Απ' την κουζίνα της μαμάς στο τραπέζι σας! | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
12:57
22/12/2010

Απ' την κουζίνα της μαμάς στο τραπέζι σας!

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Οι καλύτερες γευστικές δημιουργίες που δεν λείπουν από το δικό μας τραπέζι έρχονται στο τραπέζι σας και σας βοηθούν να συνθέσετε το μενού των εορτών.
Οι καλύτερες γευστικές δημιουργίες που δεν λείπουν από το δικό μας τραπέζι έρχονται στο τραπέζι σας και σας βοηθούν να συνθέσετε το μενού των εορτών. Τώρα δεν χρειάζεται να ανατρέχετε στο αρχείο των συνταγών σας. Οι καλύτερες προτάσεις βρίσκονται στα χέρια σας: προτάσεις δικές μας για απεριτίφ, ορεκτικά, σαλάτα, γαλοπούλα, χοιρινό και επιδόρπια.

Menu

Απεριτίφ

  • Gluhwein ή Mulled wine

Ορεκτικά

  • Μακεδονική σαλάτα
  • Μπαλάκια με φέτα και γιαούρτι
  • Κοτόπιτα πειρασμός

Κυρίως πιάτα

  • Χοιρινό με άγρια χόρτα
  • Γαλοπούλα μοναδική
  • Χοιρινό με δαμάσκηνα

Επιδόρπια

  • Τα μελομακάρονα της θείας
  • Μπακλαβάς σκέτη γλύκα
  • Μηλόπιτα

Gluhwein ή Mulled wine για αρχή!

Μεγαλωμένη στη Γερμανία, η art director μας Βαρβάρα Αποστολίδου -έτσι εξηγείται και η "πολύ καλή" ορθογραφία της- μάς έδωσε τη συνταγή του περίφημου Gluhwein ή, όπως το ονομάζουν οι Αγγλοσάξονες, Μulled wine, θερμαντικού κρασιού με μπαχαρικά.

Υλικά: 2 μπουκάλια δυνατό κόκκινο κρασί, 60 ml μπράντι (προαιρετικά), 6 ξυλάκια κανέλας, 12 καρφιά γαρίφαλο, ελάχιστο μοσχοκάρυδο, 2 λεμόνια, 2 πορτοκάλια, ½ κούπα ζάχαρη, 2 κουταλιές μέλι (προαιρετικά).

Εκτέλεση: Πλένετε και κόβετε σε φέτες τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, κρατώντας τη φλούδα. Αν δεν είναι βιολογικά, προσέξτε η φλούδα τους να είναι ακέρωτη. Βάζετε το κρασί σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνετε, χωρίς όμως να βράσει. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν, αποφεύγοντας το σημείο βρασμού, γιατί τότε εξατμίζεται το αλκοόλ, για περίπου 25’. Σερβίρεται ζεστό σε κούπες ή ποτήρια.

Μακεδονική σαλάτα

Γευστική η σαλάτα που μας προτείνει ο Σταύρος Δεδούκος. Μακεδονική για να θυμίζει την πατρίδα του αλλά και διαιτητική, καθώς ο ίδιος είναι λάτρης της υγιεινής διατροφής και αποφεύγει διά ροπάλου το αλκοόλ!

Υλικά (για σαλάτα 6-8 ατόμων): ½ μέτριου μεγέθους άσπρο λάχανο, ? μέτριου μεγέθους κόκκινο λάχανο, 1 καρότο, 1 κόκκινη πιπεριά. 1 πράσινη πιπεριά («κέρατο»), 1 μικρή σελινόριζα. ½ ματσάκι μαϊντανός, χυμός από ½ λεμόνι, αλάτι, 3 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Εκτέλεση: Πλένετε και ψιλοκόβετε τα λάχανα. Τρίβετε το καρότο σε χοντρό τρίφτη. Ψιλοκόβετε τις πιπεριές, τη σελινόριζα και το μαϊντανό. Βάζετε όλα τα λαχανικά σε βαθιά σαλατιέρα, περιχύνετε με το λεμόνι, αλατίζετε και ανακατεύετε προσεκτικά. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και σερβίρετε.

Μπαλάκια με φέτα και γιαούρτι

Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, πρωτοτυπήστε με τη συνταγή που σας προτείνει η επικεφαλής του ιατρικού μας ρεπορτάζ Ρίτα Βελώνη. Δεινή μαγείρισσα, δεν αποκαλύπτει και τόσο εύκολα τις συνταγές της, όμως για εσάς έκανε μια εξαίρεση. Το αξίζετε άλλωστε!

Υλικά (για 30 τεμάχια και πλέον): 1 κιλό αλεύρι, ½ κιλό στραγγιστό γιαούρτι 2-5% και λίγο ακόμα εάν χρειαστεί, ½ κιλό φέτα, τριμμένη, 1 φλιτζάνι λιωμένη μαργαρίνη ή φρέσκο βούτυρο, 1 κουταλάκι σκόνη μπέικιν, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 1 αβγό.

Εκτέλεση: Ρίχνετε το αλεύρι σε βαθύ μπολ. Προσθέτετε κατά σειρά τη μαργαρίνη, το γιαούρτι, το τυρί και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, προσθέτετε λίγο ακόμα γιαούρτι. Παίρνετε κομμάτια από τη ζύμη, φτιάχνετε μικρά μπαλάκια στο σχήμα των κεφτέδων. Αλείφετε με τη μαργαρίνη (ή το βούτυρο) ένα φαρδύ ταψί. Τοποθετείτε μέσα τα μπαλάκια και τα ψήνετε σε δυνατό, προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Κοτόπιτα

Μπορεί η σπεσιαλιτέ της γλυκιάς Γκέλλυς Κόκκα να είναι ο μουσακάς ?και δεν είναι λίγες οι φορές που τον έχουμε γευτεί από τα χεράκια της?, όμως σήμερα για την περίσταση διάλεξε τη συνταγή της μαμάς της: κοτόπιτα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Όπως και η Γκέλλυ, άλλωστε!

Υλικά: 1 πακέτο φύλλο κουρού, 1-2 στήθη κοτόπουλου, 3 μεγάλα καρότα τριμμένα, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 7 φέτες μπέικον, 350 γραμμ. τυρί τριμμένο ρεγκάτο ή γκούντα, 2 κουτάκια (των 250 ml) κρέμα γάλακτος, σουσάμι για την κρούστα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Αφαιρείτε την πέτσα από το κοτόπουλο και το βράζετε για 30΄. Το κόβετε κομματάκια. Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε μια κουταλιά λάδι, προσθέτετε το καρότο, το μπέικον, το κοτόπουλο, αλάτι και πιπέρι. Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και το τυρί και ανακατεύετε. Αλείφετε το ταψί με ελαιόλαδο, στρώνετε το ένα φύλλο κουρού, απλώνετε τη γέμιση και ψήνετε στους 180°C μέχρι να ροδίσει (περίπου 20΄).

Χοιρινό με δαμάσκηνα

Αυτή τη φορά σε ρόλο? σεφ η διορθώτρια κειμένων μας Μάιρα Μπούρου, μας προσφέρει την οικογενειακή συνταγή για ένα χοιρινό με? γαλλικό αέρα! Ποιος είπε ότι οι ξανθές δεν ξέρουν να μαγειρεύουν; Αν δεν το πιστεύετε, απλώς ρωτήστε τη Μάγδα ?την κόρη της?, που τη λατρεύει!

Υλικά (για 6 άτομα): 1 1/2 κιλό χοιρινό χωρίς κόκαλο (κομμένο σε μερίδες), 1/2 κιλό δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, 1- 2 κρεμμύδια, χυμός από 2-3 πορτοκάλια, 1 ποτήρι του νερού άσπρο κρασί, 1 ποτήρι του νερού κονιάκ, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Τοποθετείτε σε βαθύ μπολ τα δαμάσκηνα να μείνουν με το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ. Στο μεταξύ, ζεσταίνετε στη χύτρα το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας. Προσθέτετε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και το ανακατεύετε με το κρέας στη χύτρα να σοταριστεί κι αυτό. Στη συνέχεια, σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε λίγο νερό και κλείνετε τη χύτρα. Αφήνετε το φαγητό να ψηθεί για 25-30’. Ανοίγετε τη χύτρα και προσθέτετε όλο το περιεχόμενο του μπολ με τα δαμάσκηνα. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε 5-10’ ακόμα να σιγοβράσει, χωρίς να κλείσετε τη χύτρα. Συνοδέψτε το χοιρινό σας με πουρέ πατάτας ή με ρύζι!

Συμβουλή νοστιμιάς: Μαζί με το χυμό πορτοκαλιών στα δαμάσκηνα, μπορείτε να προσθέσετε και χυμό από ένα μανταρίνι. Δίνει περισσότερο άρωμα!

Γαλοπούλα γεμιστή

Σε μαγικό εργαστήρι της γεύσης μετέτρεπαν την κουζίνα τις γιορτές οι γονείς της διευθύντριάς μας Εύης Τσιμάρα. Η συγκεκριμένη συνταγή συμπεριλαμβάνεται στο πολύτιμο οικογενειακό τετράδιο συνταγών που της άφησαν ανεκτίμητη κληρονομιά!

Υλικά (για περίπου 12 άτομα): 1 γαλοπούλα έως 6 κιλά με τα εντόσθια της, 450 γραμμ. χοιρινό κιμά, 600 γραμμ. κάστανα ψημένα, καθαρισμένα και κομμένα σε 5-6 κομματάκια, 80-100 γραμμ. κουκουναρόψιχα, 1 χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα, 1 χούφτα σταφίδα σουλτανίνα, 1 ποτηράκι κονιάκ, 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη,1 σκελίδα σκόρδο, 1 ποτηράκι χυμός λεμονιού, 80-100 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη, 2-3 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες, αλάτι , πιπέρι.

Εκτέλεση: Καθαρίζετε και πλένετε τη γαλαπούλα. Αλατοπιπερώνετε και τη βάζετε να μισοβράσει σε λίγο νερό.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Πλένετε, ζεματάτε και κόβετε σε κομματάκια τα εντόσθια. Βάζετε το κρεμμύδι να βράσει σε ένα τηγάνι με 2-3 κουταλιές νερό, ώσπου να το απορροφήσει. Προσθέτετε 1 κουταλιά μαργαρίνη και, μόλις αρχίσει να ξανθαίνει, τον κιμά. Σβήνετε με κονιάκ και προσθετετε: κάστανα, κουκουναρόψιχα, αμύγδαλα, σταφίδα, αλάτι , πιπέρι και 2-3 φλιτζάνια ζωμό από τη γαλοπούλα, ώσπου να απορροφήσουν όλο το ζουμί και να γίνουν ένα πηχτό μίγμα. Γεμίζετε τη γαλοπούλα με το μίγμα της γέμισης, ράβετε το άνοιγμα της κοιλιάς, αλείφετε με τη μαργαρίνη και το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνετε και την τοποθετείτε στο ταψί. Στρώνετε γύρω της τις πατάτες, προσθέτετε σκόρδο, περιχύνετε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, λιωμένη μαργαρίνη και 2-3 φλιτζάνια ζωμό γαλοπούλας, πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και ψήνετε στους 200οC. Όταν ψηθεί, αφαιρείτε τη γέμιση και σερβίρετε.  

Χοιρινό με άγρια χόρτα

Η Κρήτη φημίζεται όχι μόνο για την κουζίνα της, αλλά και για τις νοικοκυρές της, που συναγωνίζονται η μια την άλλη. Ως γνήσια κρητικοπούλα, η Έφη Ταξάκη, στο ατελιέ μας, ακολουθώντας την παράδοση μπόρεσε να εκμαιεύσει από τη γιαγιά -δεν ήταν εύκολο, είναι η αλήθεια-, την παραδοσιακή συνταγή του τόπου της.

Υλικά:  4 μερίδες χοιρινό, μαλακό μέρος για κατσαρόλα, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 2 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια, 1 κιλό άγρια χόρτα (όχι ραδίκια, γιατί πικρίζουν), αλάτι, πιπέρι, 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο, 1 ποτήρι του κρασιού κρασί. Για το αβγολέμονο: 2 αβγά, χυμός 2 λεμονιών.

Εκτέλεση: Πλένετε καλά το κρέας, το αλατοπιπερώνετε και το ροδοκοκκινίζετε σε λίγο λάδι. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σβήνετε με κρασί. Ρίχνετε νερό, όσο να μισοσκεπαστεί, και σιγοβράζετε για περίπου μία με μιάμιση ώρα, προσέχοντας να έχει πάντα ζουμί και προσθέτοντας νερό, αν χρειάζεται. Καθαρίζετε και πλένετε τα χόρτα. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, προσθέτετε τα χόρτα, αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι. Σκεπάζετε το φαγητό και σιγοψήνετε για 15-20 λεπτά ακόμα. Αφού ψηθεί, ετοιμάζετε το αβγολέμονο. Χτυπάτε τα αβγά καλά, ρίχνετε το χυμό του λεμονιού και αργά προσθέτετε ζουμί από το φαγητό. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, να «κόψει» ο βρασμός και ρίχνετε σιγά σιγά το αβγολέμονο, κουνώντας την κατσαρόλα, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα. Οι παλιές νοικοκυρές το έφτιαχναν με χοιρινό ελαφρά καπνισμένο και κομμένο σε μικρές μερίδες.

Τα μελομακάρονα της θείας Βαρβάρας Πέττα

Συνταγή δοκιμασμένη, από μια πραγματικά καλή μαγείρισσα και εστιάτορα στη Ζάκυνθο, αποτελούσε οικογενειακό μυστικό για χρόνια, ώσπου η συντάκτις μας Λετίτσια Μουστάκη κατάφερε να την αποκτήσει, με τον όρο να μην την αποκαλύψει? αλλά...

Υλικά για τη ζύμη: 2 φλιτζάνια λάδι (ή 1 φλυτζάνι λάδι και 1 φλιτζάνι μαργαρίνη), 1 φλιτζάνι ζάχαρη, ½ φλιτζάνι κονιάκ, ½ φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού, 2 φλιτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα, 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα, ½ κουταλάκι γαρίφαλο, 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ, 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Υλικά για το σιρόπι: 1 ½ φλιτζάνι μέλι, 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη, 1 ½ φλιτζάνι νερό. Καλύτερα να υπολογίζετε δύο δόσεις.

Εκτέλεση ζύμης: Ανακατεύετε όλα τα υλικά, ώσπου να γίνει μια ζύμη σφιχτή, που να ξεκολλά από τα χέρια. Κόβετε και πλάθετε τα μελομακάρονα σε πολύ μικρά κομμάτια, γιατί στο φούρνο θα φουσκώσουν. Ψήνετε στους 180οC για 35-40’. Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε το νερό στην κατσαρόλα, προσθέτετε και διαλύετε το μέλι και τη ζάχαρη και αφήνετε να πάρει δυο βράσεις, ενώ το ξαφρίζετε. Το κατεβάζετε πριν πήξει πολύ. Σιρόπιασμα: Μόλις βγουν τα μελομακάρονα καυτά από το φούρνο, τα περιχύνετε με το καυτό σιρόπι και τα αφήνετε μια ώρα τουλάχιστον να τραβήξουν από κάθε πλευρά. (Η θεία τα αφήνει μια ολόκληρη νύχτα.) Σερβίρετε σε πιατέλα, περιχύνετε με μέλι και πασπαλίζετε με καρύδια.

Ο μπακλαβάς

Μυστική οικογενειακή συνταγή, Νο2! Από τη θεία Βαρβάρα.

Υλικά (για ένα μεγάλο ταψί): 500 γραμμ. φύλλο (κατά προτίμηση Βηρυτού),100 γραμμ. βούτυρο γάλακτος, 350 γραμμ. καρύδια ψιλοκομμένα.

Υλικά για το σιρόπι: 300 ml νερό, 500 ml ζάχαρη, λίγη βανίλια, 1 μπαχάρι, 2 ξυλάκια κανέλας,1 καρφί γαρίφαλο, 3 κουταλιές μέλι, 1 κουταλιά λεμόνι.

Εκτέλεση σιροπιού: Φτιάχνετε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει. Βράζετε στο νερό όλα τα υλικά και σιγοβράζετε για 10΄.

Εκτέλεση γλυκού: Λιώνετε το βούτυρο, χωρίς να το κάψετε! Βουτυρώνετε ελαφρά το ταψί, τοποθετείτε 4-5 φύλλα, πασπαλίζετε με καρύδια και συνεχίζετε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Το μυστικό είναι να αλείφετε κάθε φύλλο ξεχωριστά με λιωμένο βούτυρο. Τα τελευταία 5 φύλλα τα κρατάτε για την επιφάνεια και δεν προσθέτετε άλλο καρύδι. Χαράζετε προσεκτικά τον μπακλαβά σε κομμάτια και ψήνετε στους 200°C για περίπου 20’ και μετά στους 160οC για μισή ώρα. Μόλις βγει ο μπακλαβάς από το φούρνο ζεστός, τον περιχύνετε με το σιρόπι, χαράζετε τα κομμάτια ξανά, ώστε να εισχωρήσει το σιρόπι στο εσωτερικό του, και τον αφήνετε να «ρουφήξει» για τουλάχιστον δύο ώρες!

Μηλόπιτα

«Τρελαίνει» τους μικρούς, λατρεύεται από τους μεγάλους η μηλόπιτα της beauty editor Μαρίας Αντωνιάδου, που δεν χάνει ευκαιρία να διοργανώνει γαστριμαργικές βραδιές για τους φίλους της δίπλα στο τζάκι! Κάποιοι, βέβαια, ακόμη περιμένουν...

Υλικά για 1 μέτριο ταψάκι: 4-5 κόκκινα μήλα. 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη. 1 πακέτο (250 γραμμ.) μαργαρίνη ή φρέσκο βούτυρο (γίνεται πιο βαριά). 4 αβγά. 2 ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. 150 γραμμ. καρύδια θρυμματισμένα. Σταφίδες ξανθές (όσες θέλετε). Λίγη κανέλα. 2 βανίλιες.

Εκτέλεση: Καθαρίζετε και κόβετε τα μήλα σε μικρά κομματάκια. Βάζετε σε μπολ τη ζάχαρη και τη μαργαρίνη και τα ζυμώνετε με το χέρι. Σπάτε τα αβγά και τα ρίχνετε στο μπολ. Ανακατεύετε και προσθέτετε το αλεύρι. Ρίχνετε τα θρυμματισμένα καρύδια στο μίγμα της ζύμης. Στη συνέχεια προσθέτετε τις σταφίδες (αλευρωμένες), την κανέλα, τις βανίλιες και τέλος τα μήλα. Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά και στρώνετε το μίγμα σε ταψάκι. Ψήνετε στους 180°C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 45’. Σερβίρετε τη μηλόπιτα ζεστή ή κρύα, μόνη ή μαζί με παγωτό της προτίμησής σας.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ