Κρέπα στο λεπτό! | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
17:00
8/11/2016

Κρέπα στο λεπτό!

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Γίνονται εύκολα, γρήγορα και με υλικά που δεν λείπουν ποτέ από καμιά κουζίνα. Είναι οι κρέπες, είναι... Γαλλίδες και απευθύνονται σε όσους ξέρουν από καλό φαγητό!

Ποιος δεν έχει γευτεί τις κρέπες; Γλυκές ή αλμυρές πλημμυρίζουν το στόμα με απόλαυση που αξίζει πολλά... αστέρια Μισελέν και ας είναι ταπεινής καταγωγής. Ο κ. Μανώλης Ρασιδάκης, ιδιοκτήτης της κρεπερί Au Grand Zinc, μας αποκαλύπτει όλα τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία!

Βασική συνταγή για κρέπες:

Υλικά (για 6 άτομα):

  • ½ λίτρο γάλα
  • ½ κιλό αλεύρι σκληρό
  • 2 αβγά
  • 1 κουταλιά κοφτή της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • λίγο βούτυρο ή 5-6 σταγόνες λάδι (για το τηγάνι)
  •  ½ ποτήρι νερό

Εκτέλεση

1.Βάζετε το αλεύρι, κοσκινισμένο, σε μεγάλο γυάλινο μπολ. Προσθέτετε αλάτι, ζάχαρη, βανίλια και ανακατεύετε. Σε άλλο μπολ χτυπάτε τα αβγά, τα οποία θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και τα ρίχνετε στο αλεύρι μαζί με το βούτυρο. Προσθέτετε πολύ αργά το γάλα και το νερό, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένας λείος, ενιαίος χυλός – όχι υπερβολικά υγρός αλλά ούτε και σαν τη ζύμη του κέικ. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά, ώσπου να δέσει – αν χρειαστεί βάλτε το και στο ψυγείο.

2.Βάζετε σε αντικολλητικό τηγάνι λίγο βούτυρο ή ελάχιστο λάδι, αφήνετε να ζεσταθεί αρκετά, χωρίς να κάψει πολύ. Παίρνετε λίγο χυλό και το ρίχνετε στο τηγάνι προσέχοντας να απλωθεί ομοιόμορφα και να έχει παντού το ίδιο πάχος. Ψήνετε την κρέπα για περίπου 30 δευτερόλεπτα σε δυνατή φωτιά. Μόλις παρατηρήσετε μικρές τρυπούλες να σχηματίζονται στην επιφάνειά της είναι έτοιμη για να τη γυρίσετε και από την άλλη πλευρά με μια σπάτουλα. Την αφήνετε να ψηθεί ελάχιστα, καθώς ουσιαστικά είναι ήδη ψημένη.

3. Αφού γίνει η κρέπα είτε προσθέτετε το μείγμα της γέμισης, τη διπλώνετε και τη σερβίρετε αμέσως είτε την τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίζετε με τις επόμενες. Στη δεύτερη περίπτωση βάζετε τις κρέπες σε ζεστό φούρνο, ώστε να διατηρηθούν ώσπου να τελειώσετε.

Μικρά και σημαντικά

Η καλή η κρέπα έχει μυστικά...

* Οι κρέπες ετοιμάζονται πάντα επιτόπου, σερβίρονται πάντα ζεστές και είναι σημαντικό να τις παρακολουθείτε συνέχεια κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

* Αν ο χυλός σας δεν έχει γίνει πολύ λείος, μπορείτε να τον σουρώσετε με σήτα.

* Για να μη σβολιάσει ο χυλός προσθέστε το βούτυρο κρύο και τα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου.

* Για έξτρα γεύση μπορείτε να προσθέσετε στη βασική συνταγή μερικές σταγόνες ρούμι ή μπίρα.

* Η απλούστερη γλυκιά κρέπα μπορεί να γίνει προσθέτοντας μόνο ζάχαρη.

* Για εντυπωσιακό σερβίρισμα κάντε τις γλυκιές κρέπες φλαμπέ, περιχύνοντάς τες με 1 ποτηράκι ρούμι ή κονιάκ και ανάβοντάς τες προσεκτικά με έναν αναπτήρα.

* Τη διαχρονική κρεπ σουζέτ είναι απλούστατο να τη φτιάξετε. Απλώς απλώστε στην κρέπα μαρμελάδα πορτοκάλι και ρίξτε λίγο γκραν μαρνιέ ή φέτες φρέσκο πορτοκάλι.

* Αν φτιάξετε αλμυρή κρέπα, τοποθετείτε τη γέμιση ενώ ψήνεται και περιμένετε 1-2 λεπτά ώστε να λιώσει το τυρί. Οι γλυκές κρέπες είναι έτοιμες μόλις τοποθετήσετε τη γέμιση.

Διάβασε στην επόμενη σελίδα δυο μοναδικές συνταγές για κρέπες!

 

Κρέπα με ζαμπόν και τυρί

Με... αλμυρή υπογραφή

Υλικά (για 6 άτομα):

Τα υλικά της βασικής συνταγής για κρέπες και για τη γέμιση: 600 γρ. τυρί έμενταλ τριμμένο, 2 μικρές φέτες ζαμπόν για κάθε κρέπα, μανιτάρια από κονσέρβα πλυμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες, αλατοπίπερο.

Εκτέλεση:

Ακολουθείτε τη βασική συνταγή και φτιάχνετε τις κρέπες. Βάζετε μία μία στο τηγάνι, απλώνετε ομοιόμορφα το τυρί, μετά το ζαμπόν, λίγα μανιτάρια, αν σας αρέσουν, και τέλος προσθέτετε αλατοπίπερο. Προσοχή στο αλάτι, γιατί το τυρί είναι συνήθως αλμυρό. Καλό είναι να μην ανακατεύετε πάνω από τρία υλικά. Μπορείτε να πειραματιστείτε και με άλλα υλικά, όπως π.χ. με γαρίδες, σολομό, σπανάκι, τόνο, έμενταλ, κοτόπουλο κ.ά.

Κρέπα με σοκολάτα και μπανάνα

Λιώνεις στην… αμαρτία

Υλικά: Τα υλικά της βασικής συνταγής για κρέπες και για τη γέμιση: 150 γρ. κρέμα γάλακτος, 380 γρ. κουβερτούρα, βανίλια, 3-4 μπανάνες (μισή περίπου για κάθε κρέπα), λίγο καρύδι ή μπισκότα. Μπορείτε ακόμη να τη φτιάξετε με έτοιμο άλειμμα σοκολάτας. Υπολογίστε 1 κ.σ. για κάθε κρέπα.

Εκτέλεση:

Ακολουθείτε τη βασική συνταγή και φτιάχνετε τις κρέπες. Κόβετε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια. Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Μόλις πάρουν βράση ρίχνετε την κουβερτούρα και ανακατεύετε έως ότου όλα τα υλικά να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Βάζετε μία μία κρέπα στο τηγάνι, προσθέτετε τη γέμιση σοκολάτας και την μπανάνα κομμένη σε λεπτές φέτες και διπλώνετε. Σερβίρετε στο πιάτο και περιχύνετε την κρέπα με 1 κουταλιά σος σοκολάτας και τριμμένο καρύδι ή μπισκότα πτι μπερ. Για μεγαλύτερη απόλαυση συνδυάστε τις κρέπες με παγωτό.


ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 148

Update: Νοέμβριος 2016

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ