Η θρεπτική, διατροφική και βιολογική αξία του ελαιολάδου για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι εξαιρετικά σημαντική και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, συγκαταλέγεται στη λίστα των 10 ωφελιμότερων ειδών διατροφής.
Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει κυρίως την κατανάλωση του ελαιολάδου, είναι η πιο υγιεινή, υπεύθυνη για τη μακροβιότητα και την πρόληψη πολλών νοσημάτων.
Τα θεραπευτικά και υγιεινά οφέλη του ελαιόλαδου βέβαια, πρωτοαναφέρθηκαν από τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της Ιατρικής. Σύμφωνα λοιπόν με την ιστορία, για αιώνες το λάδι χρησιμοποιούνταν για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, για τη θεραπεία των εκδορών, για εντριβές, καθώς και για να απαλύνει τον πόνο από τα εγκαύματα.
Λάδι ελιάς... ένας φυσικός χυμός!
Χωρίς υπερβολές, το ελαιόλαδο αποτελεί ένα ελιξίριο υγείας και μακροζωίας. Συγκεκριμένα το ελαιόλαδο, περιέχει λιπαρά οξέα, τα οποία διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:
Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και τα κεκορεσμένα λιπαρά οξέα.
Το βασικό βέβαια, συστατικό του ελαιολάδου είναι το ελαΪκό οξύ, το οποίο ανήκει στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Εκτός όμως των λιπαρών ουσιών, το λάδι ελιάς περιέχει βιταμίνες και προβιταμίνες Α και Ε, μέταλλα, σελήνιο, καθώς και πλούσιες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το ενεργό οξυγόνο και τις ελεύθερες ρίζες.
Με λίγα λόγια, το λάδι ελιάς θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους για την υγεία μας με αμέτρητα οφέλη.
Αναλυτικότερα, η κατανάλωση του ελαιολάδου έχει αποδειχτεί ότι :
Επίσης, επειδή είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ενισχύει την καλή χοληστερόλη, η οποία βοηθά στην ομαλή λειτουργία των αρτηριών και εμποδίζει τη δημιουργία θρομβώσεων.
Σύμφωνα με ένα πρόσφατο επιστημονικό πείραμα, οι άνθρωποι που κατανάλωναν περίπου δύο κουταλιές ελαιόλαδο ημερησίως για μια εβδομάδα, παρουσίασαν χαμηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης και υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στοιχείων, τα οποία προλαμβάνουν τη στεφανιαία νόσο.
Συμβουλή
Ενα κουταλάκι του γλυκού λάδι ελιάς έχει μόνο 40 θερμίδες και βοηθάει στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, δηλαδή της βιταμίνης Α, D, Ε και Κ.