Έμεινε φαγητό από το γιορτινό τραπέζι; Ιδέες με συνταγές ανακύκλωσης! | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
14:00
3/1/2017

Έμεινε φαγητό από το γιορτινό τραπέζι; Ιδέες με συνταγές ανακύκλωσης!

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Ειδικά στις γιορτές, που όλοι κάνουμε κάποιες υπερβολές, εκμεταλλεύσου την ευκαιρία και αξιοποιήσεις τα φαγητά, τα γλυκά και τα άλλα τρόφιμα που σου περίσσεψαν. Θα εξοικονομήσεις πολύ χρόνο και θα γλιτώσεις πολλά χρήματα.

Βασιλόπιτα, κέικ και τσουρέκι

  • Κόψε τα σε μικρά κομμάτια, ράντισέ τα με σέρι, κρασί ή άλλο ποτό και φτιάξε παντεσπάνι για τούρτες ή άλλα γλυκά ψυγείου όπως το τράιφλ με ανανά κονσέρβας, κρέμα, κεράσια γκλασέ και σαντιγί.
  • Τρίψε τα, βάλε τα σε σακουλάκια και μετά στην κατάψυξη. Κάθε φορά που θέλεις μια βάση για κάποιο «γλυκό ποτηριού», βγάζεις όση ποσότητα χρειάζεσαι και την αφήνεις να ξεπαγώσει. Τα μοιράζεις σε φαρδιά ποτήρια και βάζεις από πάνω κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγί ή μους και φρούτα, μαρμελάδα ή σάλτσα φρούτων.
  • Κάνε τρίμματα τη βασιλόπιτα ή το κέικ, ανακάτεψέ τα με τριμμένα μπισκότα και χοντροτριμμένο αμύγδαλο, βάλε κονιάκ στα χέρια σου και πλάσε μπαλίτσες. Κάλυψέ τα με χρωματιστή τρούφα ή λιωμένη σοκολάτα.
  • Χρησιμοποίησε το τσουρέκι για να κάνεις παξιμάδι γλυκό, γλυκές φρυγανιές ή σαν βάση στο εκμέκ και στο τιραμισού.

Γαλοπούλα

  • Βάλε τη γαλοπούλα κομμένη σε λωρίδες μέσα σε σάντουιτς, πίτα για σουβλάκι και σαλάτες λαχανικών.
  • Ψιλόκοψε την γαλοπούλα και χρησιμοποίησέ την για σάλτσα μακαρονιών, ως γέμιση για πίτα ή γέμιση για μανιτάρια πορτομπέλο (μαζί με αβγά και μυρωδικά).
  • Ανάμειξε την ψιλοκομμένη γαλοπούλα με τυριά και αβγό, μπορείς να πλάσεις κροκέτες.
  • Φτιάξε γλυκόξινη γαλοπούλα με ρύζι ή μετάτρεψέ την σε κοκκινιστή και συνόδευσε με μακαρονάδα ή με πουρέ.
  • Τηγάνισέ την και σέρβιρέ την με λαχανικά στον ατμό.
  • Κάνε σκεπαστή πίτα με τορτίγιες: βάζεις κομματάκια γαλοπούλας πάνω σε μια τορτίγια στην οποία έχεις προσθέσει τυρί. Τοποθετείς από πάνω μια ακόμα τορτίγια και ψήνεις σε τηγάνι χωρίς λάδι. Μόλις γίνει, προσθέτεις λίγη σάλτσα τσίλι.
  • Γέμιση γαλοπούλας: χρησιμοποίησε όση περίσσεψε ως γέμιση λαχανικών όπως οι πιπεριές. Τους ωμούς κουκουρανόσπορους πρόσθεσέ τους σε ρύζι, γεμιστά, πράσινες σαλάτες και σπιτικό χαλβά.

Κρέας (χοιρινό, μοσχάρι κ.ά.)

  • Ψιλόκοψέ το και αξιοποίησέ το σε ομελέτες, ρύζι και σάντουιτς, συνδυάζοντάς το με λαχανικά, τυριά και σάλτσες.
  • Γέμισε πίτες ελληνικές, κυπριακές ή αραβικές.
  • Μετάτρεψέ το βραστό σε ψητό: κόβεις το βραστό κρέας σε μικρά κομμάτια, προσθέτεις κρεμμύδια και ελαιόλαδο, τα τυλίγεις όλα μαζί σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνεις σε μέτριο φούρνο για 20-25 λεπτά.
  • Φτιάξε το γιουβέτσι με χυλοπίτες.
  • Πρόσθεσε λεπτές φέτες κρέατος πάνω σε πράσινες σαλάτες.
  • Ξεψάχνισέ το, ψιλόκοψέ το και φτιάξε το πίτα με φύλλο προσθέτοντας ρύζι ή πλιγούρι και μπαχαρικά.
  • Κάνε το κοκκινιστό κατσαρόλας ή κρασάτο.
  • Τηγάνισέ το, αφού το κόψεις σε κύβους.
  • Κόψε το σε λωρίδες και μαγείρεψέ το σε wok μαζί με λαχανικά και σάλτσα της προτίμησής σου.
  • Ψιλόκοψε το ψητό χοιρινό, πρόσθεσε λαδόξυδο, κάπαρη και μουστάρδα και σέρβιρε με ρόκα.

Μελομακάρονα

  • Φτιάξε καριόκες ή «σοκολατάκια»: θρυμματίζεις τα μελομακάρονα στο μπλέντερ, λιώνεις σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί, τα αναμειγνύεις, προσθέτεις λίγο κονιάκ και τα πλάθεις στο μέγεθος που θέλεις.
  • Θρυμμάτισέ τα στο μπλέντερ και κάνε τα βάση για cheesecake. Αν έχουν στεγνώσει, προσθέτεις λίγο βούτυρο για να «δέσουν».

Ψωμί

  • Χρησιμοποίησέ το μπαγιάτικο ψωμί σε κεφτέδες, μπιφτέκια, πουτίγκα ή για γέμιση.
  • Φτιάξε φρυγανιές, παξιμάδια, γαλέτα, μπρουσκέτες, κρουτόν για σαλάτα και κρουτόν σκόρδου.
  • Κάνε τα κομμάτια ψωμιού καναπεδάκια, σκορδόψωμο ή ψήσε τα στο φούρνο με τυρί.
  • Ρίξε σε κομμάτια ψωμιού λίγο ελαιόλαδο, ρίγανη και αλάτι και ψήσε τα στην τοστιέρα.
  • Πρόσθεσε κομμάτια ξερού ψωμιού σε σαλάτες.
  • Φρυγάνισέ το και χρησιμοποίησέ το για τα σνίτσελ και τα πανέ.
  • Φτιάξε αβγοφέτες: αφαιρείς την κόρα από το μπαγιάτικο ψωμί και το μουλιάζεις σε γάλα. Ψήνεις τις φέτες σε αντικολλητικό τηγάνι και τις σερβίρεις με μέλι ή μαρμελάδα.
  • «Ζωντάνεψε» τα ψίχουλα με λίγη πάπρικα και άπλωσέ τα πάνω σε στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας.
  • Τύλιξε τη χθεσινή φραντζόλα σε υγρή πετσέτα και βάλε την στο φούρνο, στους 120ο C, για περίπου 10 λεπτά.

 


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 114
Update: Ιανουάριος 2017. 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ