Η ελληνική συνταγή που θα σε βοηθήσει να ζήσεις μέχρι τα 100 σου χρόνια | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
12:19
6/1

Η ελληνική συνταγή που θα σε βοηθήσει να ζήσεις μέχρι τα 100 σου χρόνια

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Για σχεδόν 15 χρόνια, ο ειδικός για θέματα μακροζωίας, Dan Buettner, επισκέπτεται τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο όπου οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να ζήσουν έως τα 100 τους χρόνια. Ή, όπως του αρέσει να λέει αστειευόμενος, τα μέρη «όπου οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν».

Στα δημοφιλή βιβλία του και στο έργο του για το National Geographic, ο Buettner επικεντρώθηκε σε πέντε μέρη στον πλανήτη, όπου μπορείς να υπολογίζεις σε ένα δυνατό και υγιές γήρας: Ικαρία στην Ελλάδα, Οκινάουα στην Ιαπωνία, Σαρδηνία στην Ιταλία, Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και Λόουμα Λίντα στην Καλιφόρνια.

Αυτά τα μέρη τα αποκαλεί Μπλε Ζώνες.

Παρόλο που ίσως να αναρωτηθείς, για παράδειγμα, τι κοινά στοιχεία μπορεί να έχει ένα ελληνικό με ένα ιαπωνικό νησί, είναι πιθανόν να υπάρχει μια γρήγορη απάντηση:

Τρώνε καλά.

Στην Ικαρία και τη Σαρδηνία ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή. Στη Λόουμα Λίντα, ακολουθούν μια χορτοφαγική δίαιτα και αποφεύγουν το αλκοόλ. Στη χερσόνησο Nικόγια, τρώνε μαύρα φασόλια και τορτίγια καλαμποκιού. Και στην Οκινάουα, προτιμούν τα τρόφιμα με βάση τη σόγια, τα λαχανικά και ίσως σάκε από λεβιθόχορτο.

Ενώ τα προηγούμενα βιβλία της σειράς Blue Zone ήταν επικεντρωμένα κυρίως σε γευστικές επιλογές σε όλο τον κόσμο, το τελευταίο βιβλίο του Dan Buettner (που κυκλοφόρησε τον προηγούμενο μήνα) είναι το πρώτο που είναι ένα πραγματικό βιβλίο μαγειρικής. Ο τίτλος του: The Blue Zones Kitchen: 100 Recipes to Live to 100

Οι δύο παρακάτω συνταγές περιλαμβάνονται στο βιβλίο και αφορούν τη μεσογειακή διατροφή που είναι περισσότερο κοντά στα δικά μας γούστα.

 

 

 

 

Ικαριώτικο ταμπουλέ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1/3 φλιτζανιού πληγούρι, ξεπλυμένο

5 ματσάκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο

5 μεσαίες ντομάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια

1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα πράσινα κρεμμυδάκια

3 λεμόνια, φρεσκοστιμμένα

1/4 φλιτζανιού μέντα

1/2 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο

1/2 κουταλάκι αλάτι για γεύση

1/2 κουταλάκι πιπέρι για γεύση

ΟΔΗΓΙΕΣ

Ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί και απόλαυσε το πιάτο

 

Σαλάτα Σαρδηνίας πορτοκαλιού και μάραθου με βινεγκρέτ εσπεριδοειδών

1 μεγάλο βολβό μάραθου κομμένο σε λεπτές φέτες

2-3 πορτοκάλια αποφλοιωμένα

2 κουταλιές της σούπας κράνμπερι, προαιρετικά

1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με εκχύλισμα lime

1 λεμόνι ή ξύδι ανανά

2-3 κούπες μέντα, για γαρνίρισμα

Πιπέρι για γεύση

ΟΔΗΓΙΕΣ

1. Τοποθέτησε τα κομμένα κομμάτια του μάραθου σε ένα πιάτο

2. Κόψε τα πορτοκάλια και τοποθετήσε τα πάνω στο μάραθο

3. Στην κορυφή τοποθέτησε τα κράνμπερι.

4. Κράτησε μερικά φύλλα μάραθου για να γαρνίρεις την κορυφή της σαλάτας. Πρόσθεσε το λάδι με το lime και το ξύδι με ανανά.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ