4 αλήθειες για το στιγμιαίο καφέ (womenonly) | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
11:30
7/10/2014

4 αλήθειες για το στιγμιαίο καφέ (womenonly)

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Είναι αναζωογονητικός, απολαυστικός, μας φτιάχνει τη διάθεση και μας γεμίζει ενέργεια, ξυπνά τις αισθήσεις μας τα πρωινά και μας τονώνει ευχάριστα μέσα στη διάρκεια της μέρας! Ο στιγμιαίος καφές είναι η πιο αγαπημένη μας συνήθεια, στην οποία τύψεις και μύθοι δεν χωρούν!

Μύθος 1ος
Ο καφές βλάπτει

Η αλήθεια

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ο καφές είναι ένα ρόφημα πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία δρουν κατά των ελευθέρων ριζών, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία μας από την πρόωρη γήρανση αλλά και από διάφορες ασθένειες. Μια άλλη σημαντική δράση του είναι ότι συνεισφέρει στην πληρέστερη ενυδάτωση του οργανισμού, καθώς η διουρητική του δράση είναι αρκετά περιορισμένη. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι χάρη στην καφεΐνη που περιέχει προσφέρει καλύτερη πνευματική απόδοση ?καθώς μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση? αλλά και καλύτερες αθλητικές επιδόσεις σε άτομα που γυμνάζονται συστηματικά.

Μύθος 2ος
Ο καφές βλάπτει στο στομάχι

Η αλήθεια
Είναι ίσως ο πιο διάσημος μύθος που όμως καταρρίπτεται από τις σύγχρονες έρευνες. Δεν φαίνεται λοιπόν να υπάρχει στους υγιείς ενήλικες κάποια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της γαστρικής κινητικότητας και της κατανάλωσης καφέ, ούτε κάποια συσχέτιση με τη δυσπεψία παρά μόνο σε ασθενείς με ήδη υπάρχουσα δυσπεψία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι άτομα με δυσπεψία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή άλλη νόσο του στομάχου θα πρέπει να παρακούν τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού τους σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων.

Μύθος 3ος
Ο στιγμιαίος καφές έχει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης

Η αλήθεια
Ο στιγμιαίος καφές έχει κατηγορηθεί περισσότερο από τα άλλα είδη ως «βαρύς» και με περισσότερη καφεΐνη. Εντούτοις αυτό δεν ισχύει! Όπως μπορείτε να δείτε και στον πίνακα, ο στιγμιαίος καφές έχει λιγότερη καφεΐνη συγκριτικά με τον καφέ φίλτρου στην ίδια ποσότητα μερίδας.

Μύθος 4ος
Ο στιγμιαίος καφές δεν φιλτράρεται

Η αλήθεια
Η διαδικασία παραγωγής του στιγμιαίου καφέ περιλαμβάνει συλλογή, αποφλοίωση και επιλογή των καλύτερων κόκκων καφέ, οι οποίοι στη συνέχεια καβουρδίζονται και αλέθονται. Κατόπιν εκχυλίζονται, φιλτράρονται ώστε να αποβληθεί εντελώς το κατακάθι και στη συνέχεια αφυδατώνεται. Τελικά φτάνει στην κούπα μας ένα απόλυτα φυσικό προϊόν η «καρδιά» του καφέ.

 

Είδος καφέ ανά τυπική μερίδα σερβιρίσματος
Ενδεικτική περιεκτικότητα σε καφεΐνη*
Καφές φίλτρου (~200ml)
115-175 mg
Στιγμιαίος καφές (~200ml)
65-100 mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml)
2-3 mg
Ελληνικός καφές (50ml)
40 mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml)
0-1 mg
Πηγή: The Coffee Science Information Centre, www.cosic.org
*Μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία και την προέλευση του καφέ.

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ