογο με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε και αφήνετε να περισσεύει από τα τοιχώματα. Σε ένα μπολ λιώνετε με το χέρι σας και ανακατεύετε τα τυριά. Στη συνέχεια προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά. Το μείγμα πρέπει να είναι υδαρές. Ρίχνετε τη γέμιση στο ταψί και την καλύπτετε με το φύλλο που περισσεύει, χωρίς να σκεπαστεί εντελώς. Ψήνετε στη μεσαία θέση του φούρνου στον αέρα στους 200° C για 20-25 λεπτά περίπου.

Μανιάτικη μακαρονάδα

Υλικά

  • ½ κιλό μακαρόνια χονδρά Νο 2
  • 250 γρ. τριμμένη μυζήθρα μανιάτικη
  • 1 αβγό
  • 6 κ.σ. λάδι

Εκτέλεση
Βράζετε τα μακαρόνια και αφού τα σουρώσετε, τα περιχύνετε με 2 κ.σ. λάδι. Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνετε 4 κ.σ. λάδι και μόλις κάψει ρίχνετε 3 κ.σ. μυζήθρα. Σερβίρετε τα μακαρόνια και από επάνω ρίχνετε την καμένη μυζήθρα. Τηγανίζετε το αβγό και το τοποθετείτε επάνω στα μακαρόνια. Την ώρα που τρώτε σπάτε τον κρόκο ώστε να περιχυθεί στα μακαρόνια.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ