Βέροια πλούσια σε γεύση & νοστιμιά! | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
13:22
19/1/2015

Βέροια πλούσια σε γεύση & νοστιμιά!

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Γοητευτική, δυναμική και ατμοσφαιρική, η Βέροια είναι μια πόλη ζωντανή, που ξέρει να διαφυλάσσει σαν επτασφράγιστο μυστικό τις παραδοσιακές γεύσεις της. Εμείς καταφέραμε να ξετρυπώσουμε μερικές και τις μοιραζόμαστε μαζί σας...

Κείμενο: Ιωάννα Παραβάλου

Στις παρυφές του Βέρμιου απαγκιάζει η αρχοντική Βέροια, που ζει δυναμικά το σήμερα, μα διατηρεί και την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά. Από τα πιο ατμοσφαιρικά κομμάτια της οι δύο παλιές συνοικίες της, η χριστιανική (περιοχή Κυριώτισσας) και η εβραϊκή (Μπαρμπούτα), αλλά και οι πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες της. Για τους πιο sportive υπάρχει και το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου.

Ανακαλύπτοντας τις γεύσεις της
Πλούσια σε αρώματα και γεύσεις, η παραδοσιακή κουζίνα της Βέροιας έχει απ’ όλα! Νοστιμιές μαγειρεμένες με πρώτης ποιότητας υλικά και παλιές αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές που έχουν ως βάση το κρέας. Εδώ άλλωστε υπάρχουν οι περισσότερες φάρμες με βιολογικό κρέας. Μερικές από τις πιο γνωστές συνταγές είναι το χοιρινό με σέλινο ή πράσο, το μοσχαράκι με δαμάσκηνα και κυδώνια και ο φασουλοταβάς (φασόλια με κόκκινη σάλτσα, ψημένα στο πήλινο). Αγαπημένη συνταγή είναι και η τηγανιά με χοιρινό ή λουκάνικα, οι σαρμάδες (με λάχανο ή αμπελόφυλλα), το αγριογούρουνο από τα δάση του Βερμίου. Φυσικά δε λείπουν οι χωριάτικες πίτες με πράσο, άγρια χόρτα και ντόπιο τυρί μπάτζο (ή μπάτζιο).

Μεζεδάκια και γλυκά πειρασμός
Πεντανόστιμα είναι και τα μεζεδάκια, με τα οποία συνοδεύουν το τσίπουρο, όπως η μάντζα (μελιτζάνες με φρέσκια ντομάτα και μυρωδικά), οι τσιγαρίδες (κομματάκια χοιρινού τηγανισμένα αργά στο τσικάλι), οι σαρμάδες, τα «μπαρμπούρια» (κεφτεδάκια), τα πολίτικα γιαπράκια, η «ξεστημένη» (σουτζουκάκια με τρία είδη κρέατος και σος γιαουρτιού) και το χασάπ νταβά ή χασάπικο (παλαιότερα οι κρεοπώλες τα κομμάτια από το κρέας που περίσσευε τα έβαζαν στη γάστρα με μελιτζάνες και το έψηναν στον ξυλόφουρνο). Σήμερα το φαγητό αυτό μαγειρεύεται με αρνάκι. Ένα πλούσιο γεύμα ολοκληρώνεται τέλεια με λικέρ ροδάκινο ή λικέρ αρμπαρόριζα. Θα δοκιμάσουμε επίσης και υπέροχα γλυκά, με κορυφαία γεύση το ρεβανί, το οποίο συνήθως σερβίρεται με παγωτό βανίλια. Ωστόσο θα απολαύσουμε κι άλλα καλούδια, όπως μπαμπαδάκια με κρέμα και μαρμελάδα από ροδάκινα, λουκουμάδες, τουλούμπες, γλυκά ταψιού, νουγκάδες και γλυκά του κουταλιού με φρούτα.

Καλούδια από τη Βέροια

Παραδοσιακά ζυμαρικά από το εργαστήρι ζυμαρικών «Έμνοστον».

Τυριά και γαλακτοκομικά από το «Βέρμιο ΕΠΕ» και τον «Κελεπούρη».

Πίτες και αρτοποιήματα από τους φούρνους «Ευθύμογλου» και «Σερεμέτα».

Παραδοσιακά προϊόντα από το «Πλάθειν» και το «Τέχνη και γεύση».

Απολαύστε παραδοσιακές νοστιμιές: Στην Πλατεία Ελιάς: στον Πολυχώρο «Ελιά», στο εκλεπτυσμένο εστιατόριο «Masna» και για γλυκό στο «24 ώρες». Στα νότια τείχη της πόλης στο ατμοσφαιρικό «Βεργιώτικο». Στην Κυριώτισσα στο τσιπουράδικο «Μανδραγόρας».

Παραδοσιακές συνταγές από την κ. Κατερίνα Πολιτίκου, Πολυχώρος «Ελιά», στην πλατεία Ελιάς

 

Χασάπ νταβά

Υλικά (για 6 άτομα):

  • 1½ κιλό αρνάκι σε μερίδες
  • 4 μελιτζάνες
  • 6 χρωματιστές πιπεριές  (3 πράσινες, 2 κόκκινες,1 κίτρινη)
  • 3 κρεμμύδια ξερά
  • 3 ντομάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο & ½ φλιτζ. ηλιέλαιο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • Ρίγανη, 2 φύλλα δάφνης,  αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε καλά το αρνάκι σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σβήνουμε με το κρασί. Μεταφέρουμε το κρέας σε βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό να σκεπάσει το κρέας, φύλλα δάφνης και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει. Κόβουμε τα λαχανικά σε ροδέλες ή σε κυβάκια. Βάζουμε τις μελιτζάνες για μισή ώρα σε αλατισμένο νερό να ξεπικρίσουν, τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε. Σοτάρουμε το σκόρδο και όλα τα λαχανικά, εκτός από τις ντομάτες, σε τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν, χρησιμοποιώντας το ηλιέλαιο. Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να βγάλουν τα λάδια τους. Τοποθετούμε σε γάστρα τα λαχανικά εκτός από τις ντομάτες και το κρέας, προσθέτουμε ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στο φούρνο στους 2000 C για μισή ώρα περίπου. Όταν ψηθεί, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε από πάνω τις ροδέλες ντομάτας. Αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και σερβίρουμε αμέσως.
 

Ρεβανί

Υλικά: Για τη ζύμη

  • 1 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη • 3 αβγά
  • 1 κεσές γιαούρτι
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Φρέσκο βούτυρο (για να αλείψουμε το ταψί)

Για το σιρόπι

  • 3 φλιτζ. ζάχαρη 
  • 2½ φλιτζ. νερό 
  • Χυμός και φλούδα ½ λεμονιού

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ανακατεύ- ουμε όλα τα υλικά εκτός από το γιαούρτι. Τελευταίο ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα ταψί Νο 30. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 1800 C, για περίπου 30 λεπτά. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά. Μόλις βγάλουμε το ρεβανί από το φούρνο το περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι σιγά σιγά, με μια κουτάλα. Σερβίρουμε με παγωτό βανίλια.
 

Φασουλοταβάς

Υλικά:

  • ½ κιλό φασόλια μέτρια
  • 4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 χρωματιστές πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη και πράσινη)
  • 2 καρότα
  • 3 ντομάτες
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι γλυκό
  • Αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φασόλια στο νερό αποβραδίς για να φουσκώσουν. Την επόμενη ημέρα τα πλένουμε, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό μέχρι να τα σκεπάσει. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μαζί με λίγο ελαιόλαδο και κόκκινο πιπέρι μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην είναι εντελώς βρασμένα. Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές ροδέλες και τα καρότα. Ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και μαγειρεύουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει ελαφρά. Αδειάζουμε σε ένα πήλινο ταψί (ταβάς) ή πήλινη γάστρα τα φασόλια και τη σάλτσα ντομάτας και συμπληρώνουμε ακόμη ένα ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 2000 C, γύρω στα 20-30’. Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με τυρί φέτα, πράσινη σαλάτα και κόκκινο κρασί.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ