Η τροφή του μήνα | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
11:56
24/10/2012

Η τροφή του μήνα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Ενημερωθείτε για εποχικά ελληνικά προϊόντα που μπορείτε να βρείτε στην αγορά αυτόν το μήνα και προτιμήστε τα.  

Γλυκοπατάτα

Συγκριτικά με την κοινή πατάτα, η γλυκοπατάτα είναι πιο γλυκιά και πιο χορταστική, πλουσιότερη σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και κάλιο, ενώ, παρά τη γλυκιά της γεύση, έχει λιγότερους υδατάνθρακες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, επομένως επηρεάζει ηπιότερα το σάκχαρο του αίματος.

Προέλευση: Ως επί το πλείστον είναι εισαγωγής. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε μικρή κλίμακα, κυρίως στην Πελοπόννησο και σε κάποια νησιά.

Ενδεχόμενα οφέλη: Η τακτική κατανάλωση γλυκοπατάτας συσχετίζεται με υψηλότερη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστασία, καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης κάποιων καρκίνων.

Τρόποι κατανάλωσης: Μαγειρεύεται όπως και η πατάτα, π.χ. βραστή ολόκληρη ή λιωμένη σαν πουρές, ψητή στο φούρνο ή στη χόβολη μέσα σε αλουμινόχαρτο. Είναι ιδιαίτερα νόστιμη σε σούπες αλλά και ως γαρνιτούρα, ορεκτικό, γέμιση πιτών ή ως επιδόρπιο με προσθήκη ζάχαρης άχνης.

Διατήρηση: Αποθήκευση σε σκοτεινό, δροσερό και στεγνό μέρος. Αποφύγετε την έκθεσή της στο ηλιακό φως, την τοποθέτησή της στο ψυγείο, καθώς και την αποθήκευσή της μαζί με κρεμμύδια. Σημείο προσοχής: Το ξεφλούδισμα μειώνει τη θρεπτική της αξία. Για να την καταναλώσετε με τη φλούδα, πρέπει να την πλύνετε πολύ καλά και να την καθαρίσετε με σκληρή βούρτσα.

Της εποχής είναι επίσης: αμύγδαλα φρέσκα, γλυκοπατάτες και κοινές πατάτες, καλαμπόκια, κάστανα, φουντούκια. Ακόμα: ελιές, ελαιόλαδο και μέλι νέας εσοδείας, κατσικίσια και πρόβεια γιαούρτια και διάφορα τυριά όπως γραβιέρες, κασέρια, κεφαλοτύρια, μυζήθρες κ.ά.

* Η εποχικότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία και τις τοπικές συνθήκες.

ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ: αθερίνες, γαλέοι, γαρίδες, γαύροι, καλαμάρια, κουτσομούρες, λαβράκια, λυθρίνια, μπαρμπούνια, πέρκες, πετρόψαρα, ροφοί, σαφρίδια, σπάροι, στρείδια, συναγρίδες, σφυρίδες, τονάκια κ.ά.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΧΟΡΤΑ: αντίδια, βρούβες, καρότα, κολοκύθες, κουνουπίδια, κρεμμύδια, λάχανα, λαχανάκια, μαϊντανοί, μανιτάρια, μαραθόριζες, μαρούλια, μπρόκολα, ντομάτες, παντζάρια, πιπεριές, πράσα, ραδίκια, ραπανάκια, ρέβες, ρόκες, σαλάτες, σέλινα, σέσκουλα, σπανάκια, σπαράγγια κ.ά.

ΦΡΟΥΤΑ: αβοκάντο, ακτινίδια, αχλάδια, γκρέιπφρουτ, κυδώνια, λεμόνια, λωτοί, μανταρίνια, μήλα, πορτοκάλια, ρόδια, σταφύλια κ.ά.

  • Πρόταση: Γλυκοπατάτες φούρνου
  • Καθαρίζετε τις γλυκοπατάτες και τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Τις βάζετε σε λεκάνη, τις ραντίζετε με ελαιόλαδο και ανακατεύετε να πάει το λάδι παντού. Προσθέτετε λίγη ζάχαρη καστανή, πιπέρι μαύρο και αλάτι και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Στρώνετε τις γλυκοπατάτες σε ταψάκι και τις ψήνετε για 15-20 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Κατόπιν τις γυρνάτε με σπάτουλα και ψήνετε για ακόμα 10-15 λεπτά. Η γεύση τους μοιάζει με αυτή του ψημένου κάστανου.

Από τον Σταύρο Δεδουκο 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ