Fish Guide: Ποιά είναι η ιστορία πίσω από κάθε ψάρι! Ένα λυσσάρι για ΟΛΟΥΣ | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
11:52
25/10/2016

Fish Guide: Ποιά είναι η ιστορία πίσω από κάθε ψάρι! Ένα λυσσάρι για ΟΛΟΥΣ

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Ποια είναι η ιστορία πίσω από το πιάτο μας; Ποιο είναι το πρώτο ψάρι που μπήκε σε κονσέρβα; Πώς μαγειρεύουν τις γαρίδες στα νησιά Κερκένα, τι προσέχει ο Ηλίας Μαμαλάκης πριν αγοράσει ψαρικά αλλά το σημαντικότερο όλων… τι μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε τις θάλασσές μας ζωντανές;

Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει το Fish Guide, o οδηγός του WWF για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών. Τον οδηγό συνυπογράφουν σεφ και γευσιγνώστες παγκοσμίου φήμης, οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθεια και βάλθηκαν να φέρουν τα βιώσιμα ψαρικά στο τραπέζι μας!

Credits: Gernant Magnin / WWF Netherlands

«Η θάλασσα είναι η ζωή μας.  Χρόνο με τον χρόνο όμως ερημώνει. Βγάζουμε από τη θάλασσα πολλά περισσότερα ψαρικά από αυτά που μπορεί να δώσει κι έτσι σταδιακά η ζωή στον βυθό στερεύει. Οι πληθυσμοί των ψαριών μειώνονται επικίνδυνα και οι ψαράδες γυρνούν στο σπίτι τους με τα δίχτυα άδεια. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο μακρινό όσο ακούγεται. Μας αφορά όλους. Μπορούμε να κρατήσουμε τις θάλασσές μας ζωντανές μαθαίνοντας να επιλέγουμε τα ψαρικά μας υπεύθυνα. Έχοντας στο μυαλό μας ότι η πιο νόστιμη συνταγή είναι η βιώσιμη, αλλάζουμε καταναλωτικές συνήθειες για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ψάρι για τα παιδιά μας», δήλωσε ο Ηλίας Μαμαλάκης.

Credits: G. Drakopoulos - Food Styling T. Webb / WWF Ελλάς

Fish Guide: ένα λυσσάρι στα χέρια του καταναλωτή!

Η προστασία των θαλασσών λοιπόν περνά και από το δικό μας πιάτο. Τι σημαίνει όμως επιλέγουμε ψαρικά υπεύθυνα; Πολύ απλά επιλέγουμε ψαρικά που αλιεύτηκαν με νόμιμες μεθόδους και έξυπνα αλιευτικά εργαλεία. Ψαρικά που είναι στη σωστή ηλικία, δηλαδή πρόλαβαν  να αναπαραχθούν και να αφήσουν απογόνους… Ψαρικά που διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των πολύτιμων φυσικών θαλάσσιων πόρων. Ψαρικά που αλιεύτηκαν με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον. Όσο για το πώς μπορούμε να τα εντοπίσουμε; Με τη βοήθεια του Fish Guide αυτό είναι πλέον παιχνιδάκι!

Credits: Cat Holloway / WWF-Canon

Το Fish Guide, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή από υπολογιστή ή κινητό, μας συμβουλεύει για τις υπεύθυνες καταναλωτικές επιλογές ανάμεσα σε μία μεγάλη γκάμα ελληνικών και εισαγόμενων ψαρικών.

Σε ό, τι αφορά τα εισαγόμενα ψαρικά, χρησιμοποιείται ένας χρωματικός κώδικας που μας ενημερώνει αν είναι πιστοποιημένα, αν μπορούμε να τα καταναλώσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη ή αν πρέπει να τα αποφύγουμε. Σε ό, τι αφορά τα ελληνικά ψαρικά, λόγω της έλλειψης δεδομένων για την κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων, πρέπει να καταναλώνουμε ψάρια πάνω από το επιτρεπόμενο μέγεθος και εκτός της περιόδου αναπαραγωγής τους, ενώ μπορούμε να επιλέξουμε και βιολογικά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας. 

Magali Mabari / WWF Mediterranean

Η πιο νόστιμη συνταγή είναι η βιώσιμη

Ο Ηλίας Μαμαλάκης από την Ελλάδα, ο Francois Pasteau από τη Γαλλία, ο Angel Leon από την Ισπανία, ο Vitor Sobral από την Πορτογαλία και άλλοι διακεκριμένοι σεφ και γευσιγνώστες τάχθηκαν στο πλευρό του WWF και συνυπογράφουν τον οδηγό υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών Fish Guide.

Credits¨Gregg Yan / WWF

Με συνταγές που μας ταξιδεύουν σε μέρη μακρινά ή κοντινά παντρεύουν βιωσιμότητα και γαστρονομία, ενώ δίνουν το δικό τους μήνυμα ευαισθητοποίησης δείχνοντας στην πράξη πως η προστασία των θαλασσών περνά από το πιάτο μας!

(Μείνε συντονισμένη για όλες τις συνταγές του Ηλία Μαμαλάκη)

Credits: Esplanade Zagreb Hotel 

Η σκληρή αλήθεια

  • 30% έχουν μειωθεί τα αλιεύματα της Μεσογείου από το 2007 μέχρι σήμερα
  • 93% των αλιευμάτων που έχουν αξιολογηθεί στη Μεσόγειο απειλούνται
  • 40% των αλιευμάτων παγκοσμίως θανατώνεται και πετιέται πίσω στη θάλασσα σαν «παράπλευρη απώλεια»
  • Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών και το 50% των εισαγωγών της προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες
  • 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν από την αλιεία
  • 26 εκατ. τόνους ψαρικών αξίας 23 δισ. δολαρίων «κλέβει» ετησίως από τις θάλασσες η παράνομη αλιεία
  • Τα ψαρικά καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες 3 δισ. ανθρώπων σε πρωτεΐνη

Credits: Edward Parker / WWF Mediterranean

«Η κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαρικών άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ των 20 κιλών παγκοσμίως. Διπλάσιοι αλιευτικοί στόλοι από αυτούς που η θάλασσα μπορεί να αντέξει προσπαθούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί των ψαριών να συρρικνώνονται και ορισμένα είδη να ωθούνται ακόμα και σε αφανισμό», δήλωσε ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος Θαλάσσιων Προγραμμάτων WWF Ελλάς.

Credits: Meridith Kohut / WWF-US

«Η υπεραλίευση αδειάζει τις θάλασσές μας από ζωή και απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους που εξαρτώνται από την αλιεία για να επιβιώσουν, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η πραγματική μάχη όμως κατά της υπεραλίευσης δεν δίνεται στη θάλασσα. Επιλέγοντας τα ψαρικά μας υπεύθυνα προστατεύουμε το θαλάσσιο περιβάλλον και το εισόδημα των ψαράδων», προσέθεσε, τονίζοντας ότι ακολουθώντας τις συμβουλές του Fish Guide πριν αγοράσουμε τα ψαρικά μας, μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης.

Με σύνθημα «δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό από την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών και με το Fish Guide ανά χείρας αλλάζουμε συνήθειες και στηρίζουμε την προσπάθεια για υγιείς θάλασσες, γεμάτες ψάρια!

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ