Φολέγανδρος, αξέχαστες γεύσεις | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
12:59
1/10/2013

Φολέγανδρος, αξέχαστες γεύσεις

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Από τα πιο μαγικά κυκλαδίτικα νησιά, η Φολέγανδρος προσφέρει μοναδικές παραλίες και υπέροχα τοπία, με κορυφαίο το πανόραμα του Αιγαίου από το βράχο της Παναγίας, που θα σας μείνει αξέχαστο! Η δε κουζίνα της, χάρη στις αυθεντικές γεύσεις της, ξεχωρίζει για την απλότητα και τη νοστιμιά της. 

Νησί άγονο, με ξηρό κλίμα και έντονους αέρηδες, η Φολέγανδρος προσφέρεται για τους εραστές των Κυκλάδων! Θα κολυμπήσουν στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, θα περπατήσουν σε δύσβατα μονοπάτια συντροφιά με το αναζωογονητικό άρωμα της ρίγανης και του θυμαριού, θα σεργιανίσουν στα σοκάκια της Χώρας και θα νιώσουν τον ήλιο να ζεσταίνει όλη τους την ύπαρξη.

Κυκλαδίτικες απολαύσεις
Λίγα και καλά είναι τα προϊόντα που παράγει το νησί και αποτελούν τη βάση για μία από τις πιο νόστιμες κουζίνες της Ελλάδας. «Με το εξαιρετικής ποιότητας γάλα από τα κατσίκια που βόσκουν ελεύθερα στο νησί φτιάχνεται η σουρωτένια μας», είπε η κ. Πόπη Βενιού, ιδιοκτήτρια της πανσιόν «Κύμα στο Φως», στη Χώρα. «Είναι μια λαχταριστή πίτα, κλασικό καλοκαιρινό πιάτο που γίνεται με το ντόπιο κατσικίσιο σουρωτό τυρί, το οποίο αφού πήξει, το αφήνουν για δύο μέρες ώστε να ξινίσει λίγο και στη συνέχεια το σουρώνουν και το διατηρούν σε σακουλάκια στην κατάψυξη». Αφθονούν τα μυρωδικά στο νησί: δυόσμος, μαϊντανός, βασιλικός, αρμπαρόριζα, δεντρολίβανο, ρίγανη, χαμομήλι, αλιφασκιά, θυμάρι, που τα μαζεύουν οι νοικοκυρές για να νοστιμίζουν τα φαγητά τους ή να φτιάχνουν υπέροχα ροφήματα. Μάλιστα τον Νοέμβριο μαζεύουν τα άνθη της ζαφοράς, τα αποξηραίνουν και τα χρησιμοποιούν για να δώσουν χρώμα στα φαγητά τους. Όμως και οι μέλισσες «εκτιμούν» ιδιαίτερα την παρουσία τόσων αρωματικών φυτών και στο νησί παράγεται ένα από τα καλύτερα και πιο αρωματικά ελληνικά μέλια. Μυρωδάτοι ντοματοκεφτέδες, ρεβιθοκεφτέδες, ρεβιθάδα στο πήλινο ψημένη στον ξυλόφουρνο, φάβα, φαβοκεφτέδες, τραγανές κουλούρες και πίτες, καλασούνα (πικάντικη κρεμμυδόπιτα με τυρί σουρωτό), κάπαρη λιαστή, άνυδρα ντοματάκια, μια τοπική ποικιλία από αμπελοφάσουλα, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά είναι μερικές μόνο από τις νοστιμιές που μπορείτε να γευτείτε. Σας ανοίξαμε την όρεξη; Και πού να γευτείτε τα ματσάτα! Ντόπια, χειροποίητα, φρέσκα ζυμαρικά που σερβίρονται με κόκορα ή κουνέλι κοκκινιστό, πασπαλισμένα με τυρί. Και για το τέλος σάς κρατήσαμε το καλύτερο επιδόρπιο: την καρπουζένια, ένα είδος καρπουζόπιτας που σερβίρεται ζεστή περιχυμένη με μέλι!

Καλούδια από τη Φολέγανδρο

  • Κυκλαδίτικα παραδοσιακά προϊόντα, παστέλι, κρασιά, βότανα, αμυγδαλωτά, γλυκά και αλμυρά κουλουράκια: από το «Εν Κύκλω», στο Καλντερίμι της Χώρας.
  • Ψωμί, κουλούρες, κουλούρια, καλασούνες -τυρόπιτες με σουρωτό τυρί και κρεμμύδι-, χειροποίητα γλυκά: από το «Αρτοποιείο Νικόλαος Βενιός» στην Άνω Μεριά.

 

Σουρωτένια
Συνταγή της κ. Πόπης Βενιού

Υλικά για το φύλλο

  • ? ½ κιλό αλεύρι
  • ? 1 φακελάκι μαγιά
  • ? Λίγο νερό 
  • Λίγο λάδι
  •  1,5 κουταλάκι σόδα

Υλικά για τη γέμιση

  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 αβγό 
  • Λίγο λάδι
  • 700 γρ. τυρί σουρωτό ή αντικαταστήστε το με 350 γρ. τυρί φέτα και 350 γρ. μαλακιά μυζήθρα 
  • Αλάτι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι

Εκτέλεση
Ζυμώνετε το αλεύρι με το νερό, ώστε να σχηματιστεί ένα μέτριο ζυμάρι. Το αφήνετε να φουσκώσει. Με το ζυμάρι ανοίγετε δύο φύλλα. Ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης και τα ζυμώνετε, ώστε να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αν σας φανεί αραιό, προσθέστε λίγο αλεύρι. Στρώνετε το ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί, τοποθετείτε τη γέμιση και σκεπάζετε με το άλλο φύλλο. Αλείφετε με λάδι, κόβετε σε τετράγωνα και ψήνετε στους 180° C για περίπου 30΄.

 

Ματσάτα
Από τον Βίκτωρα Βενιό, ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Συνάντηση» στην Άνω Μεριά

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι 
  • 350 γρ. νερό

Εκτέλεση
Ζυμώνετε το αλεύρι με το νερό, αφήνετε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μία ώρα και μετά το ανοίγετε σε φύλλο. Αφήνετε το φύλλο να στεγνώσει για περίπου μία ώρα και το τυλίγετε σε ρολό, πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι για να μην κολλάει. Κόβετε το ρολό με το μαχαίρι, έτσι ώστε να σχηματιστούν μακρόστενες λωρίδες. Βράζετε τα ματσάτα σε βραστό νερό για 10 λεπτά και τα σερβίρετε με κοκκινιστό κόκορα, κουνέλι ή σουτζουκάκια μαζί με μπόλικο ντόπιο τυρί τριμμένο.

Κάππαρη μαγειρευτή
Από την κυρία Ειρήνη, ιδιοκτήτρια του «Καφεπαντοπωλείον» στην Άνω Μεριά

Υλικά για 4 μερίδες

  • Φρέσκια κάππαρη 
  • 1 χούφτα για κάθε μερίδα
  • ½ μικρό ποτήρι κρασιού ξίδι
  • 1 μεγάλη φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 γεμάτο ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Η φρέσκια κάππαρη συλλέγεται τον Μάιο και αφού λιαστεί και ζεματιστεί, φυλάσσεται στο ψυγείο. Τσιγαρίζετε την ντομάτα και το κρεμμύδι στο λάδι, προσθέτετε λίγο νερό, ρίχνετε το ξίδι και την κάππαρη. Προσθέτετε νερό σε όλη τη διάρκεια του βρασίματος, ώστε να μην καεί το φαγητό. Το μαγείρεμά του θέλει 20-30 λεπτά και τρώγεται είτε ως ορεκτικό είτε ως κύριο πιάτο.  

 

Καρπουζένια
Συνταγή της κ. Πόπης Βενιού

Υλικά

  • 1 καρπούζι 
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη 
  • ½ κιλό αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
  • ½ φλιτζάνι λάδι
  • Σουσάμι για πασπάλισμα 
  • Μέλι

Εκτέλεση
Βγάζετε τα κουκούτσια από το καρπούζι και το τρίβετε στον τρίφτη. Κρατήστε λίγο από το ζουμί μήπως χρειαστεί αργότερα. Προσθέτετε στο τριμμένο καρπούζι τα υπόλοιπα υλικά, ώστε να έχετε ένα μέτριο χυλό - αν σας φανεί σφιχτός προσθέστε λίγο χυμό καρπουζιού. Λαδώνετε ένα ταψί, πασπαλίζετε με σουσάμι, ρίχνετε το μείγμα και ψήνετε στους 180° C για 1,5-2 ώρες μέχρι να ροδίσει. Κόβετε την καρπουζένια σε μερίδες και την περιχύνετε με μέλι ενώ είναι ζεστή. 

 

ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ