Δεν πετάμε τίποτα | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
9:11
12/5/2014

Δεν πετάμε τίποτα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Περίσσεψαν βαμμένα αβγά; Κανένα πρόβλημα! Καθαρίστε τα από τα τσόφλια και… 

Περίσσεψαν βαμμένα αβγά; Κανένα πρόβλημα! Καθαρίστε τα από τα τσόφλια και…

Βάλτε τα ως γέμιση σε σάντουιτς, τορτίγιες, πίτες για σουβλάκι, πιροσκί με κιμά, ρολό κιμά κ.ά.

Προσθέστε τα σε σαλάτες λαχανικών, φτιάξτε σαλάτα του σεφ και ρώσικη σαλάτα, παρασκευάστε ντιπ με γιαούρτι ή μαγιονέζα.

Χρησιμοποιήστε τα σε φαγητά που απαιτούν ήδη βρασμένα αβγά ή συνοδεύστε με αυτά σπανάκι, όσπρια, ρύζι και ζυμαρικά.

Κάντε αβγοσαλάτα: τα λιώνετε με πιρούνι και τα αναμειγνύετε με μαγιονέζα, κρεμμυδάκι, καλαμπόκι, κάππαρη και αλατοπίπερο.

Γεμίστε τα: τα κόβετε προσεκτικά στη μέση, αφαιρείτε τους κρόκους, τους λιώνετε και τους αναμειγνύετε με ψιλοκομμένες αντσούγιες ή τόνο, λεμόνι, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Με το μείγμα αυτό γεμίζετε κατόπιν τα ασπράδια.

Φτιάξτε τα τουρσί με ξίδι από κόκκινο κρασί, ελαιόλαδο και μυρωδικά.

Έβαλα τ’ ασπράδια, έμειναν οι κρόκοι! Τι τους κάνω;

ΕΞΥΠΝΗ ΙΔΕΑ! Αν σε κάποια συνταγή χρησιμοποιήσατε μόνο ασπράδια αβγών και σας περίσσεψαν αρκετοί κρόκοι, βάλτε τους κρόκους σε δοχείο, προσθέστε 1 κουταλάκι ζάχαρη ή 1 κουταλάκι αλάτι για κάθε 6 κρόκους, ανακατέψτε πολύ ελαφρά, κλείστε το δοχείο αεροστεγώς και τοποθετήστε το στην κατάψυξη. Χρησιμοποιήστε τους κρόκους που περιέχουν ζάχαρη για την παρασκευή γλυκισμάτων που θέλουν ψήσιμο, ενώ αυτούς με το αλάτι σε σάλτσες που απαιτούν αβγό για να δέσουν.

Περίσσεψε κρέας;

• Ψιλοκόψτε το και βάλτε το μέσα σε ομελέτες, ρύζι ή σαλάτες λαχανικών. Εναλλακτικά, γεμίστε σάντουιτς με ψωμί ή πίτες ελληνικές, κυπριακές (ανοιγμένες σαν φάκελο) ή αραβικές.

• Μετατρέψτε το βραστό σε ψητό: κόψτε το βραστό κρέας σε μικρά κομμάτια, προσθέστε κρεμμύδια και ελαιόλαδο, τυλίξτε τα όλα μαζί σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και ψήστε τα σε μέτριο φούρνο για 20-25 λεπτά.

  Φτιάξτε το γιουβέτσι με χυλοπίτες ή κριθαράκι.

• Απολαύστε το σε πίτα με φύλλο. Ξεψαχνίστε το, ψιλοκόψτε το, προσθέτοντας ρύζι ή πλιγούρι και μπαχαρικά.

• Κάντε το κοκκινιστό κατσαρόλας ή κρασάτο.

• Κόψτε το σε κύβους και τηγανίστε το ή αφού το κόψετε σε λεπτές λωρίδες, μαγειρέψτε το σε γουόκ μαζί με ψιλοκομμένα λαχανικά, προσθέτοντας και λίγη σάλτσα.

• Αν περίσσεψε ψητό χοιρινό ψιλοκόψτε, προσθέστε λαδόξιδο, κάππαρη και μουστάρδα και σερβίρετε με ρόκα.

Προσοχή! Όσα αβγά έχουν απορροφήσει βαφή στο εσωτερικό τους δεν πρέπει να καταναλώνονται.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ