Γκασπάτσο: Η δροσιά έχει γεύση... Ισπανίας | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
14:24
26/6/2013

Γκασπάτσο: Η δροσιά έχει γεύση... Ισπανίας

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Aναζητάτε ένα φαγητό δροσερό, εύγεστο, εύπεπτο, εύκολο στην προετοιμασία και βασισμένο στα υλικά της εποχής; Οι Ισπανοί μάς προτείνουν gazpacho ή αλλιώς τη δική τους εκδοχή της χωριάτικης! Μια νοστιμιά για εκλεπτυσμένους ουρανίσκους! 

Από τη Νέλλη Παρασκευοπούλου

Πριν βιαστείτε να πείτε «Κρύα σούπα; Αηδία!», δοκιμάστε πρώτα το gazpacho. Νιώστε το υπέροχο κρεμώδες πάντρεμα των λαχανικών να χαϊδεύει τον ουρανίσκο σας, να σβήνει τη δίψα σας και να δροσίζει όλο το «είναι» σας μέσα στον καύσωνα. Στο κάτω-κάτω κάτι ξέρουν και οι Ισπανοί από ζέστη, εμπιστευτείτε τους!

Gazpacho (γκαθπάτσο, όπως το λένε οι Ισπανοί)

Υλικά:

  • 200 γρ. ψίχα λευκού ψωμιού 
  • 1 κιλό πολύ ώριμες ντομάτες 
  • 1 αγγούρι 
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • 1 κρεμμύδι 
  • 2 κόκκινες και 2 πράσινες πιπεριές 
  • 7 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
  • 1½ κ.σ. παγωμένο νερό 
  • 1-2 κ.σ. ξίδι καλής ποιότητας 
  • 2 φλιτζάνια κρύο νερό 
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ 
  • Αλάτι-πιπέρι

1 Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες: τις χαράζετε σε σταυρό στο κάτω μέρος και τις βουτάτε σε βραστό νερό για 20 δευτερόλεπτα, ώστε να ξεφλουδιστούν πιο εύκολα. Αφαιρείτε τα κουκούτσια και τις κόβετε κυβάκια. Βάζετε το ψωμί να μουλιάσει σε παγωμένο νερό για 20’. Κόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια.

2 Ξεφλουδίζετε το αγγούρι και με ένα κουτάλι αφαιρείτε προσεκτικά τα σπόρια από το εσωτερικό του. Το κόβετε σε μικρότερα κομμάτια.

3 Καθαρίζετε τις πιπεριές, αφαιρείτε τους σπόρους και τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Στύβετε το ψωμί να βγάλει τα πολλά υγρά του και το βάζετε στο μπλέντερ.

4 Βάζετε όλα τα λαχανικά στο μπλέντερ, προσθέτετε το νερό και τα άλλα υγρά και τα αλέθετε σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 3΄, ώσπου να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Δοκιμάζετε και αν χρειάζεται διορθώνετε τη γεύση με ξίδι, αλάτι, πιπέρι. Το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει καλά. Σερβίρεται είτε σε ποτήρι σαν δροσιστικό ρόφημα είτε στο πιάτο σαν ελαφριά δροσερή σούπα τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού.

Μικρά & σημαντικά
Από το εστιατόριο Paella Barcelona μας προτείνουν η gazpacho να σερβίρεται με ψιλο- κομμένες πιπεριές, αγγούρι, ελιές, κρουτόν, Jamon serrano, αβοκάντο, σέλινο, σε πιατάκια, ώστε ο καθένας να προσθέσει ό,τι και όσο θέλει. Οι πιο... τολμηροί ας προσθέσουν μπακαλιάρο ή τυρί manchego, σταφύλια, κριτσίνια.

Το μυστικό της επιτυχημένης gazpacho είναι η ποιότητα των υλικών, ειδικά της ντομάτας, που πρέπει να είναι ώριμη και του ελαιόλαδου που πρέπει να είναι έξτρα παρθένο. Το ψωμί δίνει στη σούπα τη χαρακτηριστική κρεμώδη υφή της.

Παραλλαγές της gazpacho γίνονται χρησιμοποιώντας αντί για ντομάτες άλλα λαχανικά ή ακόμα και φρούτα, όπως π.χ. αβοκάντο, αγγούρι ή πεπόνι.

Υπάρχει επίσης η εκδοχή του πράσινου γκασπάτσο -που βασίζεται σε φυλλώδη λαχανικά- καθώς και της Μάλαγας που αντί για ντομάτα έχει αγγούρι, ξινή κρέμα, γιαούρτι, σκόρδο και ζωμό κοτόπουλου.

Παραλλαγές σε μια γεύση
Γκασπάτσο από την Ανδαλουσία από τον executive chef του New Taste, Steven Frost

Υλικά

  • 100 g λευκό ψωμί (μόνο ψίχα)
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • ½ λίτρο χυμό ντομάτας
  • 1 κόκκινη πιπεριά και 1 πράσινη, χωρίς τους σπόρους, κομμένες σε κυβάκια
  • 1 μέτριο αγγούρι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες
  • 150 ml αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι από σέρι
  • Αλάτι

Εκτέλεση
Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνετε να μαριναριστούν όλη νύχτα, ώστε να αφομοιωθούν οι γεύσεις μεταξύ τους. Την επόμενη μέρα αλέθετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ώσπου να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτετε το ξίδι και το αλάτι και ανακατεύετε. Σουρώνετε το μείγμα σε λεπτό σουρωτήρι, το σκεπάζετε και το αφήνετε στο ψυγείο ώσπου να κρυώσει.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ