Η αίθουσα τέχνης Artshot - Sophia Gaitani παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Γεωργίας Τσέρη με τίτλο Πνοή | fyi | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / FYI
11:31
6/2/2020

Η αίθουσα τέχνης Artshot - Sophia Gaitani παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Γεωργίας Τσέρη με τίτλο "Πνοή"

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Τα εγκαίνεια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020, στις 20:00 και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 202.

Το μελάνι και το μετάξι δηλώνουν την καλλιτεχνική ταυτότητα της Γεωργίας Τσέρη. Η καλλιτέχνιδα διαλέγει το χειροποίητο γιαπωνέζικο χαρτί σαν βάση της και εκεί βάζει τα μελάνια της ή περνάει κερί με πινέλο. |Αισθητά είναι τα κρακελαρίσματα που δημιουργούν τα εσωτερικά της τοπία. Για την σειρά με τα μαντήλια της, επιλέγει το μετάξι, ανεξίτηλα χρώματα και αποσπάσματα από ποιήματα γραμμένα με λιωμένο κερί που διαπραγματεύονται την ζωή, τον θάνατο, τον έρωτα και το όνειρο.

Με εμφανείς τις επιρροές από την γιαπωνέζικη κουλτούρα καθώς και τα χαϊκού ή ακόμα και τις πολεμικές τέχνες, δημιουργεί έργα σε άσπρο – μαύρο με την ανθρώπινη φιγούρα να κυριαρχεί. Ο άνθρωπός της μοιάζει να είναι μόνος και περιπλανώμενος σαν μια χαμένη ψυχή. Βρίσκεται πάντα σε αλληλεπίδραση με τον χώρο αλλά και με άλλους ανθρώπους δηλώνοντας την μετάβαση της ψυχής ή -αλλιώς- την ανοδική της πορεία προς το θείο.


Η καλλιτέχνιδα δεν φοβάται το κενό, αφού το χαρτί της φαίνεται όπως είναι χρησιμεύοντας και σαν φόντο. Η καθαρότητα του χαρτιού αναδεικνύει το χρώμα και δημιουργεί ματιέρες ενώ η σκληρότητα που προξενεί η αντίθεση μεταξύ του άσπρου και του μαύρου δηλώνει την πάλη της ψυχής. Η γραφή έρχεται με τη σειρά της να δώσει την αίσθηση της γείωσης και της πραγματικότητας. Όλο το έργο διακρίνεται για την μινιμαλιστική του διάθεση που ταξιδεύει τον θεατή στον δρόμο μεταξύ του ονείρου και της πραγματικότητας. Με μία “παιδική” πινελιά και χωρίς σκέψη, η Γεωργία Τσέρη δημιουργεί στιγμιαία έργα. Με μια χειρονομία, που ισοδυναμεί με μια ανάσα.
 

Ήρα Παπαποστόλου
Κριτικός & Ιστορικός Τέχνης

Η ίδια λέει: “Η ζωγραφική για μένα είναι διαλογισμός, ανάσα, όραμα. Κάθε έργο είναι μια περιπέτεια ψυχής, μια περιπλάνηση της ύπαρξης. Με μια ανάσα δημιουργώ αβίαστα φιγούρες ως εσωτερικές μορφές της ύπαρξης που εκφράζουν την ενέργεια, την κίνηση, το απέραντο.
Επηρεασμένη απο την ιαπωνική κουλτούρα, χρησιμοποιώ το μελάνι στο χαρτί σαν σαμουράι απεικονίζοντας τα δικά μου ιδεογράμματα. Το χαρτί που χρησιμοποιώ είναι σαν μετάξι. Έτσι μου δίνει την δυνατότητα να αναπτύξω διάφορες τεχνικές τις οποίες δουλεύω εδώ και πολλά χρόνια στο ύφασμα. Τα υλικά και οι τεχνικές που χρησιμοποιώ είναι άμεσα υλικά (μελάνι, κερί, χαρτί, μετάξι) και αποτυπώνουν ή απομονώνουν την αρχική πινελιά χωρίς δυνατότητα αλλαγής, αλλιώς γίνεται μουτζούρα (“ό,τι γράφει δεν ξεγράφει"). Επιθυμία μου είναι να δημιουργώ ποιητικές καταστάσεις που αποπνέουν στον θεατή έναν εσωτερικό κόσμο - χώρο για ονειροπόληση και περιπλάνηση. Τα ποήματα ή τα χαϊκού σε μετάξι μετατρέπονται σε χρηστικά αντικείμενα όπως μαντήλια, φωτιστικά, βιβλιόδετα. Έχω την ευτυχία να ζω μόνιμα από το 1997 σε ένα ιδανικό μέρος, στα Κύθηρα, όπου και δημιουργώ με την ψυχή μου".

Πρέπει να ζήσεις τη έρημο,
όπως αντανακλάται στο εσωτερικό του περιπλανώμενου”
Philippe Diole

 

Λίγα λόγια για τη Γεωργία Τσέρη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε σχέδιο και ζωγραφική στο Εργαστήρι του ζωγράφου Γεώργιου Βογιατζή. Φοίτησε στη Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών των Τ.Ε.Ι Αθηνών στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδιασμού Αντικειμένων. Ειδικεύτηκε στο σχεδιασμό και τη ζωγραφική σε ύφασμα.

Το 2000 βραβεύθηκε στην Διεθνή έκθεση design στην Φρανκφούρτη.

Την περίοδο 1987-1997 εργάσθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χαϊδαρίου στο εικαστικό τμήμα σαν δασκάλα παιδικής ζωγραφικής και χειροτεχνίας. Την περίοδο 2000-2017 εργάστηκε στο Δήμο και την Βιβλιοθήκη Κυθήρων δημιουργώντας προγράμματα και δράσεις για παιδιά. Παράλληλα ασχολείται με τα πολιτιστικά του νησιού και οργανώνει εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα στην γκαλερί '' follow your art ''στα Κύθηρα.

Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια γιαπωνέζικης καλλιγραφίας με την Saisho Shimada καθώς και σεμινάρια butoh με τους Masaki Iwanna & Moeno Wakamatsu.

Εχει πάρει μέρος σε ομαδικές και ατομικές με ζωγραφική, κατασκευές και σχεδιασμό. Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό

"Το καλλιτεχνικό αποτέλεσµα δεν είναι µονάχα προσωπικό θέµα αλλά έχει σχέση µε το περιβάλλον που διαµορφώνει το ιδεώδες του καλού,εµπνέει, απελευθερώνει, ανακουφίζει, ανυψώνει τον καθηµερινό βίο προσδίδοντας δύναµη σε αυτόν ."

ΧΩΡΑ- ΚΥΘΗΡΑ ΤΗΛ. 6973639044

 

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίουστις 20:00  

Διάρκεια Έκθεσης:  6 - 29 Φεβρουαρίου 2020

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

ΤΡΙΤΗ: 17.30 - 20.30
ΤΕΤΑΡΤΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ: 13.00 - 17.00
ΠΕΜΠΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : 13.30 - 20.30

Gallery artshot Sophia Gaitani
Λεμπέση 11, Ακρόπολη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 00306984135085, 00302114044311
artshot@sophiagaitani.grgaitani.sophia@gmail.com
www.artshot.gr

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ