H καρδιά της Ελλάδας χτυπά στην Καρδίτσα | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
13:31
23/5/2013

H καρδιά της Ελλάδας χτυπά στην Καρδίτσα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Φιλόξενη και γοητευτική, η περιοχή της Καρδίτσας ξεχωρίζει με τη γαστρονομική της παράδοση και τη γεμάτη αντιθέσεις κουζίνα της!

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Η φύση υπήρξε γενναιόδωρη στην περιοχή της Καρδίτσας και την πλούτισε με τοπία απίστευτης ομορφιάς. Επισκεφτείτε τη λίμνη Πλαστήρα, τα λουτρά Σμοκόβου, τις ιαματικές πηγές Σουλαντά. Και μην παραλείψετε να καταλήξετε σε κάποιο γραφικό ταβερνάκι για να απολαύσετε τις εξαιρετικές ντόπιες νοστιμιές.

Τι νοστιμιές!
Στο γευστικό μας ταξίδι ξεναγός μας είναι η κ. Γιάννα Μητσοπούλου, συνέταιρος και μαγείρισσα στο ξενοδοχείο «Κτήμα Αλωνάκι» στη Λίμνη Πλαστήρα. «Ο πληθυσμός είναι ανάμεικτος, αρκετοί είμαστε πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία και πολλά από τα πιάτα μας βασίζονται στο λάχανο τουρσί ή ?αρμιά?», μας λέει. «Φτιάχνουμε ντολμάδες με λάχανο τουρσί, χοιρινό κρέας και μπαχαρικά, ψιλοκομμένο λάχανο τουρσί με ρύζι, χοιρινό και κοτόπουλο και νηστίσιμο λάχανο με φασόλια και ρύζι. Ένα άλλο παραδοσιακό πιάτο είναι ο παστός μπακαλιάρος με διάφορα χόρτα και μυρωδικά. Οι ταραμοκεφτέδες με λαχανικά, το στιφάδο, το χοιρινό πρασοσέλινο, το χοιρινό κότσι με πατάτες στο φούρνο είναι μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα μας. Αγαπημένο πιάτο είναι η κρασοτηγανιά με κομματάκια χοιρινού, πράσο, πάπρικα και πιπέρι. Παλιά οι νοικοκυρές έφτιαχναν καβουρμά, χοιρινό κρέας μαγειρεμένο στο καζάνι με πολλά μπαχαρικά, το οποίο διατηρούσαν σε λίπος για πολλούς μήνες».

Η μπατζίνα κλέβει την παράσταση
Η κ. Μητσοπούλου συνεχίζει με ενθουσιασμό να απαριθμεί τις νοστιμιές της καρδιτσιώτικης κουζίνας: «Φημισμένες είναι οι πίτες, με πρωταγωνίστρια την «μπατζίνα» μια εύκολη πίτα χωρίς φύλλο με κολοκυθάκια και τυρί. Η περιοχή μας φημίζεται για τα ιδιαίτερα λουκάνικα. Φτιάχνονται κυρίως με μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας και πράσο. Φυσικά φημισμένα είναι το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι. Ακόμη, μερικές από τις πιο ξεχωριστές γεύσεις είναι τα χειροποίητα ζυμαρικά, ο τραχανάς, οι χυλοπίτες αλλά και τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες. Πολλές νοικοκυρές μάλιστα φτιάχνουν λικέρ σε διάφορες γεύσεις, βατόμουρο, βύσσινο, κράνο, αρμπαρόριζα». Και τα καλά δεν σταματούν: το ιχθυοτροφείο πέστροφας, η κτηνοτροφία, η παραγωγή κηπευτικών, τα αμπέλια, τα κρασιά και φυσικά το τσίπουρο έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση.

Γεύσεις παράδοσης!
Ποια είναι τα γλυκά και οι γεύσεις που παραδοσιακά συνοδεύουν τις γιορτές; Πολλά και νόστιμα, όπως αποκαλύπτει η κ. Μητσοπούλου: «Παραδοσιακά γλυκά είναι η καρυδόπιτα και η μηλόπιτα που φτιάχνουμε σαν κέικ (δείτε τη συνταγή στη σελίδα 131) το ?παντεσπάνι?, ένα είδος ραβανί, οι κουραμπιέδες και οι μπεζέδες, που είναι το κέρασμα του γάμου. Ανήμερα τα Χριστούγεννα την τιμητική του έχει το ?μπουμπάρι?, χοιρινό έντερο γεμισμένο με συκωταριά και μυρωδικά, το οποίο, αφού βράσει, ψήνεται στο φούρνο. Κι όσο για το Πάσχα, το παραδοσιακό πιάτο είναι αρνί στο φούρνο ή στη γάστρα και μαγειρίτσα, ή ?γιομίδια? με συκωταριά, σπανάκι, κρεμμύδι, δυόσμο και μαϊντανό. Τις γιορτές φτιάχνουμε κότα γεμιστή με συκωταριά, κιμά, κίτρινα τυριά, ξυνόμηλο και μπεσαμέλ και του Αγίου Πνεύματος αρνί ζυγούρι με φασολάκια».

Καλούδια από την Καρδίτσα

  • Κρασιά, από τα οινοποιεία: Καλαμάτας, Καραθάνος, Λιακόπουλος.
  • Τσίπουρο από τους: Παλιούρα (διπλοψημένο), Κτήμα Καραμήτρου.
  • Παραδοσιακά ζυμαρικά από τις τοπικές βιοτεχνίες: «Καραγκούνα», Σύλλογο Γυναικών Λίμνης Πλαστήρα, «Τα Άγραφα».
  • Μέλι από τις μελισσοκομίες: «Γκουσιάρη» και «Το Αγραφιώτικο».
  • Αλλαντικά από την «Αλλαντοποιία Καρδίτσας Τσιανάβας».

Κατσικάκι ή αρνάκι με ρύζι και αρωματικά
Μοσχομυριστό και πεντανόστιμο

Υλικά

  • 1½ κιλό κρέας
  • 1 ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 3 κ.σ. χυμό ντομάτας
  • 3 κούπες ρύζι bonnet
  • 1 κούπα λάδι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρετε καλά το κρέας στο λάδι, προσθέτοντας τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τον άνηθο, το δυόσμο, το χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε νερό, μέχρι να σκεπαστεί το κρέας και το βράζετε μέχρι να μαλακώσει. Μεταφέρετε το φαγητό σε βαθύ ταψί ή γάστρα και προσθέτετε, αν χρειαστεί, νερό. Υπολογίστε ότι για τις 3 κούπες ρύζι χρειάζονται 7 κούπες νερό. Μόλις πάρει βράση, προσθέτετε το ρύζι και ψήνετε στους 220° C.

Μπατζίνα
Δοκιμάστε την, είναι πανεύκολη!

Υλικά

  • 4 μέτρια κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη
  • 700-800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 ποτήρι νερού χλιαρό γάλα
  • 4 αβγά
  • 600 γρ. τυρί φέτα
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • Κεφαλοτύρι για πασπάλισμα
  • 1 κούπα τσαγιού λάδι
  • 1 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα. Χτυπάτε ελαφρώς τα αβγά και τα προσθέτετε στο γάλα μαζί με μισή κούπα λάδι, τα κολοκυθάκια, το αλεύρι, τη φέτα, το ανθότυρο και το αλάτι. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Αλείφετε με το υπόλοιπο λάδι το ταψί και απλώνετε το χυλό. Πασπαλίζετε με κεφαλοτύρι και ψήνετε στους 180° C μέχρι να ροδίσει καλά.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ