Αυτά είναι τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια για το 2015 | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
16:26
23/4/2015

Αυτά είναι τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια για το 2015

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Πυρετός στην κουζίνα λίγο πρίν ξεκινήσει το σέρβις.
<p>Πυρετός στην κουζίνα λίγο πρίν ξεκινήσει το σέρβις.</p>

Στη λαμπερή τελετή απονομής που έγινε τη Δευτέρα 20 Απριλίου στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων γιόρτασε τα 22 του χρόνια με δύο εστιατόρια να κατακτούν, για πρώτη φορά στην ιστορία του, την πολυπόθητη κορυφή της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής.

Το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι και το αθηναϊκό «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη αναδείχτηκαν καλύτερα εστιατόρια για το 2015 στο γκραν πρι των Χρυσών Σκούφων που διοργανώνουν το «αθηνόραμα» και ο «Alpha Guide», φέρνοντας για πρώτη φορά αέρα συγκατοίκησης στην υψηλότερη θέση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας. Και τα δύο αποτελούν κορυφαία παραδείγματα μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, την οποία εξελίσσουν διαρκώς με τους νεωτερισμούς και την τεχνολογική διάσταση της μαγειρικής του ο μεν Μποτρίνι και με την εννοιολογική προσέγγιση αλλά και τη δημιουργική αφαιρετικότητά τους οι δε Ρούσσος - Χιλιαδάκη.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Χρυσών Σκούφων δύο εστιατόρια βρέθηκαν στην κορυφή. Η εκδότρια του Αθηνοράματος, Άννη Ηλιοπούλου απένειμε τα βραβεία των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας στους Έκτορα Μποτρίνι (Etrusco), και Νίκο Ρούσσο και Γεωργιάννα Χιλιαδάκη (Funky Gourmet) που βραβεύτηκαν με 16,5/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των Χρυσών Σκούφων, η Αθήνα έχει τη μερίδα του λέοντος με 10 βραβευμένα εστιατόρια, και ακολουθούν οι Κυκλάδες και η Μακεδονία με 4, τα Δωδεκάνησα με 2, ενώ από 1 έχουν η Κέρκυρα και η Κρήτη. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι 4 από τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν πέρυσι με Χρυσό Σκούφο τον έχασαν. Από την άλλη, ωστόσο, 2 άλλα εστιατόρια, το «F+W by Olivier Campanha» (Αθήνα) και το «Apocalypsis» (Πάτμος), βραβεύονται για πρώτη φορά, ενώ το «Premiere» (Αθήνα) ξανακερδίζει τον Χρυσό Σκούφο που είχε χάσει πέρυσι.

Το παρών στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού, δημοσιογράφοι και πολλοί γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες. Μεταξύ άλλων από αριστερά ο Δημήτρης Μάρης, Πρόεδρος 24media και ο Θωμάς Σιωζόπουλος, Επικεφαλής της Πήγασος Interactive Α.Ε. 

Όσον αφορά τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, 5 εστιατόρια βραβεύονται για πρώτη φορά: «Xasteria» και «Ferryman» (Κρήτη), «Μylos» (Σαντορίνη), «Baku» και «Ιώδιο» (Αθήνα)· ο «Κρητικός», πάλι, στην Κάντζα Αττικής επιστρέφει στους βραβευμένους.

Στις επόμενες σελίδες:

Τι είναι οι χρυσοί σκούφοι, πώς απονέμονται τα βραβεία, η λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια & πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση. 

 

Τι είναι οι Χρυσοί Σκούφοι

Ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων, της ανάδειξης και της βράβευσης δηλαδή των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας, τιμά κάθε χρόνο τη γεύση ως πολιτισμικό αγαθό, ως μια τέχνη απόλυτα συνυφασμένη με το πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας, ως μια σύγχρονη έκφραση ευγενούς ψυχαγωγίας.

Τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Τουρισμού και είναι ο μοναδικός καταξιωμένος θεσμός της επιχειρηματικής και της δημιουργικής επιβράβευσης της γαστρονομίας στην Ελλάδα, ενώ αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κοινό, επιχειρηματίες, δημιουργοί καθώς και η ίδια η πολιτεία δείχνουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους για τη δουλειά του «αθηνοράματος» στο χώρο της γαστρονομίας. Στόχος του ήταν και είναι να δημιουργήσει συνείδηση προσφοράς υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους επαγγελματίες της γεύσης και να αναδείξει την ελληνική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα ως οικονομικό αγαθό με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Τέσσερα εμβληματικά πρόσωπα της γαστρονομίας: Έκτορας Μποτρίνι, Λευτέρης Λαζάρου, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, Νίκος Ρούσσος

Παράλληλα οι Χρυσοί Σκούφοι έχουν, κατά γενική ομολογία των επιχειρηματιών φιλοξενίας κι εστίασης, αναβαθμίσει σημαντικότατα την ποιότητα της ελληνικής γαστρονομίας κι έχουν ωθήσει όλους τους δημιουργούς της γεύσης σε μια ευγενή άμιλλα που, δεδομένα, είναι προς το συμφέρον όλων μας. Έχουν όμως μέσα σε αυτά τα είκοσι δύο χρόνια εκπαιδεύσει και το καταναλωτικό κοινό προς την κατεύθυνση της «συνειδητοποίησης» της ποιότητας, το έχουν κάνει πιο απαιτητικό, έτσι ώστε ένα μεγάλο μέρος του σήμερα πια να κρίνει με μεγαλύτερη ευκολία τη σχέση «ποιότητας - τιμής» αλλά και να εκτιμά τη νέα ελληνική κουζίνα.

Πώς δουλεύει η γευσιγνωστική ομάδα των Χρυσών Σκούφων

Κάθε χρονιά οι Χρυσοί Σκούφοι αποτελούν προϊόν ενός σκληρού κι επίπονου οδοιπορικού σε όλη τη χώρα από την 9μελή γευσιγνωστική ομάδα του περιοδικού «αθηνόραμα» και του «Alpha Guide», του διαδικτυακού οδηγού των καλύτερων ξενοδοχείων κι εστιατορίων της Ελλάδας.

Ο Διονύσης Κούκης, πρόεδρος της γευσιγνωστικής επιτροπής του Αθηνοράματος με τη Λόλα Νταϊφά και τον Κώστα Σεμερτζίδη, μέλος της γευσιγνωστικής επιτροπής

Η ομάδα αυτή σαρώνει επί 10 μήνες ολόκληρη την επικράτεια, από άκρη σε άκρη, τσεκάροντας το επίπεδο των ήδη γνωστών εστιατορίων και ταβερνών αλλά και αναζητώντας νέους χώρους εστίασης οι οποίοι ενδεχομένως πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχτούν στις υποψηφιότητες για βράβευση.

Οι γευσιγνώστες επισκέπτονται ινκόγκνιτο τα εστιατόρια, αξιολογούν και βαθμολογούν πιάτο προς πιάτο, τις πρώτες ύλες, τη δημιουργικότητα και την τεχνική των σεφ. Όταν ολοκληρωθεί το γαστρονομικό σαφάρι, αρχίζουν οι μαραθώνιες συσκέψεις των μελών της επιτροπής για την ανταλλαγή και τη σύγκριση απόψεων αλλά και για την τελική βαθμολογία που προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας κάθε μέλους και η οποία διαμορφώνει κάθε χρόνο τη λίστα με τα βραβευμένα εστιατόρια.

Χρυσοί Σκούφοι απονέμονται στα εστιατόρια τα οποία συγκεντρώνουν βαθμολογία 15/20 και άνω.

Αναλυτικά τα βραβεία στις επόμενες σελίδες. 

 

Η ιστορία του θεσμού

Τα πρώτα γαστρονομικά βραβεία απονεμήθηκαν από το περιοδικό «αθηνόραμα» το 1994 και αφορούσαν τα 10 καλύτερα αθηναϊκά εστιατόρια της προηγούμενης χρονιάς. Από το 2003 ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων αγκάλιασε ολόκληρη την Ελλάδα, δίνοντας έτσι κάθε χρονιά μια ολοκληρωμένη εικόνα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής. Από το 2009, στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων έχει καθιερωθεί και η απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στα εστιατόρια και στις ταβέρνες που τιμούν κι εξελίσσουν τις ελληνικές γεύσεις ή πειραματίζονται δημιουργικά πάνω σε αυτές. Τα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας, από τα οποία βραβεύονται όσα συγκεντρώσουν βαθμολογία 14/20 και άνω, γνωρίζουν ραγδαία εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και συχνά όχι μόνο κατακτούν Χρυσό Σκούφο, αλλά όπως την περσινή και τη φετινή χρονιά βρίσκονται στην πρώτη θέση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας.

Κατάμεστο το Grand Ballroom της Μεγάλης Βρεταννίας που φιλοξένησε την τελετή απονομής

Η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων είναι κάθε χρόνο ένα λαμπερό κοσμικό γεγονός στο οποίο είναι προσκεκλημένες προσωπικότητες του πνευματικού και του καλλιτεχνικού χώρου, των επιχειρήσεων, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και φυσικά οι ίδιοι οι δημιουργοί που βραβεύονται. Το καθιερωμένο δείπνο της απονομής των Χρυσών Σκούφων έχουν υπογράψει όλα αυτά τα χρόνια οι σημαντικότεροι σεφ της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής αλλά και κορυφαίοι ξένοι δημιουργοί, όπως ο Αντόνι Λουί Αντουρίθ, ο Αλμπέρ Ρου, ο Μαρτίν Μπερασατέγκι, ο Χάινζ Βινκλέρ, ο Κάρλο Κράκο και πολλοί άλλοι.

Η τελετή και οι βραβεύσεις

Η βραδιά ξεκίνησε με το καθιερωμένο welcome drink και, αφού οι προσκεκλημένοι πέρασαν στο  Grand BallRoom για να πάρουν τη θέση τους στις ροτόντες με την εντυπωσιακή art de la table, τα φώτα έσβησαν και οι παρουσιαστές της βραδιάς, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Αντωνόπουλος και Ορέστης Ανδρεαδάκης, ξεκίνησαν ένα διάλογο διανθισμένο με αρκετό χιούμορ με θέμα τη νέα ελληνική κουζίνα, η οποία είχε φέτος την τιμητική της. Στα highlights της βραδιάς ήταν οι εικόνες από το φανταστικό «Μουσείο ελληνικής γαστρονομίας» αλλά και οι γαστρο-κινηματογραφικές αφίσες των ταινιών που θα δημιουργούσαν οι σεφ αν κρατούσαν κάμερα αντί για κουτάλα.

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης και ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

Τα βραβεία στους φετινούς νικητές παρέδωσαν ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, η δημοτική σύμβουλος Αθήνας κι εκπρόσωπος του δημάρχου Αθηναίων Πόπη Διαμαντάκου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο country business manager της Nestle Waters Δημήτρης Χανιόγλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas Γιάννης Πετούλης και η εκδότρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου.

Στην επόμενη σελίδα:

Αναλυτικά το μενού της dream team των νέων Ελλήνων σεφ

 

Το δείπνο και οι σεφ

Το μενού της φετινής τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων δημιούργησε η dream team των νέων Ελλήνων σεφ, έξι ικανότατοι και βραβευμένοι δημιουργοί οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την άνθηση και την ανανέωση της εθνικής μας γαστρονομίας.

Οι τριαντάρηδες σεφ που δημιούργησαν το δείπνο των έξι πιάτων για το dinner de gala των Χρυσών Σκουφών. Από αριστερά: Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Αθηναγόρας Κωστάκος, ο Σωτήρης Ευαγγέλου, Μιχάλης Νουρλόγλου, Παναγιώτης Γιακαλής, Γκίκας Ξενάκης και Ευγένιος Βαρδακαστάνης

Ο Αθηναγόρας Κωστάκος (σεφ του μυκονιάτικου «Bill & Coo») δημιούργησε την τριλογία των amuse bouche: «Τα γεμιστά των παιδικών μου χρόνων», σπανακόπιτα «αλλιώς» και «κοτόπουλο» με πατάτες στο φούρνο.

Το πρώτο πιάτο του δείπνου έφερε την υπογραφή του Αλέξανδρου Τσιοτίνη και ήταν σαρδέλες μαρινάτες, κινόα, σάλτσα αμπελόφυλλο, αφρός λεμονιού yuzu.

Στη συνέχεια σερβιρίστηκε το ορτύκι ψημένο σε δύο χρόνους, κουσκουσάκι με κυδώνι, φουντούκι, “χιόνι” από ξύγαλο του Μιχάλη Νουρλόγλου («Abovo»).

Ο Παναγιώτης Γιακαλής, σεφ του «Baku» και του «Malabar» του ξενοδοχείου «Margi» έφτιαξε το επόμενο πιάτο: μπακαλιάρος, ελαφριά κρέμα σκόρδου-ταραμά, μαρμελάδα ντομάτας, σάλτσα από λεμόνι και μάραθο.

Σειρά είχε μετά το σιγοψημένο αρνάκι, κρέμα καρότου, αγκινάρα τουρσί του Γκίκα Ξενάκη («Aleria»).

Τo επιδόρπιο του δείπνου, σφαίρα λευκής σοκολάτας, σορμπέ γιαούρτι, σος βατόμουρο και τριαντάφυλλο, καραμελωμένο πέταλο τριαντάφυλλου δημιούργησε ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης, pastry chef των ξενοδοχείων «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George».

Στη δημιουργία των πιάτων συνέπραξε ο executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Σωτήρης Ευαγγέλου με την μπριγάδα του.

Στο τέλος του δείπνου ο Δημήτρης Αντωνόπουλος κάλεσε στη σκηνή τους έξι σεφ, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από το σύνολο των προσκεκλημένων.

To τελικό χειροκρότημα - Οι νέοι σεφ που δημιούργησαν το δείπνο σηκώνουν στα χέρια τον executive σεφ της Μεγάλης Βρεταννίας Σωτήρη Ευαγγέλου

Δες τη λίστα με τα βραβευμένα εστιατόρια στην επόμενη σελίδα.

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2015

Etrusco, Κέρκυρα,

16,5/20 και δύο σκούφοι

Ο Έκτορας Μποτρίνι εξελίσσει την κουζίνα της Κέρκυρας, με απρόσμενη δημιουργικότητα, εκπλήσσοντάς μας με ευφάνταστους νεωτερισμούς. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Funky Gourmet, Αθήνα

16,5/20 και δύο σκούφοι

Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος, εκφραστές της πρωτοποριακής techno-motional γαστρονομίας, ανασυνθέτουν κλασικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Botrini’s, Αθήνα

16/20 και ένας σκούφος

Ιδιαίτερος σολίστας, ο Έκτορας Μποτρίνι ανασυνθέτει τις μνήμες της ελληνικής γεύσης με πειραματισμούς και προσωπικές τροποποιήσεις. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Σπονδή, Αθήνα

16/20 και ένας σκούφος

Το καλύτερο γαλλικό ρεστοράν της Ελλάδας, φέτος στην καλύτερή του χρονιά από τότε που σεφ του ανέλαβε ο Άγγελος Λάντος.

Varoulko Seaside, Αθήνα

16/20 και ένας σκούφος

Στο Μικρολίμανο πλέον, ο Λευτέρης Λαζάρου παρουσιάζει μια σύγχρονη, εξελιγμένη θαλασσινή δημιουργία η οποία διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Bill & Coo, Μύκονος

15,5/20 και ένας σκούφος

Ο συνεχής πειραματισμός του Αθηναγόρα Κωστάκου καταλήγει σε μια κουζίνα με πρωτοποριακές ελληνικές δημιουργίες. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

F+W by Olivier Campanha

15,5/20 και ένας σκούφος

Καλύτερο από ποτέ, το εστιατόριο του Olivier Campanha κεντάει μια μοντέρνα, σούπερ πρωτότυπη κουζίνα.

Matsuhisa Athens, Αθήνα

15,5/20 και ένας σκούφος

Fusion φιλοσοφία με γιαπωνέζικη βάση αλλά και με περουβιανές κι ευρωπαϊκές επιρροές. Φέτος καλύτερο από ποτέ. 

Matsuhisa Mykonos, Μύκονος

15,5/20 και ένας σκούφος

Ο Nobu Matsuhisa και οι σεφ του συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους στο πιο κοσμοπολίτικο νησί της Ελλάδας.

Tudor Hall, Αθήνα

15,5/20 και ένας σκούφος

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου ανανεώνει την ελληνική κουζίνα με θαυμαστή λεπτότητα και άρτια τεχνική. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Abovo, Αθήνα

15/20 και ένας σκούφος

Αγαστή συνύπαρξη νεωτερισμών με βαθιά comfort food νοστιμιά και πολύ δημιουργικά γλυκά δένουν σε ένα σύνολο υψηλής γαστρονομίας διά χειρός Μιχάλη Νουρλόγλου.

Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη

15/20 και ένας σκούφος

Ο Απόστολος Αλτάνης οδηγεί εντυπωσιακά ένα grand restaurant με μεσογειακή γεύση κι εντυπωσιακό σέρβις.

Apocalypsis, Πάτμος

15/20 και ένας σκούφος

Ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης δίνει νέα πνοή στην ελληνική κουζίνα με πολλή δημιουργική ενέργεια. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Botrini’s Rodi, Ρόδος

15/20 και ένας σκούφος

Στη ροδίτικη γαστρονομική του έδρα, ο Έκτορας Μποτρίνι συνδυάζει μνήμες της μαγειρικής παράδοσης της Ρόδου με πρωτοποριακές τεχνικές.

Hytra, Αθήνα

15/20 και ένας σκούφος

Η κομψή κουζίνα του Τάσου Μαντή διακρίνεται για πολλά ελληνικά αλλά και μεσογειακά στοιχεία.

Κουκούμαβλος, Σαντορίνη

15/20 και ένας σκούφος

Ο Νίκος Πουλιάσης έχει κάνει τη sui generis κουζίνα του σημείο αναφοράς στην Ελλάδα, κεντώντας ανάμεσα σε παράτολμους, αλλά επιτυχημένους συνδυασμούς.

Ντομάτα, Χαλκιδική

15/20 και ένας σκούφος

Στην πιο ώριμη φάση του, ο Χρύσανθος Καραμολέγκος αποδίδει με ισορροπία, φαντασία και φινέτσα την ελληνικότητα. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. 

Old Mill, Κρήτη

15/20 και ένας σκούφος

Μία από τις πιο εκλεπτυσμένες εκδοχές της σύγχρονης κρητικής κουζίνας από τον Αντώνη Πετρέλλη. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Premiere, Αθήνα

15/20 και ένας σκούφος

Ο Γάλλος Jean-Charles Metayer επιβεβαιώνει τη δυναμική του παρουσία στη γαστρονομική σκηνή της πόλης.

Σελήνη, Σαντορίνη

15/20 και ένας σκούφος

Στα τριακοστά της γενέθλια η «Σελήνη» του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, με σεφ τον Θοδωρή Παπανικολάου, δημιουργεί γεύσεις αναφοράς στη νέα ελληνική κουζίνα για την οποία βραβεύεται επίσης.

Squirrel, Χαλκιδική

15/20 και ένας σκούφος

 Ο επικεφαλής της κουζίνας Βασίλης Μουρατίδης παρουσιάζει πιάτα με τολμηρούς και απρόσμενους συνδυασμούς.

Water Restaurant, Χαλκιδική

15/20 και ένας σκούφος

Ο Γιάννης Παρίκος πετυχαίνει πιάτα με εξαιρετική αρμονία και μπόλικη φαντασία στο συνδυασμό των συστατικών τους.

 

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2015

 • Etrusco, Κέρκυρα, 16,5/20
 • Funky Gourmet, Αθήνα 16,5/20
 • Botrini’s, Αθήνα, 16/20
 • Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20
 • Bill & Coo, Μύκονος, 15,5/20
 • Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20
 • Αpocalypsis, Πάτμος, 15/20
 • Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20
 • Old Mill, Κρήτη, 15/20
 • Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 Αleria
 • Αθήνα, 14,5/20
 • Baku, Αθήνα, 14,5/20
 • Bασίλαινας, Αθήνα, 14,5/20
 • Κοντοσώρος, Φλώρινα14,5/20
 • Lady Finger Restaurant, Μύκονος, 14,5/20
 • Milos Estiatorio, Αθήνα, 14,5/20
 • Παπαϊωάννου, Αθήνα, 14,5/20
 • Τηλέμαχος Barbeque Club, Αθήνα, 14,5/20
 • Αθήρι, Αθήνα, 14/20
 • Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, Πιερία, 14/20
 • Clochard, Θεσσαλονίκη, 14/20
 • Έξι Κλειδιά, Πήλιο, 14/20
 • Θωμάς, Φλώρινα, 14/20
 • Ferryman, Κρήτη, 14/20
 • Ιώδιο, Αθήνα, 14/20
 • Κρητικός, Αθήνα, 14/20
 • Μαρίνα, Χαλκιδική, 14/20
 • Mαυρίκος, Ρόδος, 14/20
 • Μylos, Σαντορίνη, 14/20
 • Πλατεία της Ανθούλας, Χαλκιδική
 • 14/20 Tάσος, Θεσσαλονίκη
 • 14/20 Τηλέμαχος Art Grill, Αθήνα 14/20
 • Xasteria, Κρήτη, 14/20
 • Χρυσόστομος, Κρήτη, 14/2

Ποιοί επίσημοι προσκεκλημένοι έδωσαν το παρών στην εκδήλωση; Ηχηρά ονόματα & πλούσιο φωτογραφικό υλικό στην επόμενη σελίδα. 

 

Οι προσκεκλημένοι

Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού, δημοσιογράφοι και πολλοί γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες.

Ανάμεσα τους οι: Ανδρέας Ανδρεάδης (πρόεδρος ΣΕΤΕ) , Σταύρος Θεοδωράκης, Όλγα Κεφαλογιάννη (βουλευτής ,πρώην υπουργός Τουρισμού),  Σπύρος Λυκούδης (βουλευτής Ποταμιού),  Πάνος Λειβαδάς (Γ.Γ ΕΟΤ), Ελισάβετ Χατζηνικολάου (πρόεδρος ΕΟΤ) , Γιώργος Χατζημάρκος (Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου),   Λοϊζος Ξενόπουλος ( Διευθυντής Προγράμματος Mega) , Θεοχάρης Φιλιππόπουλος (ιδιοκτήτης Αττικών Εκδόσεων), Ηλίας Μαμαλάκης, Κάτια Δανδουλάκη, Ναταλία Δραγούμη, Κατερίνα Λέχου, Θάνος Μικρούτσικος ,Γιώργος Μιχαλακόπουλος ,Γωγώ Μπρέμπου, Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτης Πιατάς, Πόπη Διαμαντάκου (Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων),Γιώργος Πίττας και Μπήλιω Τσουκαλά, Κατερίνα Κοσκινά (διευθύντρια ΕΜΣΤ), Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα (διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης), Μύρων Μιχαηλίδης (καλλιτεχνικός διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Γιάννης Τροχόπουλος (Γεν. Διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»), Μηνάς Χατζησάββας και πολλοί άλλοι.

Οι χορηγοί

Υποστηρικτές της φετινής απονομής των Χρυσών Σκούφων ήταν η Volvo και τα μεταλλικά νερά S.Pellegrino και Acqua Panna.

Ο Θάνος Μικρούτσικος με τη σύζυγό του Μαρία Παπαγιάννη γιόρτασαν την επέτειο του γάμου τους στους Χρυσούς Σκούφους

Η Ναταλία Δραγούμη, η Κατερίνα Λέχου, η Μαρία Ναυπλιώτου και η Γωγώ Μπρέμπου

Ο Ηλίας Μαμαλάκης με τη σύζυγό του Ντορίτα Πετρατζά

O επιχειρηματίας Βλάσης Σταθοκωστόπουλος με τη σύζυγό του

Ο Τάκης Ζαχαράτος και η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

Η Άννη Ηλιοπούλου, εκδότρια του Αθηνοράματος και ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Ποτάμι

Ο Μηνάς Χατζησάββας, η Κάτια Δανδουλάκη, η Μαριλού Μηλιαρέση και ο Κωστής Φαλελάκης

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ