Κοζάνη, o παράδεισος της γεύσης | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
11:58
3/11/2011

Κοζάνη, o παράδεισος της γεύσης

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Ίσως η λαϊκή ειρωνική φράση «τι Λοζάνη, τι Κοζάνη» να θέλει να τονίσει το ανώτερο βιοτικό επίπεδο της ελβετικής πόλης, όμως όσον αφορά τη γευστική κουλτούρα, η Κοζάνη υπερέχει κατά πολύ.

Πόλη ορεινή, χτισμένη κοντά στην κατάφυτη από μηλιές και ροδακινιές κοιλάδα του Αλιάκμονα, με πλούσιο ορυκτό πλούτο, η Κοζάνη αναδεικνύεται σε μοναδικό γευστικό προορισμό. Στο Οικολογικό Αγρόκτημα Λιβαδερού, μας πληροφορεί ο υπεύθυνος παραγωγής κ. Αλέξανδρος Βρόντζος, «παράγονται πατάτες, ροδάκινα Βελβεντού, ξινοτύρι και φέτα». Όμως τα ντόπια προϊόντα δεν σταματούν εδώ. Ο κ. Θανάσης Μπλάντας, ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής ελληνικών τροφίμων «Μεσογειακές Βιογεύσεις» μάς ενημερώνει ότι: «Στο λεκανοπέδιο των Σερβίων παράγεται πολύ καλό λάδι, φιστίκια Αιγίνης και δαμάσκηνα, ενώ εξαίσιο είναι και το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Στην Άνω Κώμη ευδοκιμούν τα γλυκολάχανα και τα γλυκόπρασα, καθώς και το ημιάγριο γλυκοσπάνακο, με το οποίο γίνονται και οι φημισμένες πίτες της περιοχής».

Κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης
Την τιμητική του στην περιοχή έχει και ο περίφημος κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron), όπως λέγεται, που συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά. Την ευθύνη της συλλογής, συσκευασίας και διακίνησης του κρόκου έχει ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, ένας φορέας που ιδρύθηκε το 1971, ο οποίος έχει ήδη αποκτήσει πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας ISO 9001 και έχει αναπτύξει πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια κρόκου. Κι όσο για την ονομασία «Κρόκος Κοζάνης», έχει καταχωριστεί ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Παραδοσιακές νοστιμιές
Ένας τόπος τόσο πλούσιος σε προϊόντα έχει και μοναδικής νοστιμιάς πιάτα: Κλέφτικη κατσίκα που ψήνεται δώδεκα ώρες στη γάστρα, «κουρκούτη», δηλαδή κεφτέδες με κόκκινη σάλτσα, γίδα σε πήλινο τσουκάλι -ψημένη με πουρναρίσιο ξύλο- τραχανάς στους κρύους μήνες και ψάρια από τη λίμνη. Φυσικά την περίοδο των Χριστουγέννων πρωταγωνιστούν το γουρουνάκι, τα λιαστά πρασολουκάνικα, οι καβρουμάδες και το παστό κρέας.

Γιαπράκια Κοζάνης
Από τις κ. Άννα Γκαμπουρά και Αθηνά Γκαμπουρά, σεφ και exclusive σεφ του ξενοδοχείου «Αθηνά».

Υλικά:

  • 2 κιλά λάχανο τουρσί (αρμιά)
  • 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 300 γρ. κιμά χοιρινό
  • 500 γρ. χοιρινό ψιλοκομμένο σε κύβους
  • 500 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλιά κύμινο
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • ½ κούπα λάδι
  • 2 ντομάτες σε κύβους
  • 1 λεμόνι

Εκτέλεση: Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τα λάχανα και την ντομάτα. Τυλίγετε τα γιαπράκια μεγάλα σε μέγεθος περίπου 10-12 εκατοστά και τα τοποθετείτε σε πυρέξ με τη σειρά. Από πάνω απλώνετε τους κύβους ντομάτας και λίγη φυτίνη, σκεπάζετε με νερό και λίγο από το ζουμί από την αρμιά. Σκεπάζετε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και φουρνίζετε στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου μία ώρα, μέχρι να πιουν τα υγρά τους.

Ζεματιστοί κουραμπιέδες
Από την κ. Χρυσάνθη Καραγιαννίδου, πρόεδρο του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων «Τα Κάστρα».

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 κιλό ζάχαρη για το σιρόπι του ζεματίσματος
  • 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη για το σιρόπι της ζύμης
  • 4 κρόκους
  • ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουταλάκι αμμωνία
  • 1 ποτήρι του ούζου κονιάκ
  • ½ κιλό βούτυρο

Εκτέλεση: Χτυπάμε το βούτυρο μόνο του μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε τους κρόκους, το κονιάκ στο οποίο έχουμε διαλύσει την αμμωνία και - της κούπας σιρόπι, που έχουμε φτιάξει με το ένα ποτήρι ζάχαρη και ½ ποτήρι νερό. Τέλος ρίχνουμε και το αλεύρι και τα ζυμώνουμε. Τα πλάθουμε σε μικρούς κύκλους και βάζουμε από πάνω αμύγδαλα ασπρισμένα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20 λεπτά. Αφού κρυώσουν, ρίχνουμε το σιρόπι που έχουμε φτιάξει με τα 4 ποτήρια ζάχαρη, 3 ποτήρια νερό και λίγο λεμόνι.

ΚΑΛΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Τι να αγοράσετε φεύγοντας:

Από το Οικολογικό Αγρόκτημα Λιβαδερού: Βόειο κρέας, τυριά, τραχανά, γάλα, γιαούρτι, σαλάτες.

Από τις «Μεσογειακές Βιογεύσεις»: πίτες.

Σάλτσες «Πεντανόστιμη σύγευση»: σε δώδεκα εκδοχές, με βάση την ντομάτα και τα μυρωδικά.

Από το Γυναικείο Αγροτικό & βιοτεχνικό Συνεταιρισμό Βελβεντού: Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.

Από την Ένωση Κροκοπαραγωγών: Κρόκο.

Από τη Βασιλική Γκότση: μανιτάρια και τρούφα.

Από τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού: Φρούτα και κηπευτικά.

ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ