BBQ: Η λίστα του καλού ψήστη | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
15:00
14/9/2016

BBQ: Η λίστα του καλού ψήστη

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Πριν αρχίσεις τη διαδικασία του barbeque, οργανώσου! Τσέκαρε τι ακριβώς χρειάζεσαι και φρόντισε να τα έχεις όλα άμεσα διαθέσιμα, για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή…

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

  • Βάση σχάρας/ψησταριά.
  • Μεταλλικά καλαμάκια.
  • Συρματόβουρτσα καθαρισμού σχάρας.
  • Κάρβουνα.
  • Μακρύς αναπτήρας για τζάκι.
  • Δαδί.
  • Μπρικέτες που ανάβουν φωτιά.
  • Λαβίδα για τα κάρβουνα.
  • Τσίγκινο φουγάρο για κάρβουνα.
  • Επιφάνειες κοπής τροφίμων και μαχαίρια.
  • Λαβίδα για τα τρόφιμα, πιρούνα, σπάτουλα, πινέλο.
  • Σεσουάρ (ειδικό μηχανικό ή μαλλιών).
  • Ψηφιακό θερμόμετρο τροφίμων.
  • Δοχείο ψεκασμού με νερό.
  • Δοχείο με αλάτι χοντρό.
  • Πυρίμαχα γάντια, ποδιά ψήστη.
  • Καπελάκι ή σκούφο.
  • Πετσέτα και χαρτί κουζίνας.
  • Αλουμινόχαρτο.
  • Πυροσβεστήρα.
  • Αλοιφή για ελαφριά εγκαύματα.

ΤΡΟΦΙΜΑ

  • Όσα θα ψήσεις
  • Υλικά για τις μαρινάτες.
  • Ελαιόλαδο, λεμόνι, ξίδι, καρυκεύματα.
  • Μυρωδικά φρέσκα.
  • Μουστάρδες διάφορες, κέτσαπ, μαγιονέζα.
  • Λαχανικά για τις σαλάτες.
  • Αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά
  • Φρούτα, επιδόρπια.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Προετοιμασία των τροφίμων και μαρινάρισμα εάν χρειάζεται. Τα τρόφιμα πριν ψηθούν πρέπει να έχουν θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  2. Προετοιμασία της σχάρας, ετοιμασία θράκας.
  3. Ψήσιμο τροφίμων στη σχάρα, πρώτα όσα χρειάζονται περισσότερο χρόνο και πιο δυνατή θερμοκρασία.
  4. Ξεκούραση τροφίμων, μετά το ψήσιμο.

Συμβουλή: Στην πρώτη σπυ απόπειρα να ψήσεις, καλό είναι να υπάρχει δίπλα σου κάποιος πραγματικά έμπειρος ψήστης, πρόθυμος να σε καθοδηγήσει και να σε βοηθήσει.

Τα απαραίτητα εργαλεία του ψήστη

Ο σωστός ψήστης έχει πάντα τα κατάλληλα εργαλεία. 

Λαβίδα (τσιμπίδα): Επένδυσε σε μια λαβίδα καλής ποιότητας με στρογγυλεμένες άκρες και σχετικά μεγάλο μήκος ώστε να μην καις τα δάχτυλά σου.

Σπάτουλα: Προτίμησε κάποια φαρδιά, ανοξείδωτη, με αντιολισθητική λαβή, ραβδωτά ανοίγματα και κατάλληλο μήκος. Χρησιμοποίησε άλλη για τα ωμά τρόφιμα και άλλη για τα ψημένα.

Πιρούνα: Προτίμησε κάποια με αντιολισθητική λαβή. Μην καρφώνεις και γυρίζεις συνεχώς το κρέας ή το ψάρι!

Ψηφιακό θερμόμετρο: Απολύτως αναγκαίο για την αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων. Σε βοηθά να διαπιστώσεις εάν το ψητό σου έχει ψηθεί σωστά και με ασφάλεια στο εσωτερικό του, ιδίως δε όταν ψήνεις μεγάλα κομμάτια κρέατος ή/και πουλερικά.

Σχάρα τύπου σάντουιτς: Διευκολύνει να αναποδογυρίζεις καλύτερα πολλά μικρά κομμάτια κρέατος, θαλασσινά και ψάρια!

Πινέλο: Προτίμησε πινέλο σιλικόνης με αντοχή στη θερμότητα.

Καλαμάκια (σούβλες): Προτίμησε ανοξείδωτα μεταλλικά καλαμάκια, τα οποία επαναχρησιμοποιούνται και άλειψέ τα με ελαιόλαδο πριν από κάθε χρήση.

Σεσουάρ: Όταν η ένταση της θερμοκρασίας στα κάρβουνα πέσει, βγάζεις πρώτα τη σχάρα με τα τρόφιμα και κατόπιν από απόσταση αναζωπυρώνεις τα κάρβουνα με τον αέρα του σεσουάρ για 1-2 λεπτά. Μετά συνεχίζεις το ψήσιμο κανονικά.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 152

Update: Σεπτέμβριος 2016.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ