Ιθάκη, ωδή στη μεσογειακή γεύση | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
12:36
24/10/2013

Ιθάκη, ωδή στη μεσογειακή γεύση

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Οι πασίγνωστοι στίχοι του Κωνσταντίνου Καβάφη είναι ίσως το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε όταν ακούμε τη λέξη Ιθάκη. Ένα πανέμορφο νησί, ανέγγιχτο από το μαζικό τουρισμό, με φυσικές ομορφιές και υπέροχη κουζίνα.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Τόπος θαλασσινός η Ιθάκη, γεμάτη κρυφές παραλίες από λευκά λεία βότσαλα, κάποιες σαν μικρές λιμνούλες, άλλες τόσο μικρές σαν ιδιωτικές παραλίες, όλες όμως με σμαραγδένιους βυθούς που σας καλούν να τις ανακαλύψετε. Η Δεξά, ο Αετός, η Λούτσα, το Γιδάκι και τόσες ακόμα... Θα σας μείνουν αξέχαστες, όπως αξέχαστη θα σας μείνει και η ιθακιώτικη κουζίνα...

Το σμαραγδένιο νησί
Ο κ. Νίκος Κωστόπουλος, σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Σειρήνες», στο Βαθύ, μας λέει: «Η Ιθάκη είναι γεμάτη λιόδεντρα που παράγουν εξαιρετικό ελαιόλαδο αλλά και αμπέλια που μας δίνουν τις τοπικές ποικιλίες κρασιού Θιακό και Βοστιλίδι, σε λευκό και μαύρο. Το καλάθι των τοπικών προϊόντων συμπληρώνουν το θυμαρίσιο μέλι, τα τυροκομικά αλλά και τα βότανα, με το ?σάψυχο? (μαντζουράνα) να κλέβει την παράσταση». Κι όσο για τις παραδοσιακές σπεσιαλιτέ, εδώ ξεχωριστή θέση έχει το κοτόπουλο τσερέπα. «Πήρε το όνομά του από το ειδικό καπάκι, με το οποίο σκεπάζεται το ταψί για να μπει στον ξυλόφουρνο (φτιάχνεται από λευκό πηλό αναμεμειγμένο με μαλλί γίδας)», μας λέει η κ. Ουρανία Μαυρομάτη, μέλος του Συλλόγου Γυναικών Νήσου Ιθάκης «Η Πηνελόπη». «Άλλο πιάτο μας είναι το "σαβόρο", μικρά ψάρια τηγανισμένα και μαριναρισμένα σε ξίδι με σταφίδες και δεντρολίβανο». Το γευστικό μενού ολοκληρώνεται με το γλυκό ροβανή που σερβίρεται και στους γάμους.

Η ποιότητα που ξεχωρίζει
Η Ιθάκη έχει βραχώδες έδαφος, ωστόσο τα εδάφη της καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου: το νησί αποτελεί ένα «ορυχείο» διατήρησης και συντήρησης ελληνικής προέλευσης πανάρχαιων ποικιλιών φυτών και φυλών ζώων. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία γλυκών κουταλιού, κυδώνι, κούμαρο, αχλάδι, μαρμελάδες, μέλι αλιφασκιάς, ενώ τις τοπικές γεύσεις συμπληρώνουν το τυρί φέτα και το κρέας από την ντόπια φυλή ζώων «ερυθρωπό πρόβατο».

Καλούδια από την Ιθάκη

  • Αγροτικά προϊόντα διαθέτουν τα μέλη του Αγροτοτουριστικού Συνεταιρισμού Περαχωρίου στο Παζάρι που οργανώνει ο Δήμος Ιθάκης τον Αύγουστο.
  • Μέλι, λάδι, κρασί: Ιουλία Κασσιανού, Γιώργος Σιμήρης, Μαρία Χάνου, Μπριγκίτ Δημητριάδη, μέλι «Ο Μπουλάης» του Σπύρου Γρίβα.
  • Γλυκά του κουταλιού: Ευδοξία Αρκουζή, Χριστίνα Δενδρινού.
  • Σαπούνι ντόπιο, βότανα - μυρωδικά, λικέρ: Μαρία Κασσιανού.
  • Όλα τα παραπάνω και αρχέγονους σπόρους: Μιχάλης & Ιωάννης Κασσιανός.

Ροβανή
της κ. Ουρανίας Μαυρομάτη

Υλικά

  • 1 κιλό ρύζι
  • 2 κιλά μέλι
  • 4 κιλά νερό
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • Κανελογαρίφαλα

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το νερό, το μέλι και τη ζάχαρη να πάρουν μια βράση. Περνάτε το ρύζι λίγο λίγο από το μιξεράκι για να σπάσει. Κρατάτε 2 ποτήρια από το σιρόπι και ρίχνετε όλο το ρύζι μεμιάς στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει βράση το ρύζι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να βράσει το ρύζι. Κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε λίγο για να φουσκώσει το ρύζι. Σε δυνατή φωτιά ανακατεύετε το ρύζι συνεχώς, ρίχνοντας λίγο λίγο το λάδι μέχρι να πάρει χρώμα (περίπου μισή ώρα). Είναι έτοιμο όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Το βάζετε σε λαδωμένο ταψί, το στρώνετε και το χαράζετε σε φελιά (ρόμβους), καρφώνοντας ένα γαρίφαλο σε κάθε φελί. Ψήνετε στους 160° C για μία ώρα. Το βγάζετε από το φούρνο και ρίχνετε το σιρόπι ζεστό. Το βάζετε στο φούρνο για 5 λεπτά, το βγάζετε, το αφήνετε να κρυώσει και το πασπαλίζετε με κανέλα.

Κοτόπουλο τσερέπα
της κ. Ουρανίας Μαυρομάτη

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο (ελευθέρας βοσκής) κομμένο σε μερίδες
  • ½ κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 2-3 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 3-4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 2-3 κλωνάρια σέλινο
  • Σάψυχο (μαντζουράνα)
  • Σκόρδο
  • Κύμινο
  • Αλάτι - Πιπέρι

Εκτέλεση

Από το βράδυ της προηγούμενης μέρας φτιάχνετε ένα σφιχτό μείγμα με αλάτι, πιπέρι, μπόλικο σκόρδο λιωμένο και λάδι και γεμίζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου κάνοντας μικρές τρυπίτσες και κάτω από την πέτσα. Το αφήνετε να μαριναριστεί στο ψυγείο όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα σοτάρετε το κοτόπουλο ελαφρά σε τηγάνι, να ροδίσει. Το σβήνετε με το κρασί. Το βάζετε στην κατσαρόλα και προσθέτετε τον πελτέ, τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, σέλινο, σάψυχο, αρκετό νερό και το αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά, να κρατάει λίγο. Προσθέτετε μπόλικο σκόρδο σε ροκάδες, τις πατάτες και όταν πιει το νερό του αρκετά, το βάζετε σε γάστρα και το ψήνετε στο φούρνο περίπου μία ώρα. Ξεσκεπάζετε και το αφήνετε λίγο ακόμα να ροδοκοκκινίσει.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ