Ταξιδεύοντας με τη Σοφία Γαϊτάνη | fyi | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / FYI
13:19
5/12/2019

"Ταξιδεύοντας" με τη Σοφία Γαϊτάνη

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Κένυα
<p>Κένυα</p>

Η αίθουσα τέχνης Artshot - Sophia Gaitani αποχαιρετά το 2019 και παρουσιάζει την ατομική έκθεση της εικαστικού - ιδιοκτήτριας  Σοφίας Γαϊτάνη με τίτλο ‘’Ταξιδεύοντας’’ την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, στις 20:00.

Η κριτικός & ιστορικός Τέχνης Ήρα Παπαποστόλου, γράφει για την έκθεση της Σοφίας Γαϊτάνη:

Από τη Ζωή στη Δημιουργία Ένα ολοκληρωμένο project βρίσκει την θέση του στον χώρο Artshot – Sophia Gaitani στην Ακρόπολη. H Σοφία Γαϊτάνη επανέρχεται με την “Ζωή” της και ολοκληρώνει τον κύκλο που έχει ανοίξει με αυτό το θέμα τα προηγούμενα χρόνια. 

Αυτήν τη φορά η “Ζωή” ταξιδεύει περισσότερο και κάθε μήνα του χρόνου βρίσκεται και σε ένα διαφορετικό μέρος. 

Μπαλί


Έτσι, στους καμβάδες της ζωγράφου παρελαύνουν πόλεις όπως η ΝέαΥόρκη, το Λονδίνο, το Μπαλί, το Μαϊάμι, το Χονγκ Κονγκ, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, η Αγία Πετρούπολη, η Λισαβώνα, η Κένυα, η Μύκονος και η Κωνσταντινούπολη. Άλλοτε με πιο έντονα χρώματα για τις ηλιόλουστες μέρες και άλλοτε με πιο σκοτεινή διάθεση για να αποδωθούν οι νυχτερινές αποχρώσεις, 
η Σοφία Γαϊτάνη συνεχίζει να περνάει στον θεατή αισιόδοξα μηνύματα – πολλές φορές γράφοντάς τα αυτούσια πάνω στα έργα της: πότε με περισσότερο και πότε με λιγότερο glitter, αλλά πάντα με έντονη την υφή από την σπάτουλα. Ποια είναι τελικά η “Ζωή” της; Είναι ίσως αυτό το “κάτι” που έχουμε μέσα μας, η πολύ ιδιαίτερη δύναμη της ψυχής μας που μας ωθεί να κάνουμε αυτό που θέλουμε και το οποίο καλούμαστε να κάνουμε. Είναι το ελεύθερο πνεύμα μας που ζητάει όλο και περισσότερες εμπειρίες και όμορφες στιγμές. 
Είναι ό,τι μας σπρώχνει να ξεκινάμε την κάθε μέρα μας με νέα όνειρα για μια καλύτερη ζωή. 
Είναι, τέλος, η ίδια η ψυχή της ζωγράφου που παίρνει σχήμα, χρώμα και που, τελικά, μετατρέπεται με τη σειρά της σε χρηστικό αντικείμενο – εδώ μιλάω περισσότερο για την μεταφορά της σε plexiglass.

Το γούρι της Σοφίας Γαϊτάνη για το 2020

Η Σοφία Γαϊτάνη, όμως, δεν σταματάει εκεί μιας και δεν ξεχνάει και την ιδιότητά της ως γραφίστρια. Με αγάπη πάντα για τα χρηστικά αντικείμενα, φτιάχνει ένα ημερολόγιο με βάση όλο το concept FILIA ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει το “γούρι” της -  ένα κόσμημα με τίτλο Twins 2020 που δεν είναι παρά ένα παζλ με θέμα την ένωση των δύο αντιθέτων που αλληλοσυμπληρώνονται. Η ύπαρξη των δύο αντίθετων και συμπληρωματικών δυνάμεων – της αρσενικής και της θηλυκής – στη δημιουργία του κόσμου είναι αιώνια, διαχρονική και ενυπάρχει σε κάθε πραγματικότητα και σε κάθε ον. 
Στην κινέζικη φιλοσοφία εκφράζεται μέσα από τον πολύ γνωστό συμβολισμό του Γιν-Γιανγκ. 
Εκεί, το λευκό και το μαύρο αντιμάχονται αλλά και αλληλοσυμπληρώνονται συμβολίζοντας το ίδιο το σύμπαν καθώς και τον αιώνιο χορό της δημιουργίας. 
Με το κόσμημά της αυτό, λοιπόν, η Σοφία Γαϊτάνη δεν θέλει παρά να μας βάλει στο κέντρο αυτού που αποκαλούμε τέχνη και δημιουργία μιας και αυτή η τελυταία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την αρμονική συνύπαρξη μιας αρσενικής και μιας θηλυκής αρχής. Τι πιο όμορφα θέματα για μια ατομική έκθεση: η ζωή, η ψυχή και η δημιουργία. Και οι τρεις λέξεις εκφράζουν απόλυτα τον χαρακτήρα και την ψυχοσύνθεση της καλλιτέχνιδας τα οποία και μας προσφέρει απλόχερα. Εκτίθεται, δηλαδή, χωρίς φόβο. 
Αυτό εξάλλου δεν είναι το νόημα της έκθεσης;

 

Twins 2020

Η Σοφία Γαϊτάνη είναι απόφοιτη της σχολής Βακαλό µε ειδίκευση στην ζωγραφική, τη γραφιστική και τη διακόσµηση. Η 17χρονη πορεία της στον τύπο ώς creative art director φέρνει την υπογραφή της σε µερικά από τα γνωστότερα περιοδικά και εφηµερίδες καθώς και σε πετυχηµένες σειρές βιβλίων: PLAYBOY, ESCAPE, ΕΣΤΙΑ, ΤΑΧΥ∆ΡΟΜΟΣ - ΝΕΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ - ΕΘΝΟΣ, ΘΕΛΩ, CAR & DRIVER, ECO LIFE, FREE POST, ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - ΣΚΑΪ ΒΙΒΛΙΟ.

Ξεκίνησε σαν ζωγράφος το 2007 µε την πρώτη ατοµική της έκθεση. Ακολούθησαν 15 ατοµικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Τζιά, Κωνσταντινούπολη και Παρίσι καθώς και η συµµετοχή της σε οµαδικές εκθέσεις. Παρακολούθησε µαθήµατα, και πολλά σεµινάρια, ζωγραφικής σε πορσελάνη στην σχολή της Μαριλέννας Πατρονικόλα. Ζωγραφικά έργα της καθώς και σειρές εικαστικής πορσελάνης βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και ξενοδοχεία των Κυκλάδων. Ζεί και εργάζεται στην Αθήνα όπου έχει δηµιουργήσει τον προσωπικό της χώρο Artshot - Sophia Gaitani, Λeµπέση 11 στην Ακρόπολη.

 

Μύκονος by night

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στις 20:00 
Διάρκεια Έκθεσης: 11 - 31 Δεκεμβρίου 2019

 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

ΤΡΙΤΗ: 17.30 - 20.30

ΤΕΤΑΡΤΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ: 12.30 - 16.00

ΠΕΜΠΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : 12.30 - 14.30 & 17.30 - 20.30

ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK

Gallery artshot Sophia Gaitani

Λεμπέση 11, Ακρόπολη, Αθήνα | metro Ακρόπολη

Τηλέφωνο 00306984135085, 00302114044311

artshot@sophiagaitani.gr, gaitani.sophia@gmail.com

www.artshot.gr

 

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ