Aρνάκι Στάμνας: Η νόστιμη εναλλακτική στο σούβλισμα της Λαμπρής | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
7:43
1/5

Aρνάκι Στάμνας: Η νόστιμη εναλλακτική στο σούβλισμα της Λαμπρής

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Μόνο λίγες ημέρες έμειναν για το Πάσχα. Οι περισσότερες νοικοκυρές σκέφτεστε τι θα μαγειρέψετε την Κυριακή του Πάσχα και μάλλον σε αρνάκι καταλήγετε. Αλλά...αρνί στη σούβλα; Στον φούρνο; Στη γάστρα; Στην κατσαρόλα; Στο ταψί; Οι επιλογές πολλές αλλά τι θα έλεγες να δοκιμάσεις αυτή την παραδοσιακή συνταγή που θέλει το αρνάκι στη στάμνα και θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σου;

Ιδού τα συστατικά που θα χρειαστείς και ο τρόπος μαγειρέματος:

Συστατικά

  • 10 μερίδες αρνί
  • 150 γραμ. βούτυρο
  • Χυμό ενός λεμονιού
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 200 γραμ. πουρέ τομάτα φρέσκια
  • 150 γραμ. καφαλοτύρι κομμένο σε 10 μερίδες
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • 75 γραμ κρασί
  • 60 γραμ νερό
  • Λαδόχαρτο
  • Λίγο ζυμάρι από αλεύρι
  • Μισό λεμόνι
  • Γαρνιτούρα: πατάτες

 

Εκτέλεση:

  • Χρησιμοποίησε αρνάκι γάλακτος ή ζυγούρι (το πρόβατο ενός έτους περίπου ή η προβατίνα πριν γεννήσει)
  • Ρόδισε ελαφρά στο τηγάνι 10 μερίδες αρνί ή ζυγούρι με καλό βούτυρο
  • Απόσυρε από το τηγάνι και πρόσθεσε τον χυμό ενός λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι, την ντομάτα, και το κεφαλοτύρι κομμένο σε 10 ισομεγεθή κομμάτια
  • Ζέστανε σε τηγάνι το βούτυρο του ροδίσματος
  • Πρόσθεσε το αλεύρι, ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να ροδίσει ελαφρά
  • Ρίξε μέσα το κρασί και το νερό
  • Πέρασε το μίγμα από σίτα για να βγει μια λεία σάλτσα
  • Ρίξε τη σάλτσα μαζί με το κρέας και τα υπόλοιπα υλικά μέσα στη στάμνα
  • Σκέπασε το στόμιο με διπλή κόλλα λαδόχαρτο
  • Δέσε γύρω-γύρω το λαδόχαρτο με σπάγγο
  • Άλειψε το λαδόχαρτο με ζυμάρι από αλεύρι για να μη φεύγει ο ατμός
  • Τοποθέτησε πάνω στο ζυμάρι μισό λεμόνι ως εξής:
  • Κάρφωσε το λεμόνι από την κομμένη επιφάνεια με οδοντογλυφίδα
  • Κάρφωσε από την άλλη άκρη την οδοντογλυφίδα μέχρις ότου τρυπήσει το λαδόχαρτο
  • Η κομμένη επιφάνεια του λεμονιού να βλέπει προς το ζυμάρι για να στάζει ο χυμός του λεμονιού κατά τη διάρκεια του ψησίματος σιγά-σιγά μέσα στο φαγητό
  • Ψήσε σε δυνατό φούρνο 1 ώρα για αρνάκι γάλακτος ή 1 ώρα και 50 λεπτά για ζυγούρι
  • Απόσυρε τη στάμνα από τον φούρνο
  • Ξεσκέπασε προσεκτικά για να μην πέσει τίποτα μέσα
  • Άδειασε το περιεχόμενο σε πιατέλλα σερβιρίσματος και γαρνίρισε με πατάτες και μασεντουάν (ποικιλία λαχανικών κομμένων σε κύβους)
ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ