Λάδι με λάδι έχει διαφορά! | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
10:48
28/1/2013

Λάδι με λάδι έχει διαφορά!

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Eξαιρετικό άρωμα, μοναδική γεύση, μεγάλη διατροφική αξία αλλά και τόσο πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία! Είναι το πολύτιμο ελαιόλαδο, η βάση της ελληνικής κουζίνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Γνωρίστε τα πάντα για τις μοναδικές του ιδιότητες αλλά και τα μυστικά του!

<strong style= color: rgb(128, 0, 128); font-size: 16px; >1ο ΒΗΜΑ: Τροφογνωσία</strong>  Τι είναι το ελαιόλαδο, ποια συστατικά του το κάνουν ξεχωριστό, ποια είναι η διατροφική του αξία και ποιες

1ο ΒΗΜΑ: Τροφογνωσία Τι είναι το ελαιόλαδο, ποια συστατικά του το κάνουν ξεχωριστό, ποια είναι η διατροφική του αξία και ποιες οι ωφέλειες του στην υγεία; Ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς της Ελιάς της Ευρωπαϊκής (Οlea europea) με μέσα αποκλειστικά μηχανικά και μεθόδους ή επεξεργασίες οπωσδήποτε φυσικές, σε θερμοκρασίες που να μην προκαλούν αλλοίωση του ελαίου. Σύσταση και διατροφική αξία Η σύσταση του ελαιολάδου είναι μοναδική και διαφέρει σημαντικά από αυτήν των υπόλοιπων λιπαρών τροφίμων, φυτικών και ζωικών. Πιο συγκεκριμένα, το ελαιόλαδο: * Είναι απολύτως φυσικό προϊόν χωρίς καμία πρόσμειξη και κανένα πρόσθετο τροφίμων - δεν έχει συντηρητικά, χρωστικές, τεχνητά αρώματα κ.λπ. * Αποτελείται κατά περίπου 99% από λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε αυτό με τη μορφή τριγλυκεριδίων. * Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ιδίως δε σε ελαϊκό οξύ (ω-9 λιπαρό οξύ). * Περιέχει 6-8% λινελαϊκό οξύ, ένα από τα βασικά ω-6 λιπαρά οξέα (πολυακόρεστα). * Δεν περιέχει νερό, πρωτεΐνες, γλουτένη, υδατάνθρακες, χοληστερίνη ή νάτριο (αλάτι). * Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. * Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διάφορα αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικές ουσίες (καροτένια, βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, σκουαλένιο κ.ά.). Οφέλη στην υγεία Το ελαιόλαδο συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας και μπορεί να έχει προστατευτική δράση απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα νοσηρών καταστάσεων και ασθενειών όπως η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, οι θρομβώσεις, οι καρδιοπάθειες γενικότερα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. μαστού), γαστρεντερικές και ηπατικές παθήσεις, αρθρίτιδες και δερματικά προβλήματα, ενώ επιπλέον φέρεται ότι συμβάλλει στην ενίσχυση της ερωτικής επιθυμίας, στην παράταση της νεανικότητας και στη μακροζωία.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ