Γάλα: Γιατί είναι απαραίτητο στην κουζίνα σου | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
22:50
1/7/2013

Γάλα: Γιατί είναι απαραίτητο στην κουζίνα σου

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Επιμέλεια - Food styling: mime.com, Φωτογραφίες: white studio

Eχετε ποτέ φανταστεί πόσο φτωχότερα θα ήταν τα τραπέζια μας αν δεν υπήρχαν τα γαλακτοκομικά; 

<span style= color:#800080; ><span style= font-size: 16px; ><strong>Milk shake</strong></span></span></h4> <p> 	<strong>Το γαλακτερό ποτό της Δύσης</strong><br /> 	Στη Δυτική του εκδοχή, το γιαούρτι ρ

Milk shake

Το γαλακτερό ποτό της Δύσης
Στη Δυτική του εκδοχή, το γιαούρτι ρόφημα γίνεται milk shake, αντικαθιστώντας ή συμπληρώνοντας το γάλα. Στη βασική συνταγή του milk shake, χτυπάμε 600 γρ. γάλα με 8-10 παγάκια. Μπορούμε να χτυπήσουμε, όμως, μισό γάλα και μισό γιαούρτι, ιδιαίτερα στα αλμυρά milk shakes, όπου μπορούμε να προσθέσουμε αγγούρι, αλάτι, ντομάτα, 1 κλωναράκι σέλινο ή μαϊντανό, φρέσκο δυόσμο και χυμό λεμονιού. Στη γλυκιά εκδοχή, μπορούμε να προσθέσουμε οποιοδήποτε φρούτο, χυμό από φρούτα, βανίλια, σιρόπι φρούτων ή σοκολάτας. Aν το θέλουμε πιο ελαφρύ, χρησιμοποιούμε αποβουτυρωμένο γάλα.

Milk shake φράουλα: Χτυπάμε στο μπλέντερ 600 γρ. γάλα, 8-10 παγάκια, 100 γρ. φράουλες, 50 γρ. αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη, 4 κουτ. γλυκού ζάχαρη, 4 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό και 1 βανίλια. Γαρνίρουμε με φρέσκο δυόσμο.

Milk shake πορτοκάλι με ξινόγαλα: Χτυπάμε στο μπλέντερ 1 ½ λίτρο πολύ κρύο ξινόγαλα με τον χυμό από 4 πορτοκάλια, τον χυμό από 2 γκρέιπφρουτ, 80 γρ. ζάχαρη και 1 βανίλια. Σερβίρουμε με παγάκια και φέτες πορτοκάλι.

Τα γιαουρτοποτά της Ανατολής
Το αριάνι είναι ένα δροσιστικότατο ποτό, που συνηθίζεται πολύ στην Tουρκία. Ανακατεύουμε καλά ένα μέρος γιαούρτι με 3 μέρη νερό σε μια κανάτα. Σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Aν θέλουμε, το χτυπάμε στο μπλέντερ με φρέσκο δυόσμο ή λίγο αγγούρι. Tο πίνουμε κρύο από το ψυγείο.

Το λάσι, πίνεται σε άπειρους γλυκούς ή αλμυρούς συνδυασμούς μαζί με το φαγητό στην Ινδία, καθώς δροσίζει με την πικάντικη γεύση των έντονων μπαχαρικών, βοηθώντας ταυτόχρονα στη χώνεψη. Στη βασική συνταγή, χτυπάμε στο μπλέντερ 1 ½ λίτρο γάλα μαζί με 2 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι. Aνάλογα με τα γούστα μας, μπορούμε να προσθέσουμε σπόρους γλυκάνισου, σπόρους κάρδαμου, φρέσκο δυόσμο ή βασιλικό και λίγο αλάτι ή να το πιούμε γλυκό, χτυπώντας μαζί στο μείγμα 1 μάνγκο, 1 μπανάνα ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο της εποχής. Ωραιότατο γίνεται και με λίγη ζάχαρη, παγάκια, ξύσμα από lime και φρέσκο δυόσμο. Στην αλμυρή του εκδοχή, γίνεται πιο ελαφρύ και νόστιμο αν αντικαταστήσουμε το γιαούρτι με ξινόγαλα.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ