Κρήτη: Ανάσες φθινοπώρου | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
12:12
3/11/2011

Κρήτη: Ανάσες φθινοπώρου

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Ο ρυθμός της φύσης είναι ο ρυθμός της ζωής! Ελάτε, λοιπόν, να τον ανακαλύψουμε μέσα από τα ταξίδια μας στην ελληνική ύπαιθρο. Εκεί όπου οι άνθρωποι έχουν την τύχη να αφουγκράζονται τη φύση, να κινούνται στον παλμό της, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της. Αυτόν το μήνα το ταξίδι μας ξεκινά από την Κρήτη.

Τι να πρωτοπεί και τι να πρωτοθαυμάσει κανείς στην Κρήτη. Διάσημη ως τα πέρατα του κόσμου όχι μόνο για την ομορφιά της και τις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος τοποθεσίες της αλλά και για την αυθεντικότητα των κατοίκων της. Με ξεναγό τρεις Κρητικούς, λοιπόν, ξεκινάμε αυτή την αλλιώτικη περιήγηση. Και πού ξέρετε, μπορεί έστω μέσα απ’ αυτό το νοερό ταξίδι να νιώσουμε έστω και λίγο -κυρίως οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων- τη μαγεία της υπαίθρου, τις ασύλληπτες εικόνες της φύσης, τις μοναδικές στιγμές που συνδέουν τον άνθρωπο μαζί της, θυμίζοντάς μας πόσο βαθιά είναι αυτή η σχέση.

Παίρνουν φωτιά τα ρακοκάζανα
Ο Δημήτρης Παυλάκης είναι από τους πρώτους βιοκαλλιεργητές και ασχολείται με την κτηνοτροφία, την οινοπαραγωγή του εξαιρετικού κόκκινου κρασιού «Σαμωνά» και τη φυτική παραγωγή στα Χανιά της Κρήτης. «Αυτή την εποχή πρωταγωνιστούν τα ρακοκάζανα. Στις αποσπερίδες (σ.σ.: απογευματινές μαζώξεις σε σπίτια) που γίνονται γύρω από τη φωτιά οι παρέες δοκιμάζουν τη νέα τσικουδιά, μια διαδικασία που συνοδεύεται από γλέντια στις γειτονιές, με τις νοικοκυρές να ετοιμάζουν τηγανίτες με πετιμέζι για τα φιλέματα. Η φωτιά δίνει ζωή στη συντροφιά. Στις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου γίνεται πανηγύρι την ημέρα της γιορτής του, στις 26 Οκτωβρίου, με κέρασμα βραστό πιλάφι. Αυτή την εποχή σπέρνουμε όλα τα χειμωνιάτικα φυτά, όπως βρόμη, κριθάρι, σιτάρι, λούπινα, αρακά καθώς και τα κηπευτικά, και μαζεύουμε τα χαρούπια και τα μήλα».

Ορόσημο η γιορτή της Μεσοσπορίτισσας
«Με τα πρωτοβρόχια αρχίζει η φύτευση των πρώτων χειμωνιάτικων φυτών, όπως κουκιά, φακές και σκόρδα -τα τελευταία μάλιστα πρέπει να φυτευτούν πριν βρέξει, για να είναι νόστιμα», μας πληροφορεί η κ. Χριστίνη Αλφιέρη, που ζει στα Χανιά και στην Παλαιόχωρα. «Υπάρχει μια παροιμία που λέει -Οκτώβρης και δεν έσπειρες, οκτώ σπόρους θα κάμεις- και στις 21 Νοεμβρίου, στα Εισόδια της Θεοτόκου, που γιορτάζουμε τη Μεσοσπορίτισσα, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τουλάχιστον τη μισή σπορά».

Από το δέντρο στο πιάτο μας
Πλούσια σε προϊόντα αυτή η εποχή, γεμίζει την κουζίνα με θησαυρούς της φύσης. Κάστανα, κυδώνια, καρύδια νοστιμίζουν φαγητά και γίνονται πρώτης τάξεως γλυκά. «Τα κάστανα μαγειρεύονται με κρέας ή σε στιφάδο», μας λέει η κ. Αλφιέρη, «και τα κυδώνια γίνονται παστοκύδωνο και πελτές, τα μήλα γευστικότατη μαρμελάδα και με τα καρύδια φτιάχνουμε μπακλαβά, κανταΐφι, αβγοκαλάμαρα (είδος δίπλας) και μια εξαιρετική λιχουδιά, τις "κορόνες". Περνάμε δηλαδή τα καρύδια σε κλωστή να σχηματίζουν καδένα και τη βουτάμε 2-3 φορές στη μουσταλευριά λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο. Αφού στεγνώσει η μουσταλευριά, κόβουμε την "κορόνα" σε κομμάτια και τη σερβίρουμε με τσικουδιά ή άλλο ποτό».

Σπέρνω για να έχω
«Για τους γεωργούς το φθινόπωρο είναι κυρίως εποχή σποράς», όπως μας λέει ο κ. Μανώλης Ηγουμενάκης, βιοκαλλιεργητής σε ένα μικρό χωριό έξω από το Ηράκλειο, τους Αποστόλους. «Αυτή την εποχή παράγουμε κυρίως κηπευτικά, όπως ντομάτες, αγγούρια, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι και αρωματικά φυτά, τα οποία πουλάμε στην τοπική αγορά βιοκαλλιεργητών του Ηρακλείου. Συνεχίζουμε τη σπορά όλων των λαχανοειδών, καρότα, σπανάκι, μαρούλια και στο θερμοκήπιο βάζουμε ντομάτες, αγγούρια και κολοκυθάκια. Φέτος είχαμε σοβαρό πρόβλημα με τα αμπέλια, αν όμως τα σταφύλια της δεύτερης παραγωγής είναι γλυκά, θα φτιάξουμε μουσταλευριά. Ετοιμάζουμε τα ρακοκάζανα και αρχίζουμε να μεταφέρουμε το κρασί στα βαρέλια, αφού έχει τελειώσει η ζύμωσή του. Κι επειδή οι μέρες έχουν μικρύνει, επισπεύδουμε τις προετοιμασίες για το χειμώνα μαζεύοντας ξύλα για το τζάκι».

Το αφέψημα του μήνα
Αυτόν το μήνα πρέπει να τονώσουμε τους πνεύμονες και να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Ιδού, λοιπόν, ένα αποτελεσματικό αφέψημα που μας προτείνει η κ. Βάλια Κουβάτσου, βελονίστρια και βοτανοθεραπεύτρια στα Χανιά και ιδιοκτήτρια του βοτανοπωλείου «Δίανθος».

Υλικά:

  • 40 γρ. χαρούπια
  • 20 γρ. φασκόμηλο
  • 5 γρ. μέντα
  • 5 γρ. θυμάρι
  • 20 γρ. κανέλα (ράβδους)
  • 20 γρ. γλυκόριζα

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τα βότανα, ρίχνουμε 1 κουταλιά του γλυκού από το μείγμα των βοτάνων σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε σε έγχυμα για 8-10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρία φλιτζάνια την ημέρα για είκοσι μέρες.

ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ