Αυτό το σαββατοκύριακο φτιάξε μοσχαράκι μπουργκινιόν - μοσχαράκι στιφάδο, αν το προτιμάς ελληνιστί | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
9:28
13/11/2020

Αυτό το σαββατοκύριακο φτιάξε μοσχαράκι μπουργκινιόν - μοσχαράκι στιφάδο, αν το προτιμάς ελληνιστί

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
(photo: @tastefrancemagazine)
<p>(photo: @tastefrancemagazine)</p>

To στιφάδο στην Ελλάδα είναι ένα λαχταριστό δημοφιλές πιάτο που συνδυάζεται με κουνέλι. Υπάρχει όμως και η γαλλική του εκδοχή που φτιάχνεται με μοσχάρι, ονομάζεται μπουργκινιόν και, όπως όλα τα στιφάδα, χρειάζεται χρόνος για να μαγειρευτούν για να νιώσεις αυτό που σίγουρα έχεις πει πολλές φορές: «αυτό το μοσχαράκι λιώνει στο στόμα». Να μια πρόταση για αυτό το πρώτο Σαββατοκύριακο της καραντίνας.

 

 

 

 

Τι θα χρειαστείς:

1 κιλό κρέας, κομμένο σε κύβους 5 εκατοστών

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

150 γραμμάρια πανσέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

1 σκελίδα σκόρδο θρυμματισμένη

75 ml μπράντυ

750 ml κόκκινο κρασί Βουργουνδίας

500 ml βόειο κρέας

1 μπουκέ γκαρνί (μπουκέτο βοτάνων με 2 φύλλα δάφνης, 2 κλαδάκια θυμάρι, 2 κλαδάκια μαϊντανό δεμένα με κορδόνι)

25 γραμμάρια βούτυρο

110 γραμμάρια κρεμμυδάκια (baby), ξεφλουδισμένα αλλά ολόκληρα

200 γρ. καφέ μανιτάρια

Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Ανακάτεψε το βοδινό κρέας με το αλεύρι και μετά αλατοπιπέρωσέ το.

Βάλε ένα μεγάλο ταψί ή μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, πρόσθεσε το μισό ελαιόλαδο και την πανσέτα και τηγάνισε για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Πρόσθεσε το βοδινό κρέας και τηγάνισε μέχρι να ροδίσει σε όλες τις πλευρές.

Πρόσθεσε το κρεμμύδι, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τηγάνισε μέχρι να μαλακώσουν.

Πρόσθεσε το μπράντυ και κούνα απαλά το τηγάνι. Αυτό θα ανάψει το κονιάκ και θα κάψει το αλκοόλ. Όταν η φλόγα σβήσει, ρίξε το κόκκινο κρασί και το βοδινό κρέας και σιγόβρασε. Πρόσθεσε το μπουκέ γκαρνί, στη συνέχεια κάλυψε το και μαγείρεψε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 2 ώρες ή μέχρι το βοδινό κρέας να μαλακώσει και η σάλτσα να πήξει.

Ζέστανε ένα τηγάνι μέχρι να κάψει, πρόσθεσε το βούτυρο και το υπόλοιπο λάδι και τηγάνισε τα baby κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν.

Πρόσθεσε τα κρεμμυδάκια στην κατσαρόλα, μαζί με τα καφέ μανιτάρια και μαγείρεψε για άλλα 20 λεπτά.

Έλεγξε τη γεύση πριν το σερβίρεις μήπως χρειάζεται επιπλέον αλάτι ή πιπέρι.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ