Επίδαυρος, κουζίνα με άρωμα... θεάτρου | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
11:27
21/2/2014

Επίδαυρος, κουζίνα με άρωμα... θεάτρου

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Γνωστή παγκοσμίως η Επίδαυρος ως λίκνο θεατρικό, μας κάνει το τραπέζι απλώνοντας μπροστά μας εδέσματα πολλά, πλούσια και πεντανόστιμα και όλα από την εύφορη γη της! 

Από τη Νέλλη Παρασκευοπούλου

Κάθε καλοκαίρι η Επίδαυρος υποδέχεται πλήθος τουριστών εξαιτίας του αρχαίου θεάτρου της και των πολλών αρχαιολογικών θησαυρών της. Μαγεύονται από την ομορφιά του τοπίου της και τις δαντελωτές παραλίες αλλά και από την πεντανόστιμη κουζίνα της που βασίζεται στην ντόπια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, τόσο ώστε πια να θεωρείται ότι στην περιοχή αναπτύσσεται γαστριμαργικός τουρισμός!

Αφεθείτε στη μαγεία των γεύσεων
Χάρη στο ήπιο κλίμα και στα εύφορα εδάφη της η περιοχή της Επιδαύρου παράγει πλήθος προϊόντων με τα οποία προμηθεύει και την εγχώρια αγορά. «Τα αγροτικά προϊόντα, συμβατικά ή βιολογικά, είναι εξαιρετικά», μας λέει η κ. Δήμητρα Τσερμενίδου. Ονομαστά εσπεριδοειδή, ασυναγώνιστα κηπευτικά, λάδι, μέλι. «Τα πεπόνια μας μοσχοβολούν και αποζημιώνουν τον ουρανίσκο που θα τα δοκιμάσει. Οι αγκινάρες και τα πράσα είναι σχεδόν σύμβολα της τοπικής παραγωγής, και πρωταγωνιστούν σε πολλές τοπικές συνταγές, καθώς επίσης και οι κολοκύθες και τα κολοκυθάκια. Σε αυτά προσθέστε γαλακτοκομικά, πουλερικά, και ψάρια». Φυσικά όταν η φύση προσφέρει απλόχερα τόσο εξαιρετικές πρώτες ύλες, είναι λογικό η κουζίνα της περιοχής να αποκτά μοναδικό χαρακτήρα! «Είναι παράδοση όλα τα νοικοκυριά να φτιάχνουν τα σπιτικά ζυμαρικά τους. Χυλοπίτες, λαζάνια, τραχανάδες», μας πληροφορεί η κ. Τζένη Στόφα από την οικοτεχνία «Το Σπιτικό». «Οι γκόγκες δεν λείπουν από το παραδοσιακό μενού. Είναι ένα χειροποίητο ζυμαρικό σε σχήμα αχιβάδας, που το περιχύνουν με καυτό βούτυρο και άφθονη μυζήθρα».

Τουρίστες... των γεύσεων
Όλα αυτά καθιερώνουν την τοπική γαστρονομία σε πόλο έλξης επισκεπτών. Μάλιστα οι παραγωγοί με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διοργανώνουν κάθε Ιούλιο ένα πανηγύρι τοπικών γεύσεων. Για 16 συναπτά έτη στο λιμανάκι της αρχαίας Επιδαύρου πραγματοποιείται η Γιορτή Αγροτουρισμού. Ο σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό, του οποίου κορωνίδα αποτελούν τα τοπικά, αγνά, παραδοσιακά προϊόντα, η γαστρονομία και ο πολιτισμός, στοιχεία που συνδυάζονται αρμονικά με το φυσικό κάλλος της Επιδαύρου. Η Επίδαυρος, άλλωστε, ως πρωτοπόρος στον τομέα αυτό άνοιξε το δρόμο και για αντίστοιχες γιορτές αγροτουρισμού σε όλη την Ελλάδα. Ο γαστριμαργικός τουρισμός είναι πλέον μια πραγματικότητα!

Καλούδια από τη Επίδαυρο

  • Τυροκομικά: Από τους Κ. Κουτρουμπής Τυροκομική Επιδαύρου, Π. Καντζάβελος και Π. Στεφανόπουλος (Τραχειά Αργολίδας).
  • Λάδι: Από τους Ε. Μελάς Ελαιουργία Επιδαύριας Γης (Λυγουριό)Ελαιουργεία Επιδαύρου Δ. Μπέκας (Αρχαία Επίδαυρος).
  • Γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ, σάλτσες: Από την οικοτεχνία Σπιτικό (Λάλουκας Άργος), Παναγούλα Γιαννάκη (Νέα Επίδαυρος), Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών (Νέα Κίος Άργους).
  • Μέλι: Από τους Α. Δημακόπουλος (Κουτσοπόδι Αργολίδας), Υπαπαντή Παγίδα (Νέα Επίδαυρος), Σ. Διαμαντής (Άργος).
  • Κρασιά: από το Οινοποιείο Δ. Δέδες & ΣΙΑ ΟΕ και Βασίλης & Κώστας Ρόκκας (Μαλαντρένι Άργους).
  • Μανιτάρια πλευρώτους: Ευάγγελος Καλοδήμος (Ανδρίτσα Άργους)
  • Παραδοσιακά προϊόντα: στο Γεύσεις Ελληνικής Γης (Άργος).

Χοιρινό με πράσα

Υλικά

  •  750 γρ. κρέας χοιρινό από σπάλα
  •  4 μεγάλα πράσα (το άσπρο μέρος)
  •  1 ματσάκι σέλινο
  •  1 ματσάκι μαϊντανό
  •  1 μεγάλο κρεμμύδι
  •  1 φλ. χυμό ντομάτας
  •  Αλάτι & πιπέρι
  •  3/4 φλ. λάδι

Εκτέλεση
Κόβετε το κρέας σε κομμάτια και αλατοπιπερώνετε. Καθαρίζετε και κόβετε τα πράσα σε κομμάτια 4-5 εκ. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε σε λίγο λάδι το κρέας να ροδίσει, προσθέτετε τα πράσα και συνεχίζετε μέχρι να πάρουν ένα ξανθό χρώμα. Βάζετε το κρέας σε ταψί και γύρω του τα πράσα και το υπόλοιπο λάδι. Ψιλοκόβετε μαϊντανό, σέλινο και κρεμμύδι, πασπαλίζετε το κρέας και στο τέλος ρίχνετε και τα πράσα. Αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε με το χυμό ντομάτας. Ψήνετε στους 180° C για 45-50 λεπτά, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.

 

Πορτοκαλόπιτα

Υλικά

  •  450 γρ. φύλλο καταΐφι
  •  1½ φλ. ζάχαρη
  •  1 φλ. φρέσκο γάλα
  •  1 φλ. γιαούρτι
  •  ½ φλ. ελαιόλαδο
  •  Χυμός και ξύσμα από δύο πορτοκάλια
  •  2 κουταλάκια baking powder

Υλικά για το σιρόπι

  • 1½ φλ. ζάχαρη
  • 2 φλ. νερό
  • ½ φλ. μέλι

Εκτέλεση
Ανοίγετε το φύλλο καταΐφι και το αφήνετε αρκετές ώρες ώστε να στεγνώσει. Το σπάτε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μπολ ρίχνετε ζάχαρη, γάλα, γιαούρτι, λάδι, πορτοκάλια και baking powder. Ανακατεύετε με αβγοδάρτη να ομογενοποιηθούν. Βάζετε όλα τα υλικά σε ταψάκι διαμέτρου 22 εκ. και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 40-45 λεπτά. Στο μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι. Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και αφού πάρουν μια βράση προσθέτετε το μέλι. Σιροπιάζετε το ζεστό γλυκό με ζεστό σιρόπι και το αφήνετε να κρυώσει. Γαρνίρετε με ξεφλουδισμένες φέτες μανταρίνι.

Αγκινάρες τηγανητές
Καθαρίζετε τις αγκινάρες από τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και κρατάτε την καρδιά. Για να μη μαυρίσουν βάλτε τες σε νερό με λεμόνι και αλεύρι. Τις βράζετε μέχρι να μαλακώσουν λίγο σε νερό με αλάτι, τις σουρώνετε και τις αλευρώνετε.

Τις περνάτε από φριτούρα μέχρι να χρυσοξανθύνουν. Τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ