Παρά το γεγονός ότι η γαλλική λέξη "omelette"μετράει 500 χρόνια, οι παραλλαγές της ανά την υφήλιο είναι πολλές! Στην Ελλάδα μόνο για παράδειγμα - εκτός της κλασικής εισαγώμενης μορφής της - την ομελέτα την απολαμβάνουμε κι ως "στραπατσάδα" : το κλασικό πιάτο με ντομάτα κι αυγά, "καγιανά" :την εμπλουτισμένη στραπατάσα με παστό χοιρινό ή "σφουγγάτο":: την κρητική στραπατσάδα με κολοκυθάκια αν'άλογα με την περιοχή.
Ας δούμε πως απολαμβάνουν σε άλλα μέρη του κόσμου την ομελέτα σε διάφορες παραλλαγές!
Η τυπική ινδική ομελέτα περιέχει ψιλοκομμένα κρεμμύδια, φύλλα κολλίανδρου και τσίλι!
Τορτίγια ντε πατάτας είναι η Ισπανική παχιά ομελέτα κι όπως μπορείς να φανταστείς πρόκειται για πιάτο που εκτός από αυγό περιέχει και πατάτες αλλά και κρεμμύδια και πιπεριές.
Στην Ταϊλάνδη υπάρχει ένα πιάτο που μοιάζει με ομελέτα αλλά εκτός από αυγά περιέχει κι αλεύρι. Τηγανίζεται σε λάδι και σερβίρεται με ρύζι στον ατμό.
Κλασικό πιάτο στην Ιαωνία θέλει μια μεγάλη παχιά ομελέτα να φτιάχνεται από πολλές στρώσεις λεπτής ομελέτας. Προστίθεται μάλιστα ζάχαρη, νερό και ξίδι ρυζιού στο μείγμα των αυγών! Κόβεται σε κυβάκια και σερβίρεται συνήθως με ντιπ.
Η ιταλική ομελέτα δεν είναι άλλη από τη γνωστή μας δριτάτα που συνήθως έχει αναμεμειγμένα λαχανικά.
Αναμφίβολα η Γαλλία είναι η Βασίλισσα της ομελέτας κι ως εκ τούτου εκεί δε θα μπορούσε να μην αποτελεί γκουρμέ απόλαυση. Το βασικό χαρακτηριστικό της κλασικής γαλλικής ομελέτας είναι το βούτυρο ενώ συνήθως περιέχει και κρεμμμύδια, ντομάτα, μυρωδικά και τυρί ή έρχεται με γέμιση σπανάκι και ζαμπόν.
Μοιάζει με τη γαλλική με τη διαφορά πως αφήνεται να καλοψηθεί και στη συνέχεια με μια γρήγορη κίνηση τη διπλώνουμε στα δύο.Συνοδεύεται συχνά με κέτσαπ.
Η ντομάτα είναι το κύριο συστατικό της περσικής ομελέτας μαζί με τα αυγά. Στο μείγμα βέβαια προστίθεται σκόρδο και σκόνη κουρκουμά.